Griežtesnę kontrolę numato Lietuvos pasienio kontrolės taisyklės, apie kurias kalbama Rusijos ir Europos Sąjungos viršūnių susitikimo Briuselyje baigiamajame dokumente, praneša interneto tinklalapis "NEWSru".

"Šios priemonės nepažeidžia Rusijos piliečių interesų, jie nuo 2003 metų sausio 1 dienos iki liepos 1 dienos gali vykti tranzitu per Lietuvos teritoriją be vizų, turėdami Rusijos piliečio asmenybę ir pilietybę patvirtinančius dokumentus", - pareiškė šeštadienį Kaliningrado geležinkelio viršininko atstovas spaudai Aleksandras Peršinas.

Tuo pat metu jis pažymėjo, kad Lietuvos pasieniečiai nuo sausio 1 dienos Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje, Kenos stotyje, praktiškai iš kiekvieno minėtais maršrutais vykstančio traukinio išlaipina kitų Nepriklausomų Valstybių Sandraugos (NVS) šalių piliečius, taip pat Rusijoje ir NVS gyvenančius asmenis be pilietybės. Visi šie asmenys, norėdami patekti į Kaliningrado sritį ir atgal per Lietuvos teritoriją, privalo turėti Lietuvos tranzitinę vizą.

Pasak A.Peršino, daugeliui Baltarusijos piliečių, išvykusių į Kaliningrado sritį iki šių metų sausio 1 dienos, padėtis gali tapti kritiška. Po sausio 12-osios jie bus išlaipinami Rusijos ir Lietuvos pasienyje ir liks Kaliningrado srityje.

"Tai paskutinė galimybė be vizos tranzitu išvykti geležinkelio transportu iš ypatingojo Rusijos regiono per Lietuvą namo į Baltarusiją", - pareiškė atstovas spaudai.

Pernai lapkričio 11 dieną vykusiame ES ir Rusijos viršūnių susitikime sutarta, kad nuo liepos 1 dienos Rusijos piliečiai galės tranzitu per Lietuvą keliauti į Kaliningrado sritį ir iš jos su vadinamaisiais supaprastintais kelionės dokumentais, kuriuos gauti bus lengviau ir pigiau, nei vizas.

Nauja sutartis įsigaliojo nuo 2003 metų sausio 1 dienos.

Papildomai susitarta, kad iki liepos 1 dienos Lietuvos piliečiams, vykstantiems į Kaliningrado sritį, ir Kaliningrado srities gyventojams, vykstantiems į Lietuvą, išliks iki šiol galiojusi tvarka.