Suvalgytas šokoladukas užglaisto negatyvias emocijas, nerimas praeina, tačiau viskas neišvengiamai baigiasi figūros problemomis, rašo pravda.ru.

Įprotis „suvalgyti“ emocijas gali peraugti į tvirtą priklausomybę; užgulsite lėkštę maisto net tada, kai būsite geros nuotaikos. O tai – tiesus kelias į nutukimą. Po įtemptos dienos kąsnelis pyrago tokiems žmonėms pakeičia alkoholį. Esmė ta, kad sacharozė padidina hormono serotonino kiekį, o šis hormonas atsakingas už pasitenkinimą, gerą nuotaiką, mažina ilgesį, nervingumą ir pan.

Saldumynų mėgėjams psichologė ir psichoterapeutė Olga Tessari rekomenduoja pirmiausia reguliariai sportuoti, kadangi sportuojant ne tik deginamos kalorijos, bet ir gaminasi serotoninas.

Vis dėlto nereikia pamiršti ir apie emocinę sferą. Kreipkitės į psichoterapeutą ir išsiaiškinkite, kokios būtent emocijos sukelia jums norą pavalgyti – gali būti, kad jų nėra daug. Jei jau priaugote daug svorio, pasikonsultuokite su endokrinologu arba dietologu. Dietos, kurios žada stebuklingą sulieknėjimą, gali sukelti neigiamas emocijas, o po jų vėl priaugsite svorio.

Štai emocijos, kurios dažniausiai sukelia norą bėgti prie šaldytuvo: bendravimo su kitais žmonėmis sunkumai, jausmas, kad nesate mylimi, finansinės problemos, buities komforto trūkumas, nepasitenkinimas, išsiskyrimas, planų griūtis, baimė, ilgesys, mažas savęs vertinimas, liūdesys, vienatvė, nepasitikėjimas, pesimizmas, skurdas.

Kaip kovoti?

• Išmokite save kontroliuoti. Neseniai pavalgėte ir nusprendėte vėl ko nors užkąsti, pavyzdžiui, suvalgyti šokoladuką? Atsitraukite nuo tų minčių, dešimt minučių pasimankštinkite. Noras pavalgyti gali praeiti, o jei ne – vietoje saldumynų suvalgykite kokį nors vaisių.

• Pasistenkite valgyti tam tikromis valandomis ir kruopščiai laikytis grafiko.

• Sportuokite. Užsirašykite į aerobikos treniruotes, baseiną ir pan. Ne tik išspręsite svorio problemas: sportavimas grupėje pakeis jūsų psichologinę būseną, kils teigiamų emocijų, atsiras naujų draugų.

• Neikite į parduotuvę alkani, kitaip nusipirksite daugiau produktų, nei jums reikia.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją