Dar prieš trejus metus Civilinio kodekso pataisą inicijavusi Seimo narė Ona Valiukevičiūtė tikisi, kad tai turės ir prevencinį poveikį smurtauti šeimoje linkusių asmenų elgsenai, užkirs kelią fizinei ir psichologinei prievartai šeimoje.

Iki šiol Civiliniame kodekse buvo įtvirtinta teismo teisė skirti laikinąją apsaugos priemonę - įpareigojimą vienam sutuoktiniui gyventi atskirai. Tačiau toks įpareigojimas galėjo būti skiriamas tik esant galimybei.

"Nesant tokios smurtautojo galimybės, jis ir toliau lieka gyventi kartu su sutuoktiniu ir vaikais bei gali toliau nevaržomai smurtauti. Smurtautojo teisių prioritetą patvirtina ir teismo teisė laikinai atskirti vaiką nuo šeimos, t. y. teismui nesuteikiama teisė besąlygiškai įpareigoti smurtautoją laikinai gyventi skyrium (pavyzdžiui, pas giminaičius, laikinosios nakvynės namuose ir pan.), tačiau suteikta teisė atskirti smurtą patyrusį vaiką, perkeliant jį nepažįstamą aplinką", - sako O. Valiukevičiūtė.

Pasak jos, šios normos taikymą iliustruoja gyvenimo pavyzdžiai - labai dažnai smurtą patyrusios moterys su vaikais, bėgdamos nuo smurtaujančio sutuoktinio, atsiduria tiesiog gatvėje arba priverstos ir toliau kęsti smurtą, gyvendamos kartu su smurtaujančiu sutuoktiniu.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją