Žmonės renkasi Italiją ir Paryžių

Kelionės lėktuvu ir autobusu skiriasi savo specifika: kelionės lėktuvu dažniausiai yra poilsinės, o autobusu – pažintinės.

Pažintinių kelionių pasirinkimas yra labai platus – tai kelionės po visas Europos šalis. Kelionių agentūrų duomenimis, populiariausios kelionės paskutiniais metais yra į Italiją bei Paryžių.

Norintys daugiau pamatyti keliauja autobusu

Kelionės autobusu kiekvienais metais tampa vis populiaresnės.

„Keliautojų pasirinkimas priklauso nuo pageidaujamų atostogų pobūdžio: norint nerūpestingai praleisti laiką užsienio kurorte prie jūros bei sudalyvauti keliose ekskursijose po žymiausias šalies vietas – renkamasi poilsinę kelionę lėktuvu. Klientai, norintys pamatyti keletą šalių, įsigyja pažintinę kelionę autobusu“, – Verslosavaite.lt teigė UAB „Baltic Clipper“ rinkodaros vadybininkė Dana Miškinytė.

„Vykstant autobusu pravažiuojamos net kelios šalys, aplankomi keli miestai. Pažintines keliones veda gidas iš Lietuvos lietuvių kalba. Nekainuoja transportas nuo vieno objekto iki kito. Tačiau kelionė yra ilgesnė ir varginanti. Vien važiavimas per Lenkiją atima daug laiko ir jėgų,“ – pasakojo UAB „TopTravel“ turizmo skyriaus vadovė Inesa Jančiauskienė.

Autobusu – ne visada pigiau

UAB „Novaturas“ marketingo ir viešųjų ryšių direktorė Brigita Sabaliauskaitė teigia, kad kelionių kainos yra skirtingos, o kelionė autobusu – nebūtinai būna pigi.

„Mūsų organizuojamos kelionės autobusu yra vykdomos patikimu transportu, gyvenama kokybiškuose viešbučiuose, jas veda patyrę, daugiametę patirtį turintys kelionių vadovai, todėl, tarkim, aplankyti Paryžių, gali būti brangiau nei savaitę pasyviai pailsėti Tunise. Tačiau ir šios kelionės nėra lygiavertės, ypač – pažintine ir kultūrine prasme“, – teigė B. Sabaliauskaitė.

Neturintys laiko – skrenda

Žmonės, turintys mažiau laiko, bet norintys pakeisti aplinką ir pasidaryti sau trumpas atostogas bei aplankyti Europos sostines per kelias dienas, renkasi keliones lėktuvu.

„Šių kelionių kaina yra didesnė negu keliaujant autobusu. Į kelionės kainą dažniausiai įkaičiuotas tik skrydis ir viešbutis. Galima papildomai užsisakyti pervežimus iš oro uosto iki viešbučio. Nėra lietuvio gido, todėl ten daug ką planuoti reikia patiems, – teigė I. Jančiauskienė. – Tokias keliones renkasi pasiturintys bei nemažai keliavę žmonės. Retas atvejis, kad tokio tipo kelionė klientui būtų pirmoji.“

Laukia atskrendančių

Dauguma lietuvių gidų laukia atskrendančių tautiečių. Išlipus iš lėktuvų jiems yra pasiūlomos ekskursijos. „Apie ekskursijų galimybes visada klientui papasakos užsienio šalies oro uoste pasitinkantis Lietuvos kelionių operatoriaus atstovas, - teigė D. Miškinytė. – Beje, ekskursijas galima užsisakyti iš anksto.“

Perkant kelionės bilietą, ar nuvykus į šalį siūloma prisijungti prie lietuvių grupės, keliaujančios autobusu.

„Mes savo klientams, skrendantiems lėktuvu, siūlome prisijungti prie lietuvių grupės, vykstančios autobusu. Taip jie sutaupo laiko skrisdami lėktuvu ir, aišku, išvengia nepatogumų autobuse. Pastaruoju metu tokios kelionės labai populiarėja“, – sako I. Jančiauskienė.

Pigiausios kelionės autobusu prasideda nuo maždaug 350 litų, o lėktuvu – nuo 850 litų.