Bet vyrams, kaip ir moterims, norisi dėmesio, padėkos, gražaus žodžio...

Liaudies išmintis apie tėvus:

Tėvo pabarimas, sviestu patepimas.

Už tėvo galvos vaiko nė plaukas nenukrinta.

Geresnis tėvas, nors ir žiaurus, nekaip patėvis, nors būtų kaip cukrus saldus.

Psichologai teigia, jog be tėvo augantis vaikas, neišmoksta bendrauti su priešingos lyties atstovais, berniukai sunkiau perima savo lyties vaidmenį, nes neturi artimo žmogaus, iš kurio galėtų imti pavyzdį. Ne veltui sakoma, kad moteris turi tekėti už tokio vyro, į kurį panašių vaikų nori turėti.

Šeimos narių santykiai ir pasiskirstymas vaidmenimis po truputį keičiasi. Jei anksčiau moters pareiga buvo auginti vaikus, o vyro - aprūpinti šeimą, dabar daugelyje šeimų vaiku vienodai rūpinasi abu tėvai, o yra ir tokių, kuriose motinos siekia karjeros, uždirba šeimai pragyvenimui, o vaikus prižiūri tėvai.

Ne vienas turbūt girdėjote, kaip vaikas prieš bendraamžius giriasi: mano tėvelis geras ekonomistas, mano tėvelis turi “krutą mašiną”, ir aš būsiu toks, kai užaugsiu…. Štai, anądien keli berniukai sutūpę prie smėlio dėžės, šnekasi: “ aš būsiu geras direktorius, toks kaip mano tėtis” - sako vienas pyplys, antrasis, nusišluostęs nosį smėlėta ranka: “o aš užaugęs gersiu alų ir rūkysiu”….

Vaikai neišsigalvoja - jie kopijuoja savo tėvus. Todėl maloniai nustebina parke tėvas, stumiantis vaiko vežimėlį...

Tėvui

Tiesia vaga suarti išmokei Šieno pradalgį platų lankoj Ir sudiržusiu delnu paglostęs Iš sūnaus tu tikėjais daug ko

Bet gyvenimas bėgo, šakojos Tarp tiesių ir klaidingų kelių Ir likau vien tik pilkas artojas Lig saulėlydžio savo dienų.

Ačiū Tėve už tai, ko išmokei, Kad mylėjai mane, auginai Už gyvenimą tyrą ir dorą Pavyzdys man buvai ir likai Jonas Šernas, Biržai Tu - man geriausias pavyzdys, už tavo pečių jaučiuosi saugus. Tėti, ačiū už kantrybę ir rūpestį.

(Jonas Šernas, Biržai)