Panevėžio, Pasvalio ir Anykščių rajonuose bitininkaujantis Aleksandras Kavaliauskas sakė, kad masiškai pradėjo kristi tik Velykių kaime laikomos bitės. Anot jo, jei būtų pradėję mirti tik jo bitės, manytų, kad į bityną įsisuko kokia nors liga, tačiau jos krinta visoje apylinkėje.

Šešiolika avilių Velykių kaime turintis bitininkas spėja, kad joms pakenkė per žydėjimą neaiškiais chemikalais purkšti sodai arba rapsų laukai. Kituose bitininko turimuose bitynuose masiško bičių kritimo nėra.

Įtaria, kad bitės buvo apnuodytos

Velykių ir Kabelių soduose esančiuose bitynuose prie avilių – galybė kritusių bičių. Pasak A.Kavaliausko, krinta medų nešančios bitės darbininkės, užkratas persiduoda perus auginančioms, todėl žūsta ištisos šeimos.

Bitininkas aiškino, kad bitės negyvėlių avilyje nelaiko ir išneša jas toliau, tačiau kritusiųjų yra tiek daug, kad nebespėja nunešti toliau ir deda šalia avilio.

Bitininkas sakė, kad negyvų bičių jau yra ir aviliuose. A.Kavaliauskas teigė nenorintis nieko kaltinti, tačiau jis mano, kad bitės apnuodytos. Anot jo, gal dar kai kurios bičių šeimos išsikapstys, bet dauguma žus, nes nusilpusius vabzdžius užpuls ligos.

Miršta visų bitininkų bitės

„Jau kreipėmės į Augalų apsaugos inspekciją, kad išsiaiškintų, kas kaltas dėl bičių žūties, – sakė A.Kavaliauskas. – Bitininkai spėja, kad bitės galėjo apsinuodyti Alekso Speičio soduose.

Iki jų nuo mano avilių daugiau kaip du kilometrai, tačiau rinkdamos medų bitės nuskrenda iki penkių kilometrų, ir niekas joms nepasakys, kuriuos sodus aplenkti. Įtarimai, kad bitės galėjo būti apnuodytos soduose, kilo dėl to, kad jos krenta būtent apie sodus esančiose teritorijose. Kituose bitynuose to nėra.“

Velžyje gyvenanti ir Uoksų kaime dvylika bičių šeimų turinti ponia Ona Balžėkienė tvirtino, kad bitės masiškai pradėjo kristi praėjusi penktadienį. Paaiškėjo, kad miršta ir kitų bitininkų bitės.

„Įtariama, kad per žydėjimą buvo purškiami sodai ar uogynai, nors to daryti negalima, – sakė O.Balžėkienė. – Bent būtų įspėję apie purškimus. Įtariame sodininkus, tačiau reikia ištirti. Kreipsimės į augalų apsaugos specialistus.“

Purškė prieš sodų žydėjimą

Prisistatyti nepanorusi A.Speičio sodų darbuotoja tikino, kad sodai buvo purškiami prieš žydėjimą, todėl bitės apsinuodyti negalėjo. Be to, moteris pastebėjo, kad šiemet soduose bičių palyginti su ankstesniais metais labai mažai, todėl savininkas ketina į sodus atsivežti bičių iš užsienio. \ Sodų savininkas A.Speičys bendravo nenoriai. „Dešimt metų auginu sodą ir gerai žinau, kaip ir kada purkšti, – susitikti nepanoręs telefonu sakė jis. – Dešimt metų nieko nebuvo, o dabar toks šurmulys.

Pasakyti galiu tik, kad tiria Augalų apsaugos inspekcija ir, jei paaiškės, kad dėl bičių žūties kaltas aš, tada kalbėsimės. Dabar nesukite galvos.“

Naudojo neregistruotus chemikalus

Augalų apsaugos tarnybos vyriausioji augalų apsaugos agronomė Lina Plavičienė PB sakė, kad buvo tiriami A.Speičio medelyne ir Vaišvilčių žemės ūkio bendrovėje naudoti chemikalai.

Dėl Vaišvilčių žemės ūkio bendrovės purkštų rapsų tyrimas dar nebaigtas. Nustatyta, kad sodininkas A.Speičys naudojo purškimui neregistruotus produktus, todėl surašytas administracinės teisės pažeidimų protokolas ir skirta 200 litų bauda.

L.Plavičienė sakė, kad nustatyti, dėl ko krenta bitės, galėtų tik laboratorija. Anot jos, pagal darbų žurnalus chemikalai buvo naudoti gegužės 5–6 dienomis, tačiau pagal galiojančią tvarką apie purškimą jis turėjo informuoti visus kilometro spinduliu nuo purškimo vietos bitynų savininkus.