Mokslininkai tyrinėjo genus, dėl kurių pokyčių žmogus nustoja justi sotumo jausmą ir toliau valgo, valgo ir valgo...

Yra genas, gaminantis hormoną leptiną. Labai nesigilindami į mokslinius tyrinėjimus pasakysime, kad šis hormonas perduoda smegenims signalą apie sotumą. Tas savo ruožtu nuslopina apetitą. Kai genas, gaminantis leptiną, sutrinka, signalas į smegenis nepatenka ir žmogus negali sustoti valgyti.

Liga nustatoma pagal kraujo analizę: kraujas ištiriamas ir pamatoma, kad hormono lygis – nulinis. Dirbtinį „leptiną“ genetikai jau sukūrė, sergantieji nutukimu vartoja jį taip pat kaip diabetikai – insuliną.

Teigiami gydymo rezultatai jau irgi yra. Trečiąją dieną apetitas sumažėja ir svoris ima mažėti. Ligonių, kurių organizme nėra leptino – dvylika pasaulyje. Panašias nutukimo formas mokslininkai vadina homogeninėmis.

Homogeninės nutukimo formos pasireiškia iškart, nuo pirmųjų kūdikio gyvenimo mėnesių. Tokie vaikai jau būdami vienerių pasireiškia nesutramdomu, nekontroliuojamu apetitu ir antsvoriu. Jei nereikalingi kilogramai pasirodo tik esant penkerių ir vyresniam, ne genai kalti. Stebėkite, ką valgo vaikas, koks jo gyvenimo būdas, svarbu, kad jis daugiau judėtų.

Taigi ką daryti, jei likimas – gyventi su nereikalingais kilogramais? Atsakymas labai paprastas: keisti gyvenimo būdą. Pilnumą provokuojančiu veiksniu gali pasižymėti ir lieknas žmogus. Tiesiog tas žmogus rūpinasi savimi, gyvena ir maitinasi taisyklingai, todėl nepriauga svorio.

Tarkime, žmogus gimė su geno variantu, kuris jo svorį padidina pora kilogramų. Pirmuoju atveju jo mityba bus subalansuota, antruoju – jis kimš saldainius, pyragėlius ir kitą kaloringą maistą. Iš riebaus ir neriebaus maisto kaupiasi skirtingas riebalų kiekis audiniuose. Net jei žmogus genetiškai linkęs į nutukimą.

Jei jau eitume iki galo ir mūsų įsivaizduojamas personažas pirmuoju atveju reguliariai sportuos, plaukios, vaikščios, o antruoju tik persės nuo biuro stalo prie televizoriaus, pastaruoju atveju jis tikrai priaugs daugiau kilogramų.

Daug kas priklauso nuo mūsų įpročių, gyvenimo būdo. Kartais tereikia viso labo suimti save į rankas ir nereikalingų kilogramų kaip nebūta. O galima savaitėmis gulėti ant sofos ir skaityti žurnalus apie genus ir pilnumą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją