„Pastaruoju metu vis girdžiu pasakojimus apie odos priežiūrai naudojamą auksą. Pavyzdžiui, žadama, jog „Orlane“ kremas „Crème Royale“, kurio sudėtyje yra aukso dalelių, atgaivins ir sustangrins odą. Indelis šio kremo kainuoja 650 dolerių (apytikriai 1425 Lt). O tepant veidą „UMO“ kremu „24K Gold Facial“, oda padengiama 24 karatų aukso plėvele. Indelis kremo kainuoja ne mažiau nei 300 dolerių (apytikriai 657 Lt).


Kitos pasaulio kompanijos stengiasi neatsilikti ir gamina savo nepaprastai madingų veido priežiūros priemonių variantus.


Aukso pagrindu sukurtų kosmetikos priemonių šalininkai teigia, kad auksas gali išsaugoti ir net atgaminti kolageną ir elastiną, todėl mažėja raukšlių ir stangrėja oda. Tačiau tai netiesa. Kitos kompanijos teigia, kad auksas turi uždegimą slopinančių savybių – tai tiesa.


Tačiau gamintojai užmiršta paminėti, kad kažkada pamėginus uždegimines ligas, pavyzdžiui, artritą, gydyti įšvirkščiant auksą, gydymas greitai buvo nutrauktas dėl daugybės šalutinių poveikių.

Trumpai tariant, nėra jokių įrodymų, kad auksas sveika odai, ir daugybė įrodymų, jog jis kenkia. Ši odos priežiūros tendencija man kelia nerimą dėl dviejų priežasčių“, - sakė L. Baumann.

1) Alergijos. Vis daugėja alergijos auksui atvejų. Nors auksas asocijuojasi su prabanga, nepamirškime, jog tai metalas ir jis gali sukelti alergiją. Galbūt galvojate, jog kremas, už kurį paklojote pusantro tūkstančio litų, negali pakenkti.

„Tačiau įdomu tai, jog nemažai mano kolegų dermatologų galvoja, kad kosmetikos priemonių su mineralais populiarėjimas sukėlė alergijos auksui bumą“, - sakė ji.

Egzistuoja teorija, kad tokiais mineralais kaip bismutas ir žėrutis nubrauktos smulkios aukso dalelės patekusios ant odos, gali sukelti alerginę reakciją. Alergija auksui gali pasireikšti ne iš karto, o praėjus kažkuriam laikui.

2) Plokščioji kerpligė: odos liga, sukelianti raudonas papules (mazgelius). Manoma, kad ją sukelia auksas.

„Pavyzdžiui, 1996 m., kai išpopuliarėjo „Goldschlager“ – likeris su aukso dalelėmis, kilo plokščiosios kerpligės protrūkis, kuris buvo siejamas būtent su šiuo metalu“, - tikino L. Baumann.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją