Moksliniais tyrimais įrodyta, kad kai kurie augalų deriniai iš tiesų pasižymi unikaliomis naudingomis savybėmis ir, teigiama, puikiai tinka organinei daržininkystei, nes patys pasirūpina vienas kitų kenkėjais ir dėl to duoda gausesnį derlių.

Rožės ir laiškiniai česnakai

Sodininkai rožes ir česnakus greta sodindavo nuo neatmenamų laikų, nes manyta, kad česnakas atbaido nuo gėlių kenkėjus. Laiškiniai česnakai veikiausiai yra tokie pat geri repelentai, be to, jų mažyčiai violetiniai arba balti žiedeliai puikiai dera prie rožių lapų ir žiedų.

Pomidorai ir kopūstai

Pomidorai yra atgrasūs kopūstinių kandžių lervoms – kirminams, išgraužiantiems kopūstlapiuose skyles.

Agurkai ir nasturtos

Besivejantys nasturtų stiebai yra puikūs kompanionai ne tik agurkams, bet ir įvairiems moliūgams. Manoma, kad šios gražios gėlės baido nuo agurkų kenksmingus vabzdžius, bet veikiausiai yra kiek kitaip: nasturtose mėgsta apsigyventi vabzdžiai grobuonys – pavyzdžiui, vorai ir puošniažygiai.

Paprikos ir balandos

Amerikiečiai mokslininkai atliko eksperimentą, per kurį išaiškėjo, jog lapus ėdantys vikšrai pirmenybę suteikė ne paprikų lapams, o paprastoms piktžolėms – balandoms. Nuo tada jie rekomenduoja nerauti greta paprikų išaugusių balandų, tik kruopščiai nuskainioti jų žiedelius, kad neužsisėtų ir padėtis netaptų nevaldoma.

Kopūstai ir krapai

Krapai – geriausia draugija kopūstams ir visiems jų giminaičiams: brokoliams, Briuselio kopūstams ir kt., mat pritraukia mažytes vapsvas, kurios kontroliuoja vikšrų ir kitų kopūstus puolančių kenkėjų populiaciją.

Kukurūzai ir pupelės

Pupelės traukia „naudingus“ vabzdžius, naikinančius kukurūzų kenkėjus. Ypač gerai savo „darbą“ atlieka vijoklinių rūšių pupelės, nes jos apsiveja kukurūzų stiebus iki pat viršaus.

Salotos ir aukštos gėlės

Kvapusis tabakas ir dygioji kleomė suteikia lapinėms salotoms tinkamą pavėsį, kuriame šios geriausiai auga.

Ridikai ir špinatai

Ridikai nuvilioja lapais mintančius vikšrus nuo špinatų, o tai, kad kenkėjai apgraužia ridikų lapus, nė kiek jiems netrukdo gražiai sau augti žemėje.

Bulvės ir pajūrinė lobuliarija

Mažyčiai lobuliarijų žiedeliai traukia tokius pat mažyčius, tačiau labai naudingus vabzdžius – tokius kaip plėšrūnės vapsvos. Pasodinkite šių gėlių šalia krūmus formuojančių daržovių kaip, pavyzdžiui, bulvės. Arba leiskite joms suformuoti natūralų kilimą po aukštais augalais (kad ir brokoliais).

Beje, pajūrinė lobuliarija dar ir maloniai kvepia visą vasarą.

Žiediniai kopūstai ir nykštukinės zinijos

Gėlių nektaras vilioja boružes bei kitus vabzdžius plėšrūnus, kurie ne prieš pasmaguriauti ir kenkėjais nuo žiedinių kopūstų.

Kopūstiniai ir katžolė

Tyrimais įrodyta, kad katžolės, pasėtos greta kopūstinių kultūrų, mažina vabzdžių kenkėjų jiems daromą žalą.

Braškės ir darželinė juodgrūdė

Aukštos, mėlynai žydinčios ir į rugiagėles šiek tiek panašios gėlės tiesiog puikiai atrodo pasodintos braškių lysvės viduryje.