Dekoratyviniai triušiai reikalauja tokios pat elementarios priežiūros kaip ir katės ar šunys. Kai ką reikia daryti kasdien, kai ką – tik retkarčiais, o svarbiausia – nepamiršti kiekvieną mielą dieną parūpinti ilgaausiui šviežio ėdesio, šieno ir vandens. Vienas mažiausiai mėgstamų triušių savininkų darbų – nagų karpymas, tačiau tą būtina daryti kas 4–6 savaites.

Kasdien būtina reguliariai (laikantis grafiko) paduoti triušiui šviežio specialaus pašaro, žolės, šieno ir vandens. Kai kurie šeimininkai į savo augintinių racioną taip pat įtraukia šviežių salotų lapų ar petražolių,

Taip pat kasdien būtina palaikyti triušį ant rankų, paglostyti. Nes kuo švelnesni šeimininkai, tuo švelnesnis bus ir augintinis.

Triušiai vienu atžvilgiu labai panašūs į kates – patys pas šeimininką ateina tik tuomet, kai to nori. Todėl nederėtų persistengti viliojant juos įvairiais skanėstais. Zoologijos prekių parduotuvėse jų parduodama daug ir labai įvairių, tad prieš pirkdami įsitikinkite, kad skanėstai tikrai tiks jūsų triušiui, ir ribokite jų kiekį.

Stebėkite augintinį, ar nepasikeitė jo savijauta arba elgesys. Išskyros iš nosies arba apetito praradimas gali įspėti apie ligą – tuomet triušį būtina vežti pas veterinarą.

Triušiai negali gyventi vien tik narvelyje – jiems kasdien turi būti suteikiama galimybė „pramankštinti kojas“. Judėjimas padeda išvengti nutukimo ir užtikrina gerą virškinimą. Tačiau triušio nederėtų palikti be priežiūros klaidžiojančio po namus – apskritai geriausia leisti jam „ganytis“ tik tokioje vietoje, kur nebūtų jam grėsmę keliančių daiktų arba daiktų, kuriems galėtų būti pavojingas ilgaausis (omenyje turimi pirmiausia įvairūs elektros laidai ir panašūs dalykai).

Geriausias variantas – įsitaisyti kartu su augintiniu ant kilimo ir smagiai pasiausti.

Kartą per savaitę reikia valyti triušio narvelį (tiesa, šiltuoju metų laiku gali tekti tą daryti dažniau). Taip pat būtina išplauti vandens ir pašaro indelius. Paskui – apžiūrėti triušį, ar jis sveikas, neatsirado kokių nors kailiuko problemų ir panašiai. Nes kuo anksčiau pastebėsite negalavimo požymių (tokių kaip opelės), tuo bus lengviau jį išgydyti.

Kartą per mėnesį teks atlikti visai malonų darbą – triušį iššukuoti (aišku, ilgakailius derėtų šukuoti dažniau). Kaip minėta, kartą per mėnesį ar pusantro reikia jiems ir nagučius patrumpinti. Būkite pasiruošę, kad pirmuosius porą kartų neišsiversite be pagalbininko.

Jei reikia, išvalykite ausis. Kartą per tris mėnesius pakeiskite triušio žaislus arba atnaujinkite jų „arsenalą“ – šie gyvūnai moka ir mėgsta linksmintis labiau, nei galėtumėte pagalvoti. Saugokite ilgaausį nuo pernelyg karšto oro ir nuo šalčių.

Reguliariai jį sverkite (svorio praradimas arba antsvoris gali reikšti sveikatos sutrikimus) ir lankykitės pas veterinarą. Aišku, tai nėra privaloma (triušių nereikia kasmet skiepyti), bet rekomenduojama.