Eksperimentuojame su spalvomis

Priklausomai nuo to, kam bus skirtas šventinis stalas - vaikams, dideliam ratui draugų ar jaukus stalelis dviem, parenkame būtinus šventinio stalo atributus: staltiesę, higienines servetėles, puokštę, žvakes.

Renkantis staltiesę nereikėtų apsiriboti balta spalva. Puošniai atrodo gelsva, kreminė ar žalsva staltiesė, kurią deriname prie interjero spalvinio tono. Labai šviesiame, erdviame kambaryje galima eksperimentuoti su tamsiai žalia, mėlyna ar bordo spalvos staltiesėmis, ant kurios ypač išryškėja baltos, geltonos dekoratyviai išlankstytos servetėlės. Šios yra bene paprasčiausias stalo puošybos elementas.

Dekoratyviai išlankstytomis medžiaginėmis arba popierinėmis servetėlėmis galima sukurti temą, valdyti spalvų žaismą, suteikti šventės nuotaikai norimą atspalvį. Stalas atrodo gražiau, kai staltiesė ir servetėlės yra kontrastingų spalvų. Kalėdiniam stalui rinkitės ryškias, kontrastingas spalvas, raudoną, žalią, mėlyną, geltoną.

Servetėlių lankstiniai serviruojant stalą gali būti dedami pasirinktinai: ant pagrindinės lėkštės; jei patiekalai bus atnešami porcijomis - priešais valgantįjį tarp peilio ir šakutės; ant lėkštelės - kairėje; sulenkta trikampiu - ant stalo prie šakutės; į taurę - kai stalas nėra nukrautas valgiais ir atrodo kiek tuštokas. Stalas atrodys dar iškilmingiau, jei higienines servetėles įdėsite į specialius metalinius žiedus, perrišite kaspinu ar į kiekvieną lėkštę įdėsite gėles žiedelį.

Svarbu -puošnios žvakidės

Iškilmingumo ir jaukumo įspūdį sudaro žvakės. Žvakių ir higieninių servetėlių spalva turėtų būti vienoda. Žvakidę deriname prie kitų stalo reikmenų. Jei ant stalo yra stiklinių indų, žvakidė gali būti taip pat stiklinė, jei krištolo - tokią pačią galime pasirinkti ir žvakidę.

Pasirenkant metalinę žvakidę, deriname ją su kitais metaliniais stalo aksesuarais: įrankiais, servetėlių žiedais ar servetėlių stoveliais. Jei labiausiai patinka geltono metalo žvakidės, tokia spalva turėtų būti dekoruoti ir stalo įrankiai. Jei įrankiai yra balto metalo - žvakidės, stoveliai ar žiedai servetėlėms turėtų būti taip pat balti.

Klasikiniai spalvų deriniai visuomet madingi: balto metalo žvakidėje geriausiai atrodo mėlynos spalvos žvakės, geltono metalo žvakidėje - raudonos. Tačiau žaisti spalvomis, žinoma, atsižvelgiant į interjero koloritą, galima be galo.

Atsižvelgiame į patiekalus

Šventinį stalą serviruojame priklausomai nuo to, kokie ir kiek patiekalų sudaro meniu. Dažniausiai tai būna keletas rūšių užkandžių, vienas, kartais du karšti patiekalai. Užkandžius galime patiekti porcijomis, o karštus patiekalus bendrame inde. Tokiu atveju kiekvienam asmeniui ant stalo dedame lėkštę antram patiekalui, o ant jų lėkštę su užkandžiais. Tarp lėkščių galima padėti popierinę higieninę servetėlę: taip ne tik papuošime stalą, bet ir apsaugosime antrojo patiekalo lėkštę nuo sąlyčio su užkandžių lėkštės apačia.

Jei užkandžių asortimentą papildysime jūros gerybių ar grybų patiekalais, būtinai pasirūpinkime, kad prieš juos valgant užkandžių lėkštelė būtų pakeista. Užkandžiams valgyti dedame taip pat dvejus užkandžių įrankius, vieni iš jų, jei reikia, skirti žuvies patiekalams valgyti, įrankiai desertui dedami už pagrindinės lėkštės.

Šventei suteiksime daugiau iškilmingumo ir antrąjį patiekalą patiekdami porcijomis. Šeimininkei kiek daugiau laiko tenka skirti patarnavimui prie stalo, tačiau stalas atrodo tvarkingesnis, šventinis vakaras planingesnis, beje, ir ekonomiškesnis.

Kad laikas neprailgtų - siūlykit aperityvą

Kol svečiai renkasi, gretimame kambaryje galima pasiūlyti lengvą aperityvą - taurę vyno, grogo, riešutų, vaisių ar sūrio. Vėluojančių įprasta laukti apie dešimtį minučių, tačiau besišnekučiuojant ir mėgaujantis aperityvu laukti tikrai neprailgs. Sodinti prie stalo ir laukti nelabai derėtų, kaip ir vaišintis aperityvu tame pat kambaryje, kur laukia patiekalais nukrautas stalas.

Kad būtų įdomiau ir patogiau, svečiams vietas paruoškime iš anksto. Tam tiks 7,5x8 cm dydžio kortelės. Ant jų svečių vardus užrašome ranka, perlenkiame pusiau ir dedame ant stalo už pagrindinės lėkštės ir įrankių desertui. Kortelės padės išvengti sąmyšio renkantis vietas ir maloniai nustebins. Skiriant vietas, vyriškis sodinamas damai iš dešines, o garbingiausia vieta yra šalia šeimininkų. Beje, sutuoktiniai niekuomet nesodinami greta vienas kito.

Baigus valgyti pirmiausia nuimami asmeninio naudojimo indai ir įrankiai, po to bendro naudojimo indai. Pavalgius saldų patiekalą, kol dar prie stalo sėdima, indai nenurenkami.

Tačiau šventė - ne vien puošnus stalas

Šventinis stalas- tai tik neatskiriama šventės dalis. Pati šventė - tai bendravimas su artimais žmonėmis ir gera nuotaika. Nė kiek ne mažiau jaudinantis gali būti ir pats šventės laukimas, pasiruošimas jai, jei tai darysime kūrybiškai ir su meile.

Ir vis dėlto, serviruojant stalą, puošiant jį gėlėmis, žvakėmis, kitokiomis kompozicijomis reikia prisiminti: papuošimai neturi užgožti stalo įrankių ir valgių. Stalą puošia įrankių, indų bei puošimo elementų visuma, ir visuomet laimi saikas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją