Šiuo metu žurnalistas Lietuvos televizijoje veda laidą „Būna ir geriau“.

Pats H. Vaitiekūnas DELFI sakė kol kas susilaikysiąs nuo komentarų, kodėl pasuko į politiką. Jis patikino, kad apie stojimą į partiją negali būti nė kalbos – jis paprasčiausiai partijos sąrašuose kandidatuos į Seimą. „Tikrai ne vakar“, - sakė jis, paklaustas, kada apsisprendė kandidatuoti į parlamentą.

Per LTV transliuojamos laidos „Būna ir geriau“ prodiuseris Edmundas Jakilaitis aiškino apie šį H. Vaitiekūno žingsnį sužinojęs ketvirtadienį ir neturėjęs laiko pagalvoti. Anot jo, ar kandidatas į Seimo narius gali vesti laidą, turėtų atsakyti LRT administracija arba LRT taryba.

E. Jakilaitis aiškino, kad šiuo metu laidos rodymo sutartis su nacionaliniu transliuotoju LRT pasibaigusi ir LRT spręs, ar laidos rodymą pratęsti. Prodiuseris negalėjo atsakyti, ar pats siūlys LRT pratęsti laidos transliavimo sutartį.

Žurnalistika ir politika – nesuderinama

„Aš kaip žurnalistas taip nesielgčiau ir tuo nesinaudočiau, bet už kitus kalbėti negaliu“, - sakė LTV direktorius Rimvydas Paleckis. Pasak jo, kandidato į Seimo narius vedama laida LTV, „švelniai pasakius, nedera“.

Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas ir LRT tarybos narys Dainius Radzevičius teigė, kad panašūs atvejai negalimi nei teoriškai, nei praktiškai. Pasak jo, ne tik LRT, bet ir bet kurioje kitoje žiniasklaidos priemonėje politikas neturėtų tapti žurnalistu, o žurnalistas – politiku. Dėl H. Vaitiekūno laidos D. Radzevičius žadėjo kreiptis į LRT tarybos narius.

Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodeksas numato, kad žurnalistas negali turėti jokių kitų įsipareigojimų, išskyrus įsipareigojimus viešosios informacijos rengėjui. D. Radzevičius aiškina, kad dalyvavimas politinėje veikloje jau būtų įsipareigojimas, be to, čia atsiranda viešųjų ir privačiųjų interesų konfliktas. „Žurnalistas bet kuriuo atveju turėtų ginti viešąjį interesą ir jam dirbti. Dalyvavimas politikoje yra privatus interesas“, - sakė LRT tarybos narys.

Laikytis Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso įpareigoja ir liepia Visuomenės informavimo įstatymas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją