R.ŠČedrinas - pirmasis Kompozitorių sąjungos garbės narys užsienietis, turintis Lietuvos pilietybę bei namus šioje šalyje. Menininkas teigė sodyboje prie Trakų parašęs visus pastarųjų dviejų dešimtmečių kūrinius, tarp jų - ir tuos, kuriuos pastarojo jubiliejaus proga užsakė garsūs pasaulio kolektyvai bei institucijos.

Į Lietuvą R.ŠČedrinas su save gyvenimo bendražyge legendine rusų balerina Maja Pliseckaja atvyko iš Niujorko, kur pasaulinę jo koncertinės operos „Užburtas klajūnas" premjerą pristatė Lorino Maazelio diriguojami Niujorko filharmonijos kolektyvai be tarptautinis solistų ansamblis.

Prieš tai jo simfoninio opuso „Dialogai su Šostakovičiumi", parašyto vienam žymiausių pasaulyje Pitsbergo simfoniniam orkestrui, premjeros skambėjo Pitsberge, Niujorko „Carnegie Hall” ir Bostone.

R.Ščedrino 70-metis minimas jau ištisus metus festivaliais, koncertais, televizijos bei radijo transliacijomis Europoje ir už Atlanto. Jubiliatas pabrėžė, kad šį maratoną pradėjo Lietuvos muzikantai, daugiau kaip prieš metus drauge su violončelininku ir dirigentu Mstislavu Rostropovičiumi surengę Nacionalinėje filharmonijoje jo autorinį koncertą.

Vakarykštės iškilmės Kompozitorių sąjungoje tapo vienu baigiamųjų jubiliejaus akcentų. Jų metu R.Ščedrino muziką grojo ne tik Lietuvos atlikėjai, bet ir šia proga į Vilnių atvykęs 2002 metų Nacionalinės premijos laureatas violončelininkas Davidas Geringas drauge su pačiu autoriumi, kuris sėdo prie fortepijono.