Mes kalbame apie moterų karjerą bendrai. Moterų ir motyvacija dirbti kiek kitokia nei vyrų, ir darbo stilius, ir kilimas karjeros laiptais, rašo womenmagazine.ru.

Mūsų karjerą kartais įtakoja nuo mūsų nepriklausantys dalykai: pasauliniai ar šalies įvykiai, pokyčiai darbovietėje ar šeimyninės aplinkybės. Tačiau neretai dėl nepalankaus karjeros vystymosi esame kaltos pačios.

Netgi būdamos labai darbščios ir turėdamos daug profesinių žinių galime ilgam užstrigti kokiame nors poste, kuris netenkina mūsų nei materialine, nei kitokiomis prasmėmis.

Kurgi tuomet slypi paslaptis? Galbūt tame, kad mes ne visuomet sėkmingai save parodome darbo rinkoje? Ką gi mes darome neteisingai?

Pirma klaida. Pasyvi pozicija

Daugeliui moterų būdingas nepakankamas iniciatyvos rodymas, kai kalbama apie kilimą karjeros laiptais. Jos tikisi, kad valdžia pati pastebės nuostabius jų sugebėjimus ir mokėjimą dirbti, neįvertindamos savireklamos reikšmės.

Viršininkas dėl savo didelio užimtumo gali tiesiog nepastebėti, kad turi tokią nuostabią darbuotoją. Tokioje situacijoje geriau vadovautis šūkiu: „Pasirūpink savimi pati, nes to labiausiai ir reikia būtent tau“.

Antra klaida. Savivertės trūkumas

Daugelis mokslininkų, tiriančių žmogaus elgesio darbo rinkoje problemomis, pažymi, kad moterys dažnai nuvertina savo sugebėjimus. Mes tarsi gėdijamės pripažinti profesinį meistriškumą.

Nesigilinant į priežastis, kodėl tai vyksta, galima pasakyti, kad toks mūsų savęs vertinimas – rimta kliūtis derantis dėl įsidarbinimo, pareigų ar atlyginimo pakėlimo

Trečia klaida. Tobulumo siekimas

Moterys yra linkusios į perfekcionizmą. Jos siekia kiekvieną užduotį atlikti tobulai ir pačios būti tobulomis savo profesijos atstovėmis. Dažnai tokia taktika yra kenksminga. Tobulumas – iliuzinė kategorija. Retam yra pavykę tai pasiekti.

Siekdami tobulumo mes švaistome brangų laiką ir jėgas, nugrimztam į detales, parasdamos sugebėjimą matyti visą situaciją. Svarbu mokėti laiku sustoti: ir siekiant konkretaus tikslo, ir tobulinant save.

Ketvirtoji klaida. Per didelis emocingumas

Tai mūsų jėga ir mūsų silpnumas. Sunku išmokti likti moterimi ir kartu nedemonstruoti isteriškumo darbo vietoje. Gyvenimo ritmas toks spartus, o problemos, kurias reikia spręsti, tokios sudėtingos, kad nepasiduoti emocijoms yra neįtikėtinai sunku.

Bet įmanoma. Ir būtina. Nes isterija nepadės jums išspręsti darbo problemos, o va apsunkinti santykius su aplinkiniais, ypač vyriškos giminės atstovais, kurie ateityje ims vertinti jus kaip nelygiavertį partnerį („Ji gi isterikė, kokia iš jos nauda!”), gali labai lengvai.

Penktoji klaida. „Nežinau tiksliai, ko man reikia“

Tai temos apie emocionalumą tęsinys. Moteris – tokia daugiapusė asmenybė, jai norisi visko, kas tik gali šauti į galvą, be to – iš karto. Tačiau gauti iš gyvenimo viską vienu metu neįmanoma.

Svarbu kiekviename gyvenimo etape tiksliai sau nusistatyti, ko lauki iš savo karjeros. Tokiu būdu bus galima išvengti nereikalingų nusivylimų ir iš kiekvienos situacijos išspausti maksimumą naudos.

Šeštoji klaida. Klastingas sąžiningumas

Įsivaizduokite, kad ateinate į pokalbį ir jus klausia: „Ar esate darę tą ir tą?“. Pavyzdžiui, jums neteko to daryti ir jūs nuoširdžiai atsakote: „Ne, man nėra tekę to daryti“. Neteisingas ėjimas. Esant dar kelioms dešimtims pretendentų į šias pareigas, jūsų „man nėra tekę“ sudarys neigiamą įspūdį.

O jei jums iš tikrųjų „nėra tekę“, negi meluoti? Žinoma, meluoti nereikia. Bet kas jums trukdo pasakyti: „Aš galiu išmokti...“ arba „Aš išmoksiu...“, o dar geriau: „Išmoksiu to per tris mėnesius“.

Pradžiuginkite darbdavį 1) savo pasirengimu mokytis ir plėsti akiratį, 2) savo sugebėjimu produktyviai derėtis, 3) savo noru dirbti.

Septintoji klaida. Neaptarinėti savo algos

Kažkaip nepatogu kelti atlyginimo klausimą, ar ne? Greičiausiai esate pastebėję tokią savo nuotaiką. Tačiau kaip sako mano sena pažįstama: „Nepatogu miegoti ant lubų“. Reikia visuomet prisiminti, kad darbdavys nėra geradaris, priimdamas jus į darbą jis neapdovanojo jūsų didžiu savo gailestingumu, jis tiesiog nupirko jūsų darbo jėgą, sugebėjimus, žinias, laiką ir jėgas.

Mainais jis jums be viso kito siūlo ir pinigus. Taip kad viskas tvarkoje. Jūs ne maldaujate didesnio atlyginimo, o deratės dėl sandėrio. Beje, prieš pradedant tokias derybas vertėtų išsiaiškinti, kokia šiandien yra jūsų kaina darbo rinkoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją