Vyrų frigidiškumas – kas tai?


"Frigidiškumas“ – pasenęs terminas. Seniau šiuo terminu vadindavo seksualines moterų problemas. Vyrų atžvilgiu buvo naudojamas terminas "impotencija“. Medicina jau 30 metų nenaudoja šių terminų, kurie žmonėms priklijuoja skaudinančias ir žeminančias etiketes. Šiandien bet koks seksualinio potraukio sumažėjimas vadinamas
alibidemnija
, rašoma žurnale „Zdorovje“.

Libido sumažėjimas ar nebuvimas vyrams pasireiškia rečiau negu moterims. Tačiau stipriosios lyties atstovams tai yra daug didesnė problema. Moterų libido ir šiaip yra gana žemas – jis padidėja tik seksualinėse situacijose.

Na, o vyrams pakili seksualinė nuotaika – gamtos nustatyta norma ir jeigu potraukis staiga sumažėja ar net išnyksta, dauguma vyrų tai išgyvena kaip katastrofą.

Vyrai, kuriuos mes praradome

Genetinė alibidemnija atrasta dar palyginus neseniai. Priklausomai nuo paveldimumo, visus žmones seksualiniu požiūriu galima padalinti į tris grupes: stiprioji, vidutinė ir silpnoji.

Silpnojoje grupėje, suprantama, yra stipresnioji, vidutinė ir visiškai silpniausia grandis. Taigi šie patys silpniausi (apie 3% vyrų) ir sudaro rizikos grupę. Jų seksualinės energijos lygis yra labai žemas, nors išoriškai tokie žmonės gali atrodyti stiprūs ir patrauklūs.

Prigimtinio seksualumo trūkumas pasireiškia jau paauglystėje

Būna atvejų, kai jaunuolis nejaučia nė menkiausio susidomėjimo seksu, nesimasturbuoja, iki 25 metų su niekuo nesusitikinėja. Jeigu jau suaugęs jis ryžtasi seksualiniams kontaktams su moterimi, toks "eksperimentas“ dažnai baigiasi nesėkme.

Fizinis artumas tokiam vyrui sukelia didžiulę psichologinę įtampą. Laimei, viso šio dalyko galima išvengti, jeigu laiku pakoreguosime seksualinį vystymąsi: iki 25 metų ar dar paauglystėje pasikonsultuokite su gydytoju – endokrinologu.

Psichologinės alibidemnijos priežastimi gali tapti bet koks dirbtinai sukurtas seksualinio susidomėjimo draudimas. Pavyzdžiui: griežtas puritoniškas auklėjimas, laikas praleistas tarp vienos lyties žmonių (karinė mokykla, seminarija ir t.t.) Normalus susidomėjimas sutrikdomas ir sustabdomas, net normaliai neprasidėjęs, todėl dažnai libido įgauna homoseksualinę kryptį.

Tokie žmonės dažnai išsiugdo aukštas dvasines vertybes, todėl jauni vyrai netampa homoseksualais (priešingai, tarp jų labai daug homofobų), o bandymai pagerinti santykius su moterimis žlunga.

Seksologai pastebėjo, kad po 45 metų tokiems vyrams gali pasireikšti pastebimas proveržis seksualiniame gyvenime, pagaliau nusprendus save realizuoti homoseksualiai, tačiau heteroseksualinė sfera jiems taip ir lieka nepažinta.

Geismų sugrįžimas

Nors ir kaip gąsdintų šie aprašyti variantai, jie pasitaiko retai. Nors jūsų intymūs santykiai su vyru pirmaisiais vedybinio gyvenimo mėnesiais buvo normalūs, jiems pablogėjus visą kaltę negalima suversti sutuoktinio frigidiškumui. Ieškokite kitos priežasties! Pavyzdžiui...

...nervai

Nuolat besikaupiančios problemos, tiksliau dėl to padidėjęs nerimas gali stipriai apsunkinti seksualinį gyvenimą, ypač jeigu vyras turi neurotiškų požymių. Jeigu negalite problemų išspręsti patys – skubėkite pas psichologą.

