Yra kelios vaikštynių rūšys:


1. vaikštynė su ratukais – iki šiol netyla diskusijos dėl jos naudojimo;


2. nejudanti vaikštynė (t.y. panaši į pirmąją, bet be ratukų);


3. pirmųjų žingsnių vaikštynė.


Pradėjus naudoti vaikštynę su ratukais tėveliai mano, jog jų atžalėlė pradės greičiau vaikščioti, galės saugiai domėtis jį supančia aplinka, žodžiu, vaikštynė – „išsigelbėjimas“ mamai, kuri galės nors trumpam atsipūsti nuo vaiko sergėjimo ir atlikti būtiniausius buities darbus.

Amerikos Pediatrų Akademijos (American Academy of Pediatrics) atstovai laikosi griežtos pozicijos dėl vaikštynių su ratukais naudojimo. Remdamiesi dviem faktais teigia, kad jos yra pavojingos vaikams:

1. kasmet į ligonines, nukentėję nuo vaikštynių, kreipiasi daugiau kaip 14 tūkst. vaikų tėvelių;

2. nuo 1973 m. dėl vaikštynių sukeltų ligų mirė 34 vaikai.

Amerikos Pediatrų Akademija ir Nacionalinė Vaikų Ligoninių asociacija (National Association for Children's Hospitals and Related Institutions (NACHRI)) siekia uždrausti gaminti vaikiškas vaikštynes su ratukais dėl jų pavojingumo.

Viena iš priežasčių, kodėl gydytojai neigiamai vertina vaikštynę, tai sužeidimai. Amerikos Pediatrų Akademija įvardija tokius vaikštynės su ratukais sukeliamus sužeidimus namuose: nukritimas, ypač nuo laiptų, rankų ir kojų pirštų sužnybimas, apsideginimas, apsinuodijimas.

Gydytojai sako, kad pati vaikštynė nėra pavojinga, tačiau dėl jos mažylis tampa žymiai judresnis: pavyzdžiui, važiuodamas su vaikštyne, mažylis gali greičiau pasiekti ir apsiplikyti karštu puodeliu kavos, nutraukti ką nors nuo viryklės, prisiliesti prie ugnies židinyje, ar pagriebti kažką nuodingo.

Pati susigundžiau nupirkti vaikštynę, kuomet mano sūnus pradėjo ropoti. Tačiau pirmiausia išsiaiškinau visus už ir prieš, perskaičiau nemažai tiek gydytojų, tiek tėvelių atsiliepimų, taip pat šiuo klausimu pasikonsultavau su šeimos daktaru ir nusprendžiau – nepirksiu. Dabar šio sprendimo nė kiek nesigailiu ir džiaugiuosi sutaupiusi pinigų, kadangi mano 9 mėn. mažylis jau pats vaikšto remdamasis į baldus.

JK gydytojai pasisako prieš vaikštynės su ratukais naudojimą, nes ji sulėtins mažylio vaikščiojimo raidą. Studijoje „Vaikiškų vaikštynių padariniai kūdikių motoriniam ir protiniam vystymuisi“ padaryta išvada, kad kūdikis, naudojęs vaikštynę su ratukais, ropoti ir vaikščioti pradeda vėliau nei mažylis jos neturėjęs. Protinis šių kūdikių vystymasis taip pat buvo lėtesnis.

Kita studija „Vaikiškos vaikštynės: vystymosi įrankis ar pavojus“ ištyrė, kad vaikštynės naudojimas nelėmė savarankiško mažylio vaikščiojimo pradžios. Iki šiol nėra visiškai aišku, dėl kokios priežasties kai kurie mažyliai pradeda vėliau vaikščioti. Negalima kaltės suversti vaikštynei su ratukais, kadangi tai nėra 100 proc. įrodyta.

