Vilniaus Šeškinės poliklinikos moterų konsultacijos vedėja, gydytoja akušerė - ginekologė Vilma Vasjanova:

Seksualinių problemų labirinte nesate vieniša. Lytinis šaltumas, nepasitenkinimas, nenoras sekso, lytinio potraukio praradimas po gimdymo ir kitos įvairiausios problemos vargina daugybę moterų.

Tų, kurie poroje iš karto rado seksualinę harmoniją, visišką atitikimą ir laimę, yra nedaug. Deja, dauguma ir nuolat susiduria su įvairiomis seksualinio pobūdžio problemomis. Vienintelė išeitis - derinti seksualinius norus.

Partnerių seksualinių norų neatitikimas ir dingęs noras mylėtis - tai vienos dažniausių problemų. Šiuo požiūriu dažniau pasitaiko mažesnis už vyro moters seksualinis temperamentas. Rečiau, bet pasitaiko, daug mažesnis už moters vyro seksualinis temperamentas.

Tiesa, vieniems tai katastrofa, gyvenimo pabaiga, o kitiems - ilgai lauktas džiaugsmas. Seksualinio neatitikimo problema yra taip plačiai paplitusi, jog kai kurie pasaulio mokslininkai pradėjo ieškoti net genų mutacijų, cheminių priemaišų valgomame maiste ir kitų priežasčių. Iš tiesų viskas yra daug paprasčiau.

Žmonės - labai skirtingi. Skiriasi amžius, auklėjimas, požiūris į tarpusavio santykius, seksą. Galiausiai skirtingos moralinės nuostatos, sveikata, poreikiai. Gyvenant poroje tenka suderinti įvairius poreikius, ir ne vien seksualinius. Kai kur tenka nusileisti, kai kur pakovoti.

Yra kai kurių ligų, kurioms esant sumažėja lytinis potraukis. Tai hipertenzija, depresija, inkstų ligos, hormonų apykaitos sutrikimai, diabetas, alkoholizmas. Lytinį potraukį slopina ir kai kurie vaistai, tačiau jauniems žmonėms tai nėra aktuali problema dėl tos paprastos priežasties, kad jie dažniausiai yra sveiki.

Jauniems žmonėms tai dažniausiai atsitinka dėl psichologinių priežasčių, pirmiausia dėl ne visiškai sklandžių tarpusavio santykių, nuovargio, persisotinimo, abejingumo. Jaunimas tikisi, kad pradėjus bendrą gyvenimą viskas seksis be jokių pastangų.

Tuo tarpu seksualinė harmonija ir visiškas atitikimas kartais yra daugybės metų atkaklaus darbo ir abipusių pastangų rezultatas.