...liga

Seksualiniam gyvenimui patys pavojingiausi psichiniai negalavimai – depresija ir šizofrenija. Šie susirgimai gali visiškai nuslopinti seksualinį potraukį. Taip pat seksualinio potraukio sumažėjimui įtakos turi diabetas, aterosklerozė, alkoholizmas, urologinės problemos. Jeigu dingo libido dėl ligos, pirmiausiai reikia išsigydyti ligą. Būtinos sąlygos: net ir gydymosi metu reikia stengtis gauti maksimumą, nors geismas ir sumažėjęs, o neatidėlioti sekso geresniems laikams.

...seksualinės energijos trūkumas

Jeigu vyras priklauso jau minėtai silpnąjai seksualinei grupei, jo potraukis ir potencija jau iš prigimties nėra aukšto lygio. Gydyti čia nėra ką, tačiau jeigu norisi padidinti libido, padės seksologas.

Terapija panaši į sportinę treniruotę: vyras perkeliamas į vis aukštesnį lygį, pamažu didinant seksualinį "krūvį“. Yra manoma, kad geriausias seksualinis pasirengimas atitinka antram – trečiam vyrų sportiniam atskyriui, kurį, kaip žinoma, gali pasiekti bet kuris norintis ir to siekiantis sveikas žmogus.

...amžius

Po 45-erių metų daugumai vyrų sunku išlaikyti ankstesnį seksualinį krūvį. Jeigu šiame gyvenimo etapejam dar bus padidinami reikalavimai, iškils problemos darbe, tai jis gali pradėti visisškai vengti intymių kontaktų. O tai yra pagrindinė klaida.

Jeigu nėra ypatingų sveikatos problemų, gera fizinė forma, o lytinis gyvenimas reguliarus, seksologai rekomenduoja:

- nenutraukti seksualinio aktyvumo. Kuo vyresnis žmogus, tuo kensmingesnės didelės pertraukos seksualiniame gyvenime;

- naudokite bioaktyvius papildus, stabdančius senėjimo procesą;

- 2 kartus per metus (paprastai pavasarį ir rudenį) profilaktiškai atlikite vakuuminį masažą.

Jeigu nesėkmės sekso srityje padažnėja (pusė baigiasi nesėkme), būtina seksologo konsultacija: jis paskirs vieną iš specialių preparatų, prailginančių seksualinį gyvenimą 10 metų. Gali prireikti psichoterapeuto pagalbos, nes dažniausiai tokie dalykai nutinka dėl depresijos.

Deja, dauguma žmonių, sulaukę atitinkamo amžiaus, padeda sau kryžių, manydami, kad jų seksualinis gyvenimas baigėsi ir nesiima jokių priemonių. Seksologai tikina, kad visai be reikalo. Esant net labai rimtiems atvejams galima padėti 98%. Svarbiausia - nepasiduoti!

...ir paprasčiausiai laikinas sunkumas

Būna ir tai, kad sveikas vyras, kurio lytinė funkcija yra tvarkoje (erekcija, orgazmas ir ejakuliacija vyksta normaliai), o geismas prapuolė. Jeigu trūksta tik šio dalyko, reiškia jis niekur nedingo – tiesiog seksualinė energija "nutekėjo“ kita kryptimi.

Per didelis susidomėjimas darbu, neišsipildę svajonės, nepatenkintos seksualinės fantazijos... Taip dažnai atsitinka vykstant vidinei krizei, taip vadinamąjai amžiaus krizei arba išgyvenant sunkų santuokinio gyvenimo etapą

Pati savaime tokia būsena gali ir nepraeiti. Ypač jeigu žmogus nusprendė: "Nėra – tai matyt nelabai ir norėjosi“. Tokiam vyrui reikėtų priminti, kad seksas – ne prabanga, o vienas iš daugelio mūsų organizmo poreikių.

Žmonės, vengiantys sekso, iš tikrųjų nesirūpina savo sveikata. Tad jeigu geismas nesugrįžta, neatidėliokite sekso "vėliau“, o pasitarkite su specialistu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją