Beje, daugelis tautų šventai tiki, kad penki šikšnosparniai – laimės simbolis. Keliaudami po svečias šalis, nepatingėkite užsukti į mažytes vietinių amatininkų parduotuvėles ir išsirinkti širdžiai artimą amuletą ar talismaną su, pavyzdžiui, indų šokėjos Lakšmės, actekų erelio, egiptiečių ar keltų simbolika.

Už patikusį daiktą mokėkite nesiderėdami – sakoma, kad už tiek ir bus atseikėta laimės. Nesivaržykite laimę matuoti piniginiu ekvivalentu – tai seniai nėra ciniška, tai praktikuoja netgi aukštosios matematikos korifėjai. Štai britų matematikos profesorius Endriu Osvaldas apskaičiavo, kad santuokinio gyvenimo laimės dydis priklauso nuo kasmetinių papildomų šeimos biudžeto pajamų. O dar sakoma, kad ne piniguose laimė.

Mėtosi po kojomis

Netgi darželinukas žino, ką reiškia rasti pasagą. Caras Nikolajus II visas rastas pasagas laikė specialiame rūmų kambaryje ir prie kiekvienos pritvirtindavo raštelį, kur, kada ir kokiomis aplinkybėmis, rasta. Tiesa, retkarčiais pasagas specialiai pamesdavo palyda – tam, kad pagerintų savo carui nuotaiką. Nikolajus II nežinojo, kad jo laimė inscenizuota, ir nuoširdžiai džiaugėsi.

Prietaras, kad pasaga neša laimę, atsirado maždaug XIII a. Viduramžių žmogus, iš purvo pakėlęs pasagą, jautėsi išties laimingas – juk rankose laikė daiktą iš tais laikais itin brangios medžiagos - geležies. Vėliau, kai pasaga nebebuvo tokia reta ir brangi, ji vis tiek išsaugojo savo magišką aurą. Pasagoje buvo įkūnyta pagarba kalviui ir žirgui. Laimę neša ir gamtos sukurti amuletai, pavyzdžiui, akmenukai su skylutėmis. Tad vaikščiodami kaimo takeliais ar pajūriu retkarčiais pažvelkite sau po kojomis.

Galima pačiupinėti

Kai kurie žmonės tiki, kad laimingas tapsi prisilietęs prie brangakmenių. Pavyzdžiui, didžiausio pasaulyje juodojo deimanto „Korloff“. Šis grynuolis apdraustas 37 mln. JAV dolerių, tačiau specialistai tvirtina, kad jis - neįkainojamas. 88 karatų juodasis deimantas laikomas vienu pasaulio stebuklų, įrašytų į Gineso rekordų knygą. Prie jo lietėsi Mstislavas Rostropovičius, tenisininkas Pitas Samprasas, šachmatininkai Garis Kasparovas ir Anatolijus Karpovas, kiti garsūs žmonės. Deimantas priklauso prancūzų juvelyrikos namams “Korloff Paris”. Tam, kad galėtum pareikšti norą prisiliesti prie šios brangenybės, reikia ne tik atvažiuoti į Paryžių, bet ir kuo nors išgarsėti. Yra ir paprastesnis kelias – nešioti mylimo žmogaus ar gero linkinčio draugo padovanotą papuošalą.

Ką neša katė?

Daugelis tiki, kad laimę neša katė. Ją žmonės įleidžia į naują butą ar namą, kad išvaikytų kampuose susikaupusias tamsiąsias jėgas. Viso pasaulio jūrininkai nuo seno kates laikė talismanais ir įtraukdavo jas į keliautojų sąrašus. Anglai tikėjo, kad laimę neša juoda katė, o japonai – ruda.

O štai kinų jūreiviai apsiribodavo ant burių išraitytu hieroglifu, reiškiančiu žodį “katė”. Tačiau dabar, kai juoda katė perbėga kelią, bet kokios tautybės žmogus nesąmoningai nusispjauna. Matyt, todėl, kad juodi katinai ne itin stengėsi ir neatnešė laimės savo šeimininkams. Juodos spalvos murkliams netgi buvo suversta atsakomybė už visas nelaimes. Bet didžiulė laimė sutikti juodai išsipaišiusį kaminkrėtį. Ypač jei esi nuotaka.

Apgamai - taip pat laimės ženklai

Mūsų kūnas nusėtas laimės ir nelaimės ženklais. Sakoma, būsi laimingas, jei turi apgamą vidury kaktos, ant dešiniojo skruosto, krūtinės, klubo ir kelio. Senovės Rusijoje laimės pranašu laikytas ir pirmasis žilas plaukas: išrauti jį reiškė atsisakyti laimės. Dar yra ir delnų linijos, pagal kurias patyręs chiromantas galėtų pasakyti, ar nepritrūksi laimės.

Būsi laimingas, jei avėsi skirtingų spalvų batais

Na, o ką daryti tiems, kurie neturi tam tikrose kūno vietose apgamėlių, žilų plaukų, kurie nemyli kačių ir neturi laimės talismanų? Tokiems telieka vilkėti “laimingų” spalvų drabužiais. Tokiomis spalvomis laikomos žydra ir raudona. O štai Austrijoje laimės ženklas - apsiauti skirtingų spalvų batais. Jei nemėgsti žydros ir raudonos spalvos, niekada nesumaišai batų, tuomet prisiskink alyvų – jei rasi penkialapį žiedelį, vadinasi, šiais metais tau būtinai pasiseks.

Trys, septyni, trylika – magiškieji skaičiai

Kiekvienam Zodiako ženklo atstovui laimę neša skirtingi skaičiai. Tačiau yra ir visuotinai priimti laimingieji, sakrališkieji skaičiai – trys ir septyni. Dėl to ir sakoma – Dievas myli trejybę, o žmonės iš džiaugsmo pasijunta septintame danguje. Tačiau Kinijoje laimingu laikomas skaičius aštuoni.

Joks kitas skaičius nesukelia tiek emocijų, kaip 13. Kai kuriuose Amerikos viešbučiuose ir moteliuose net nėra tokiu skaičiumi pažymėto kambario, o štai ispanams, atvirkščiai, – didžiausia laimė nusipirkti loterijos bilietą 13 numeriu pažymėtame name, o geriausia tai padaryti 13 dieną, 13 valandą. Savaime suprantama, skaičius 13 ką tik nusipirktame biliete – didelis džiaugsmas. Išėję iš parduotuvės, kurioje pirko bilietą, prietaringieji ispanai laikosi už nosies galiuko ir parodo liežuvį pirmam sutiktajam. Šis paprotys Ispanijoje plačiai paplitęs, tad niekas neįsižeidžia.