Būdama dvidešimt trejų, 183 ūgio mergina svėrė vos penkiasdešimt kilogramų. Ji buvo tokia išsekusi, kad galiausiai atsidūrė ligoninėje. Barbara nujautė, kad gydytojas neskiria dukteriai tinkamo gydymo, bet ji tiesiog negalėjo jam to pasakyti.

„Liežuvis neapsivertė pasakyti, negalėjau ištarti nė žodžio. Nenorėjau jo įžeisti. Buvau lyg paralyžiuota, - sakė Barbara. – Esu mokslų daktarė. Lengvai priimu sprendimus ir man paprasta pasakyti „ne“. Bet šioje situacijoje buvau lyg kitas žmogus. Jaučiausi lyg sugrįžusi į vaikystę“.

Tyrimų apie tai, kaip moterys bendrauja su gydytojais, nedaug, bet moterų sveikatos ekspertai teigia pastebėję tam tikras moterų elgesio tendencijas, kurios nėra tokios būdingos vyrams, praneša CNN.

Susikaustymas ir negalėjimas pratarti nė žodžio pas gydytoją – vienos didžiausių klaidų, kurias daro moterys, sako dr. Christiane Northrup, knygos „Women‘s Bodies, Women‘s Wisdom: Creating Physical and Emotional Health and Healing“ autorė.

„Net labai gerai išsimokslinusios moterys sustingsta ir netenka amo“, - teigia ji.

Štai, pasak Ch. Northrup ir kitų moterų sveikatos specialistų, penkios klaidos, kurias moterys daro gydytojų priimamajame.

1. Neužduoda gydytojams pakankamai klausimų

„Atsidūrus gydytojo priimamajame, pacientas neretai pasijunta „vaiko“ padėtyje, o gydytojas tampa „tėvu“, - sako Ch. Northrup. - Visuomet pasiimkite su savimi žmogų, užduosiantį klausimus, kuriuos jums baisu ištarti.“

Jei esate vieniša, Robin Di Matteo, Kalifornijos universiteto psichologijos profesorė siūlo kalbėti taip: „Pasakykite man, gydytojau... Suprantu, kad neturiu tų medicinos žinių, kurias turite jūs, bet tai man atrodo nelogiška. Ar galime apie tai pasikalbėti?“

2. Moterys linkusios prisirinkti per daug informacijos

Pagal „Pew Internet Project“, moterys daugiau ieško sveikatos informacijos internete. Telefoninės apklausos metu 69 procentai moterų teigė, kad ieškojo informacijos apie tam tikrą ligą. Vyrų buvo 58 procentai.

Nors nieko blogo žinoti daugiau, dr. Pamela Peeke sako, kad moterys pacientės linkusios per daug įtikėti tuo, ką perskaitė.

„Moterys kur kas dažniau ateina atsispausdinusios šimtus interneto puslapių ir įsitikinusios, kad serga visomis ligomis“, - sako ji.

Sprendimas: kai kurie ekspertai rekomenduoja atlikti tyrimą internete ir užsirašyti svarbiausius punktus, o ne neštis šūsnį lapų. Taip pokalbis su gydytoju bus konkretesnis.

3. Neatpažįsta lytinio šališkumo

Keliuose tyrimuose parodyta, kad moterų sveikatos problemos dažniau interpretuojamos kaip emociniai dalykai ar skundai.

„Turėtumėte atpažinti šališkai nusiteikusį gydytoją, - pataria dr. Nieca Goldberg, „Women are Not Small Men“ autorė. – Juk nenorite gydytojo, kuris sakytų: „Nagi, meilute, nėra taip blogai“.

N. Goldberg prisimena atvejį, kai pati susidūrė su panašaus tipo gydytoju: „Pasakiau jam nemananti tęsti savo vizito“.

4. Moterys interpretuoja ligos simptomus

N. Goldberg teigia tuo įsitikinusi ne kartą: užuot išdėsčiusios gydytojui faktus, moterys kartais siūlo savo pačių interpretacijas ir taip kelia pavojų sveikatai.

Pavyzdžiui, ji matė moteris, kurios po širdies priepuolių sakė daktarams manančios, kad tai tik nevirškinimas.

„Tai gali būti pavojinga, - sako N. Goldberg. – Juk nenorite nukreipti gydytojo klaidingu keliu“.

Tiesiog išdėstykite faktus ir leiskite juos interpretuoti gydytojui. Vėliau bus laiko klausimams, jei manote, kad gydytojo diagnozė klaidinga.

5. Visų klaidų pagrindas: moterys nepasitiki savo intuicija

Nuojauta Barbarai kuždėjo, kad gydytojas apsiriko diagnozuodamas dukters ligą. Kai galiausiai jos su dukra rado naują gydytoją, šis pasakė, kad dukrai visai ne dirgliosios žarnos sindromas, o opos kolitas.

Pernai jai buvo atlikta operacija. Dabar viduriavimo nebėra ir dukra vėl pasiekė normalų svorį.

„Yra šimtai atvejų, kai moterų intuicija teisinga, bet jos paprasčiausiai neklauso, nes nenori kelti bangų, - sako Chr. Northrup. – Mes, moterys, kaip mulkės norime būti mylimos“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją