Nusmukusi šalies ekonomika, karas Irake ir visuomenės reikalavimai vykdyti permainas nulėmė palankų Rinkimų kolegijos požiūrį į Demokratų partiją, o Respublikonų partijos kandidato laukia nemenkas iššūkis.

Abiejų partijų kandidatai tikisi pergalės daugelyje valstijų, ankstesniuose rinkimuose balsavusių už jų partijų kandidatus.

Kova dėl prezidento pergalę lemiančių 270 rinkikų balsų daugumos pirmiausiai vyks 14 – oje valstijų. Būtent jose virė aršiausia kova 2004 metais, tik šiais metais demokratai įsiveržė į respublikonų tvirtove ilgai buvusią Virdžinijos valstiją. Prieš 4 metus aštuonios iš keturiolikos valstijų , įskaitant didžiausias – Ohajo ir Floridos, balsavo už George’ą Bushą, šešios, su palankiausiai nusiteikusia Pensilvanija, – už demokratą Johną Kerry’į. Tačiau daugumoje valstijų pergalės buvo pasiektos tik 1-2 procentų skirtumu.

Abiejų partijų šalininkai tikisi, kad už jų kandidatus gali balsuoti daugiau valstijų nei balsavo per praėjusius rinkimus. Tačiau, greičiausiai kandidatai tik išleis daugiau pinigų ir sugaiš laiko, siekiant išsiaiškinti galimą valstijų palankumą, o pergalę nulems tradicinės valstijos.

„Sunki rinkimų kampanija laukia. Neturiu iliuzijų – teks daug dirbti, kad laimėtume“, – sakė J. McCainas. Jo žodžius galima pavadinti blaiviu Respublikonų partijos šansų įvertinimu, nes dauguma gyventojų įsitikinę, kad respublikonas prezidentas veda šalį klaidingu keliu.

Demokratai, priešingai – tikisi laimėti, nepaisant to, kad iki šiol neaiškus jų kandidatas. „Dėl daugybės priežasčių tikiu, kad turėsime prezidentą demokratą“, – teigia Hillary Clinton. B. Obama tvirtina: „Paminėsite mano žodžius – lapkritį įveiksime Johną McCainą.“

Naujausios apklausos rodo, kad J. McCainas – rimtas tiek H. Clinton, tiek B. Obamos konkurentas. Ir respublikonai, ir demokratai tikisi pergalės nedidele balsų persvara.

2004 m. George’as Bushas, surinkęs 286 balsus, laimėjo prieš J. Kerry’į, surinkusį 251 balsą. Šiais metais demokratų kandidatas turėtų laimėti visose valstijose, kuriose laimėjo J. Kerry’is, be to, gauti 19 balsų viršaus. O J. McCainas turėtų atremti demokratų iššūkius, kad išlaikytų respublikonų persvarą.

Šiuo metu, demokratams dar neišrinkus savo kandidato, visuomenės nuomonės apklausos rodo, kad atotrūkis tarp demokratų kandidatų ir J. McCaino mažėja ir sudaro kelis procentus. Taip pat manoma, kad kol kas B.Obama sėkmingiau nei H.Clinton varžytųsi su J. McCainu.