Gimdydama skambino lektorei


Kiekviena moteris sprendžia, ar jai užteks knygų, žurnalų ir mamos patarimų, ar vertėtų pasitarti su specialistais. Ir, nors atrodo, kad informacijos rasti lengva, lemiamu momentu žinių gali pritrūkti.

„Kartais buvusios mokinės man skambina per gimdymą arba tuomet, kai nežino, kaip pasirūpinti kūdikiu. Nors per paskaitas viską puikiai žinojo“, – pasakojo sveikatos edukologė Zita Norkūnienė. Jau beveik dvidešimt metų privačiose ir valstybinėse gydymo įstaigose ji skaito paskaitas ir rengia praktinius užsiėmimus būsimoms mamoms. Specialistė tikino, jog nėščiosioms žinoti reikia išties nemažai. Nėščios moterys įspėjamos apie galimus organizmo pokyčius, mokomos rūpintis savo sveikata. Būtina psichologiškai paruošti ir tėčius.

„Per nėštumą gali svyruoti moters nuotaika. Tai lemia hormonai, tačiau vyrai neretai išsigąsta. Pačiai teko girdėti, kaip jie priekaištauja, jog jų žmona nebe tokia, kokia buvo jiems susipažinus. Todėl labai rekomenduoju nėščiųjų kursus lankyti ir būsimiems tėvams. Šitaip jie bus viskam pasiruošę“, – rekomendavo Z. Norkūnienė. Ji tikino, kad vyrai neretai būna daug imlesni naujai informacijai.

„Vienas vyriškis buvo tiek prisiskaitęs apie nėštumą, kad jo paklausiau, ar jis nėra gydytojas. Paaiškėjo, jog jis norėjo mane išbandyti ir įsitikinti, ar esu pakankamai kvalifikuota“, – prisiminusi nusišypsojo specialistė.

Iš įtampos net pravirko

Sausa teorija atmintyje išlieka trumpam. Todėl būsimoms mamoms patartina pasitreniruoti su lėlėmis. Šitaip išmokstama vystyti, maudyti ir žindyti. Atlikti šiuos, iš pažiūros paprastus veiksmus, reikia nemažai pastangų. Kai kurie jauni žmonės niekada nėra laikę kūdikio, todėl labai bijo jį išmesti ar sužeisti.

„Viena mano mokinė iš įtampos net apsiverkė, nes niekaip negalėjo teisingai paguldyti lėlės į vonelę. Situaciją labai apsunkino tai, kad šalia stovėjęs vyras ją vis gėdino, kad ji nieko nemoka. Teko raminti juos abu“, – prisiminė Z. Norkūnienė. Vedami užsiėmimai paprastai baigiasi savotišku egzaminu. Kol neatlieka visko teisingai, poros kambario palikti negali.

Maudymo pratimai yra vieni svarbiausių. Būtina išmokti, kaip teisingai nuprausti berniukus ir mergaites, kaip rūpintis kūdikių oda. Nėščiųjų oda taip pat reikalauja tinkamos priežiūros. Tinkamai ja rūpinantis galima išvengti strijų. Gydytojai poliklinikose tokiems patarimams paprastai neturi laiko.

„Ginekologui svarbu, ar vaisius tinkamai vystosi ir jis daugiau niekuo nesirūpina. Tačiau moterys turi žinoti, jog odos struktūra yra paveldima. Todėl, jei jų motinos turi strijų, būtina kuo anksčiau susirasti tinkamos kosmetikos“, – patarė Z. Norkūnienė.

Sunku surinkti kraitelį

Edukologė, pati prieš daugiau nei dvidešimt metų pagimdžiusi du sūnus, tikino, jog žmonių požiūris į nėštumą gerokai pasikeitė. Busimieji tėvai gimdyti ruošiasi atsakingiau ir stengiasi atsikratyti įsigalėjusių mitų.

„Būtina sekti medicinos naujienas. Negalima vaikų auginti taip pat, kaip ir prieš dvidešimt metų, vien todėl, kad mes patys puikiai išaugom“, – šyptelėjo Z. Norkūnienė. Jau pasenusi taisyklė ir tai, kad kūdikį būtina žindyti pagal griežtai nustatytą grafiką.

„Dabar gydytojai tikina, kad būtina prisitaikyti prie vaiko poreikių. Tačiau kai kurios vyresnės moterys bando savo dukras įtikinti priešingai. Todėl labai svarbu, kad nėščiosios išgirstų ir specialisto nuomonę“, – pabrėžė specialistė.

Ji taip pat priminė, jog būsimoms mamoms prireikia pagalbos sudarant kūdikio kraitelį. Dabar įvairių produktų tiek daug, kad tikrai nelengva išsirinkti tai, kas vaikui geriausia.

„Vien gamintojų liaupsėmis pasitikėti neverta, nes jiems rūpi tik parduoti savo prekę. Nėščiųjų mokyklose neretai galima pasitarti su gydytoju ortopedu. Jis padeda išsirinkti tinkamą vaikštynę, vežimėlį ar automobilinę kėdutę“, – sakė Z. Norkūnienė.