Kad bėdų būtų kuo mažiau, kačiukams jau nuo pat mažens būtina diegti tam tikrus įgūdžius. Vienas svarbiausių šeimininko darbų – pripratinti mažylį prie tualeto. To nepadarius laiku, su pasekmėmis teks taikstytis labai ilgai, ir nei lengva, nei malonu tikrai nebus.

Nuo ko pradėti?

Svarbiausi dalykai auklėjant kačiukus (kaip ir visus kitus augintinius) yra kantrybė bei švelnumas. Dažnai šeimininkai išvydę, kad kačiukas atliko savo reikalus ne vietoje, susinervina ir ima badyti vargšo gyvūnėlio nosytę į, vaizdžiai tariant, nusikaltimo įrodymus.

Šis seniai gyvuojantis stereotipas laikomas patikimu būdu priversti gyvūną pamiršti blogą įprotį. Bet iš tikrųjų tam, kad kačiukas suprastų, kaip elgtis nedera, reikia pasitelkti visai kitokių įtikinėjimo būdų.

1. Jei pastebėjote, kad jūsų kačiukas atlieka gamtinius reikalus tik tam tikrose namų vietose, pabandykite pastatyti tose vietose dubenėlius su maistu. Katės, kaip ir kiti laukinėje gamtoje gyvenantys kačių šeimos atstovai, labai švarios ir niekada nedergia ten, kur valgo.

Taip pat galite pastatyti tose vietose kokių nors gremėzdiškų daiktų – pavyzdžiui, didelių žaislų – arba laikinai –katės dėžutę (paskui perkelsite į reikiamą vietą).

2. Jeigu kačiukas namuose žymi teritoriją – t.y. kai kurias itin jo mėgstamas vietas, – pabandykite papurkšti jas dezodorantu ar kita stipraus kvapo priemone – svarbu, kad tas kvapas būtų kuo nemalonesnis augintiniui. Aišku, jis ne iš karto ims atlikinėti savo reikalus ten, kur reikia, tačiau ilgainiui tokia priemonė duos teigiamą rezultatą.

3. Taip pat būtina laikytis tam tikrų higienos taisyklių – t.y. reguliariai valyti katės dėžutę ir keisti kraiką.

4. Kad ir kaip stipriai mylite savo kačiuką, nederėtų leisti jam naktį miegoti jūsų lovoje. Kol gyvūnėlis mažas, jis gali tiesiog patingėti atsikelti ir nupėdinti iki savo tualeto. Taip nubudę iš ryto galite pašonėje rasti balutę.

5. Jeigu kačiuko dėžutė stovi vonios kambaryje, nepamirškite jo duris visada laikyti praviras. Nors katės ir labai protingos, ne visos moka atsidaryti duris.

6. Stenkitės, kad mažylis maistą gautų visada tuo pačiu metu. Iš karto po to, kai kačiukas paės ir palaks, nuneškite jį į dėžutę, kol jis išmoks iki jos nueiti pats.

Tokie elementarūs dalykai padės apsidrausti nuo didelių nemalonumų ir abiejų gyvenimą vienuose namuose padarys daug malonesnį.