Y. Saint Laurent'as priklausė legendinei mados dizainerių erai, tarp kurių buvo Coco Chanel ir Christianas Dioras, su kuriuo Y. Saint Laurent'as dirbo iki pat Ch. Dioro mirties 1957 m.

„Mados panteone ne tiek jau daug žmonių, – sakė P.Berge’as prancūzų radijui. – Dviejų vardų žmonės niekada nepamirš – Chanel, kuri simbolizuoja pirmąją 20 a. dalį, ir Saint Laurent’o, kuris simbolizuoja antrąją 20 a. dalį.

Y. Saint Laurent’o vardas siejamas su Paryžiaus madų podiumu ir „haut couture“ elegancija.

Y. Saint Laurent’as septintajame ir aštuntajame dešimtmetyje užkariavo Paryžių savo elegantiškais moteriškais kostiumėliais su kelnėmis. Jis taip pat išpopuliarino aptemptas kelnes, trapecijos formos sukneles, stipriai platėjančias sukneles ir palaidines, ilgaaulius aukštakulnius batus ir smokingą primenančius švarkus. Y. Saint Laurent’as mėgo tautinius motyvus, taip pat šviesių ir juodos spalvų derinius.

Po Dioro mirties ėmęs vadovauti Ch. Dioro mados namams, Y. Laurent’as pristatė pirmąją kolekciją „Ligne Trapeze“ kaip mados namų vadovas. 1961 m. jis išėjo iš Dioro mados namų ir 1962 m. įkūrė savo mados namus, kurių atidarymą finansavo P. Berge’as.

1969 m. Y.Saint Laurent’as pirmasis ėmė kurti kolekcijas vyrams. Jis sukūrė drabužių tokioms žvaigždėms kaip Mickas Jaggeris, Davidas Bowie’as, Andy’s Warholas. Kostiumai su šviesiais ruoželiais buvo išstumti, išpopuliarėjo madingi drabužiai, kurių norėjo modernūs vyrai.

Žurnalo „Vogue“ redaktorė Diana Vreeland 1983 m. Niujorko „Metropolitan Art“ muziejuje surengė Y. Saint Laurent’o darbų retrospektyvą. Pirmą kartą dar gyvas madų dizaineris buvo taip pagerbtas.

Nustojo kurti

Po 40 metų darbo madų kūrėjo sveikata ėmė šlubuoti, jis vis mažiau dirbo, o 2002 m. nustojo kurti. Kai kurių mados vertintojų teigimu, dizaineriui ėmė stigti naujų idėjų.

1999 m. dizaineris už 70 mln. dolerių pardavė teises į YSL prekės ženklą kompanijai „Gucci“, sau pasiliko tik kompaniją „Sanofi Beaute“.

Y. Saint Laurent’as gimė 1936 m. rugpjūčio 1 d. Orane, Alžyre. 1954 m. su asimetriška kokteilių suknele laimėję konkursą „International Wool Secretariat“, pradėjo dirbti Ch. Dioro mados namuose.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją