Puikiai žinome, kad kai kurie produktai verčia mus suvalgyti jų daugiau nei reikia, nekontroliuojant suvartojamo maisto kiekio ir nepastebint praryto maisto tūrio. Tai – tikri produktai-provokatoriai, rašoma žurnale „Dobrije sovety“.

Kiekvieno mūsų racione tokių yra. Jie mums taip patinka, kad nesugebame kontroliuoti jų vartojimo. Jie gundo, sukuria įprotį užkandžiauti, verčia mus maišyti pagundą su tikru alkio jausmu ir išdavikiškai gadina figūrą. O galbūt esmė yra ne tik mūsų skoniuose ir pomėgiuose?

Prisiminkite viršsvorio agentų ir nevaldomo apetito provokatorių pagrindinius skiriamuosius bruožus – pagal juos nesunkiai atpažinsite lieknumo priešus.

Aromatą gerinančios ir stiprinančios medžiagos. Gudručiai produktų gamintojai į savo produkciją be saiko kiša šiuos apetitą skatinančius priedus: apsiriboti žiupsneliu, trupinėliu ar gurkšneliu nepavyks.

Riebalai

Jie greitai maskuoja alkio jausmą, bet tik trumpam laikui, taip pat suteikia maistui apetitą skatinančių savybių. Visuomeninių maitinimo įstaigų virėjai puikiai tai žino, todėl negaili sviesto margarino, taukų ir aliejaus – vien tam, kad mums norėtųsi dar ir dar.

Aštrūs prieskoniai

Šie prieskoniai veikdami mūsų skonio receptorius tiesiog įžiebia apetitą. Organizmas būtinai pareikalaus daugiau: skrandis paklūsta įsakymui smegenų, gavusių apgaulingus įsiaudrinusių receptorių siunčiamus signalus ir ruošiasi priimti daugiau maisto net ir tuo atveju jei esame visiškai sotūs.

Saldumynai bei rafinuotas maistas

Bet kokie maisto produktai organizmui yra energijos šaltinis. Bet degalai būna skirtingi. O toks maistas dega lyg šiaudai: greitai įsisavinamas, sukeliantis pasisotinimo jausmą ir akimirksniu perdirbamas, virstantis gliukoze, vėliau grąžinantis apmalšintą alkio jausmą ir jį sustiprinantis.

Salotų padažai

Salotos, pagardintos majonezu, grietine ar augaliniu aliejumi maistui suteiks skanumo, paryškins skonį: daržovių, pagardintų vienu-kitu šaukšteliu padažo galima suvalgyti triskart daugiau nei paprasto daržovių mišinio. Kad po valgymo nereikėtų į savo sąskaitą įrašyti eilinių 150-200 kilokalorijų ir 10-20 g riebalų, išmokite:

• vertinti grynų daržovių skonį;

• naudoti natūralius salotų skonio stipriklius: į patiekalą įmaišykite špinatų, lapinių salotų (kuo tamsesnių, tuo geriau), saldžiosios žaliosios paprikos;

• restorane paprašykite salotos padažus patiekti atskirai, kad galėtumėte kontroliuoti jų kiekį;

• gaminkite liemens linijai nekenkiančius padažus. Pavyzdžiui, sotų, bet mažai kaloringą ir be sudėtinių dalių-provokatorių holivudinį padažą: paimkite indelį vaikiškos morkų tyrelės (125 g), 3 valgomuosius šaukštus ryžių acto, 1 valgomąjį šaukštą džiovintų petražolių, po 1/2 arbatinio šaukštelio džiovinto baziliko ir raudonėlio, 1 skiltelę česnako, druskos ir pipirų pagal skonį ir viską gerai išmaišykite.

Šis bazinis receptas skirtas 3 porcijoms po 2 valgomuosius šaukštus, kiekvienoje viso – 6,5 kcal. Norint gauti naują skonį, panaudokite kitokią vaikišką tyrelę, vyno actą, pakeiskite žolelių rinkinį – paeksperimentuokite. Taip pat galite patiekalus pagardinti garstyčiomis, citrinų sultimis.

Riešutai

Bet kokiuose riešutuose yra daug vitamino E, kalcio, magnio, kalio, augalinių baltymų. O taip pat riebalų, kuriuos mokslininkai iš esmės priskiria naudingiesiems. Pavyzdžiui, migdoluose yra 9,5 g naudingųjų nesočiųjų omega-3 riebiųjų rūgščių, jų dar daugiau pekano ir lazdyno riešutuose.

Bet manyti, kad visa ši nauda visiškai nekenkia talijai – optimizmas be pagrindo, nes riešutai yra dar ir kaloringi. Pirkite riešutus su kevalais – taip bus paprasčiau kontroliuoti suvalgytų vaisių kiekį, rinkitės santykinai mažai kaloringus riešutus – kedro.

Organizmas reikalauja žemės riešutų arba pistacijų, o jūs neturite valios jėgos jam paprieštarauti? Taip gali pasireikšti stresas, baltymų arba B grupės vitaminų stoka.

Atkreipkite dėmesį: saulėgrąžų sėklos – tokie pat klastingi gundytojai, kaip ir riešutai

Riešutai (100 g)Kaloringumas (kcal)
  
Žemės443
Graikiški425
Migdolai383
Lazdyno344
Pistacijos318
Kedro270

Ledai, pyragaičiai, sausainiai

Tai – ne kas kita, kaip riebalų ir cukraus mišinys, kurie kartu sustiprina vienas kito veikimą ir liemens linijai suduoda dvigubą smūgį. Tokiuose produktuose būna daugybė papildomų kalorijų. Netgi neriebiose šių saldumynų versijoje būna pernelyg daug saldumo, o tai reiškia, kad kaloringumas yra gerokai didesnis nei leidžiama norint lieknintis.

Be to, ne viskas, kas saldu, yra vadinama cukrumi. Mėgaujatės desertais, kuriuose yra, pavyzdžiui, fruktozė arba maltodekstrinas, kukurūzų ar klevų sirupas ir naiviai manote, kad šie saldumynai figūrai nekenkia? Deja, visa tai tėra cukraus temos „variacijos“, jo porūšiai.

Užrašas ant etiketės „be cukraus“ dažniausiai tuo pačiu reiškia ir tai, kad saldumo produktui suteikiama sukraus pakaitalais: ksilitu, sorbitu, manitu. Tokie pakaitalai nieko nekeičia figūros atžvilgiu. Juk cukraus „dubleriai“ taip pat yra ganėtinai kaloringi (maždaug 2,4 kcal/1 g) ir užaugina nepageidaujamus kilogramus.

O jei desertui saldumo suteikiama sintetiniais saldikliais? Specialistai mano, kad gamtinį „angliavandenių džiaugsmą“ (beveik 100 proc. cukraus yra sudaryta iš angliavandenių) išmainyti į sintetinius surogatus gali būti nesaugu. Be to, saldikliai skatina apetitą. O tai – tiesus kelias į didesnį svorį.

Sūris

Sūrio matematika paprasta: 2 riekelės įprasto riebumo sūrio = 140 kcal. Kietųjų sūrio rūšių riebumas gali siekti 80 procentų. Jei mėgstate sūrį ir sudeginate mažiau nei 1200 kcal per dieną, tai šis produktas padės jums greitai priaugti svorio.

Pabandykite kaloringus sūrius pakeisti energetinės vertės atžvilgiu nekaltu brokoliu (suvalgius daržovę surinksite 350 baudos taškų mažiau nei paragavus sūrio). Šiame kopūste, kaip ir kituose, gausu fosforo ir kalcio.

Bulviniai ir krakmoliniai traškučiai, sūrūs sausainukai ir džiūvėsėliai

Jie patenkina iš karto du mūsų įgeidžius: potraukį riebiam maistui (kiekviename traškutyje ar krekeryje yra trečdalis riebalų, pvz., traškučiuose yra 38 g riebalų) ir sūriam maistui. Be to, jie taip maloniai traška ir tiesiog ištirpsta burnoje.

Rezultatas: apie 500 visiškai nenaudingų kalorijų per dieną su mažyte skanėsto pakuote – arba pusė kilogramo (!) papildomo svorio per savaitę. Išeitis viena – visiškai išbraukti šiuos skanėstus iš savo raciono.

Draugaukime su lieknumo agentais

Puiki pamaina saldiesiems provokatoriams – ne mažiau saldūs lieknumo agentai vaisiai. Jie organizmui teikia ląstelieną – augalines skaidulas, kurios mažina angliavandenių pasisavinimą, sulėtina gliukozės kiekio kraujyje kilimą, pasirūpina ilgalaikiu sotumo jausmu, arba, vaizdingai kalbant, neutralizuoja kalorijas, į organizmą patekusias valgymo metu.

• Ananasuose ir bananuose yra serotonino – malonumo hormono, kuris leidžia lengviau pakęsti alkio jausmą ir įvairiausias dietas.

• Melionas aktyviai šalina skysčių perteklių iš organizmo – pora nepageidaujamų kilogramų išnyksta.

• Kiviai skatina riebalus naikinančių hormonų išskyrimą.

• Papaja – gausybės naudingų fermentų, kurie aktyvina medžiagų apykaitą, šaltinis.

• Citrusiniai vaisiai mažina kortizolio kiekį kraujyje. Šis hormonas verčia mus persivalgyti ir aktyvina fermentą, atsakingą už riebalų kaupimą.

• Obuoliai pasižymi švelniu šlapimą varančiu poveikiu. Jų natūralus skonis padeda kontroliuoti apetitą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją