Jis norėtų, kad kita moteris mane liestų, tada jis būtų daugiau susijaudinęs ir galėtų daugiau suteikti malonumo man. Noriu paklausti: ar tai normalu, ar taip iš viso būna poroje? Kodėl vyras gali to norėti? Ir kokios galėtų būti pasekmės, jei tai įvyktų? Manau, yra ryšys tarp vyro amžiaus, lytinio pajėgumo ir vyro psichologijos, bet koks, gal Jūs galėtumėte plačiau pakomentuoti? Jis mano lytiniame gyvenime pirmas vyras.

Pataria psichologė Vaida Platkevičiūtė

Seksualinis poros gyvenimas yra vyro ir moters ryšio svarbi, tačiau jokiu būdu ne atskira dalis. Neretai yra kalbama apie tai, kad santykių kokybę lemia lytinis suderinamumas. Visgi nagrinėjant poros ypatumus pastebima, jog greičiau egzistuoja atvirkštinis ryšys: kasdienio buvimo kokybė, pasitikėjimas partneriu, saugumas esant su juo, švelnumo išgyvenimas, gebėjimas kartu įveikti sunkumus, atviras bendravimas leidžia išgyventi abipusį pasitenkinimą ir seksualinėje srityje.

Klausiate apie tai, kas yra normalu? Mūsų visuomenėje norma yra vis sunkiau apibrėžiamas dalykas. Šiuo metu bandoma atsakyti į klausimą, kaip turėtų atrodyti tradicinė šeima. Variantų yra visokių, visgi trečio suaugusio asmens kol kas čia nesimato. Kaip jau minėjau, seksualinis gyvenimas yra kasdienių santykių tąsa. Ar yra priimtinas trečio asmens buvimas jame, galite spręsti tik jūs. Visgi verta prieš tai pagalvoti, ar antrą moterį įsileistumėte į pasivaikščiojimus dviese, mielus pusryčius, šiltą laiką vakarienės metu ir panašiai?

Ryšys tarp dviejų žmonių nėra savaime suprantamas dalykas. Jis reikalauja kantrybės, kūrybiškumo, pastangų ir ieškojimų. Lygiai to paties reikalauja ir seksualiniai santykiai. Fantazija šioje srityje reikšmingas dalykas, tačiau drįsčiau teigti, yra svaresnių ir patvaresnius rezultatus suteikiančių veiksnių.

Natūralu, kad vyresnis vyras nėra užtikrintas savo gebėjimu mylimai moteriai suteikti malonumą. Tačiau antra moteris lovoje vargu ar išspręs esamą situaciją. Kaip jau minėjau, svarbiausi dalykai, kurie padeda išgyventi visapusišką ir abipusį pasitenkinimą santykiuose, tai saugumo jausmas.

Kad žmonės atsiskleistų, jie pirmiausia turi pasitikėti vienas kitu, nebijoti klysti ar pasirodyti nevykėliais vienas kito akyse. Pojūtis, jog esame priimami visokie, jog neprivalome vien duoti ir, kad mūsų pastangos yra vertinamos kaip dovana, o ne kaip savaime suprantamas dalykas, žadina norą tausoti tokius santykius ir suteikia jėgų. Sumažėja noras švaistyti save aplinkiniams, ieškoti pasitenkinimo galimybių iš šalies.

Vyrai, o kartais ir moterys, dažnai atskiria seksualinius santykius nuo santykių visumos. Tuomet atrodo, kad viskas yra gerai, tik ta sritis šlubuoja. Jai tobulinti ar siekiant atsinaujinimo dažniausiai galvojama apie naujoves, įvairumą, iššūkį, kurie suvokiami kaip išeitis. Gaila, bet tai dažniausiai atneša arba trumpalaikį situacijos pagerėjimą, arba dar didesnį nusivylimą. Kaip jau minėjau, santykių esmė yra visai kiti dalykai. Kita vertus, žmonės nėra daiktai. Negalime jų priimti į savo tarpą, o vėliau pastatyti į šalį, ar tiesiog išmesti. Nėra teisinga siekti malonumo vartojant kitus.

Pabaigai norėčiau parašyti, kad tai vis dėl to jūsų apsisprendimas. Galiausiai pati turėtumėte atsakyti, kaip jausitės, kai jūsų mylimas žmogus lies kitą moterį? Ką jums reiškia santykiai su šiuo žmogumi? Koks jūsų pačios požiūris į tokius seksualinio gyvenimo paįvairinimus? Ko jums trūksta iš šių santykių? Ką jums reiškia pagarba žmogui, jo kūnui? Taigi atsakiusi į šiuos klausimus galbūt matysite aiškesnį savo požiūrį: leisti kam nors kitam būti atsakingam už jūsų santykių kokybę ar patiems ją kurti ir saugoti.

Sėkmės ieškant teisingo sprendimo. Vaida

Klauskite psichologės Vaidos: psichologui@delfi.lt

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)