Aš taip pat negaliu teigti, jog mano 9 mėn. sūnus dabar nevaikščiotų, jeigu būtų naudojęsis vaikštyne su ratukais. Iš kitos pusės, panašaus amžiaus draugų dukrelė turi vaikštynę, kurioje ji labai judri, tačiau iš jos ištraukta pati nė neropoja ir nė nebando stotis. Tėvelių skatinimai ropoti ir bandymai pastatyti baigiasi ašarų pakalne.

Suglaudžia kojytes ir nė krust iš baimės išplėstom akytėm. Kiekvienas mažylis labai individualus, daugybę faktorių lemia, kodėl vieni anksčiau, kiti vėliau išvysto savo motorinius, verbalinius ir kitus gebėjimus.

Gydytojų nuomone, per anksti įsodinus vaiką į vaikštynę gali iškrypti jo klubai, kadangi dar kelių mėnesių kūdikio klubų kauliukai yra minkšti. Rekomenduojama į vaikštynę sodinti vaiką jau jam pačiam tvirtai sėdint kelioliką minučių, vyresnį galima palikti iki valandos. Tačiau, tėvelių nuomone, pradėjus vaikui stotis, vaikštynė tampa bereikalingu daiktu namie, mažylis naudoja ją, kad atsistotų, o pasodinus į ją, trokšta kuo greičiau būti iš jos ištrauktas.

Vis dėlto kasmet parduodama milijonai vaikiškų vaikštynių ir, mano nuomone, Amerikos Pediatrų Akademijos ir kitų institucijų siekis uždrausti jas yra nerealus. Kiekviena šeima vaikštynę naudojančiam mažyliui turi užtikrinti saugumą ir priežiūrą. Viską reikia naudoti saikingai, ne išimtis – ir vaikštynė.

Kad išvengtų mažylių susižeidimų vaikštynėje, tėveliai turi užtikrinti namų saugumą, nes tik pradėję ropoti kūdikiai yra labai smalsūs. Juos domina visa, kas supa, mėgsta visur įlįsti.

Patariama: uždengti elektros kištukus specialiais skydeliais, namų valymo priemones ir vaistus laikyti nepasiekiamoje vaikams vietoje, aštrius baldų kampus paslėpti antkampiais arba tuos baldus pašalinti, taip pat pašalinti iš lentynų ir nuo žemų stalų sunkius daiktus, nes vaikas gali juos užsiversti. Svarbiausia - prižiūrėti mažylį, kadangi vaikštynėje jis yra kur kas greitesnis ir gali nuo jūsų pabėgti.

Dabar vaikštynė su ratukais yra gaminama pagal naujus saugumo standartus. Jos pagrindas – žymiai platesnis, per kai kurias duris nepravažiuoja, sunkesnės – kad vaikas neapsiverstų, saugių ratukų technika – kai vienas ratukas nebeliečia žemės, vaikštynė sustoja, pvz.: kad vaikas nenuriedėtų nuo laiptų.

Daugelio ekspertų nuomone, vaikštynės su ratukais naudojimas turi daugiau minusų nei pliusų. Tėveliams, kaip alternatyvą vaikštynei, patariama mažyliui nupirkti stacionarią vaikštynę – žaidimų centrą. Ji neturi ratukų, tačiau vaiką linksmina kitais būdais: turi vibruojantį balnelį, joje galima sukinėtis, yra mažylio įgūdžius lavinačių žaidimų. Pradėjus mažiukui savarankiškai vaikščioti, patariama įsigyti pirmųjų žingsnių vaikštynę, kurią mažyliams labai patinka stumti.

Vienareikšmiškai atsakyti, ar naudinga kūdikiui vaikštynė su ratukais, negalime. Ar ją pirkti ir leisti savo atžalai naudotis yra kiekvienos šeimos asmeninis sprendimas. Svarbiausia išnagrinėti visus teigiamus ir neigiamus kriterijus, o jau tada spręsti. Iki šiol mokslininkai neįrodė 100 proc. neigiamos vaikštynės su ratukais įtakos motoriniam kūdikio vystymuisi, tad spręsti lieka jums.