Pirmieji vaiko metai


Pirmaisiais savo gyvenimo metais vaikas pradeda tyrinėti aplinką ir eksperimentuoti su savo svarbiausiais pojūčiais.

Klausa ir uoslė: nuo pirmųjų gyvenimo dienų kūdikiai pradeda balsus derinti su tam tikrais veidais ir veido išraiškomis – dažniausiai tai vyksta juos laikant, maitinant ir juos prižiūrint, rašo articlealley.com. Panašiai gali būti sudaromos ir asociacijos su kvapais. Pradedant įsitvirtinti šioms socialinėms sąsajoms, vaikai tampa atviresni įvairiems garsams ir kvapams.

Žaislai, skleidžiantys garsus ir muziką, šiame amžiuje yra ypač tinkami, o leidus kūdikiui ką nors pauostyti ir vėliau jam tai parodžius, galima paskatinti jo raidą šioje srityje.

Lytėjimas ir rega: vaikams pradėjus tiksliau valdyti savo rankas, lytėjimas tampa svarbia kūdikio raidos dalis. Panašiai atsitinka ir su rega – jai stiprėjant, vaikai lengviau priima vaizdinę informaciją. Šio amžiaus vaikams skirti žaislai būna sukurti taip, kad skatintų šių pojūčių raidą.

Žaislai turi būti tokie, kad vaikas galėtų juos apžiūrėti, paliesti, paklausyti – taip jie skatinami reaguoti į savo veiksmų sukeliamus vaizdus bei garsus. Knygelės su paveikslėliais ir garsais, įvairių tekstūrų pliušiniai meškiukai bei sukučiai, kurie reaguoja į vaiko judesius, yra itin naudingi sulaukus 6 mėnesių. Šviesūs, vienspalviai žaislai taip pat gali stimuliuoti regą pirmaisiais gyvenimo metais.

Nuo 1 iki 2 metų

Šis amžius svarbus vaiko nepriklausomybės ir svarbių socialinių įgūdžių, kurie niekada neišnyks, raidai. Įdomu tai, kad vaikutis staiga išsivysto nuo nedrąsiai vaikščiojančio kūdikio, mokančio vos 1 ar 2 žodžius, iki savimi pasitikinčio vaiko, galinčio bėgioti ir pasakyti apie 50 atskirų žodžių.

Nuo vienerių metų kūdikiai pradeda domėtis manipuliacijų poveikiu – tokio amžiaus vaikus stebėti labai linksma. Jie ypatingai mėgaujasi žaislų mėtymu bei statymu, todėl žaislinės kaladėlės šio amžiaus vaikams yra fantastiškas žaislas, skatinantis akių ir rankų koordinaciją, o taip pat pusiausvyros jausmą.

Maždaug nuo pusantrų metų vaikai neblogai vaikščioja ir gali netgi bėgioti. Kai jų kelyje pasitaiko kliūtis, bėgti gali būti sunku. Įgiję tam tikros laisvės, vaikai mėgaujasi galimybe tyrinėti, viską išbandyti, jie nejaučia pavojaus jausmo, todėl šiame amžiuje rekomenduojami žaislai, kurie skatina aktyvų žaidimą.

Kamuoliai, keturračiai dviratukai, kalbantys ar triukšmaujantys žaislai yra vertingas priedas prie šio amžiaus vaikų žaislų dėžių – jie skatina vaikus žaisti aktyviai, be to, taip pažaidę ir išvargę vaikai geriau miega naktimis.

Kalbos vystymas šiame amžiuje taip pat yra labai svarbus. Vaikai pradeda reaguoti, kai kalbama su jais, taip pat patys tauška žaisdami. Dėl to suaugusiems svarbu kalbėtis su savo vaikais, skaityti jiems pasakojimus ir dainuoti lopšines visada, kai tik pasitaiko proga.

Dveji ar daugiau metų

Kai vaikui sukanka dveji metai, ryškėja jo gebėjimas skaičiuoti ir kalbėti, o kūno jėga ir bėgiojimo bei laipiojimo įgūdžiai tampa tikslesni.

Sulaukus dvejų metų, judantys ir garsus skleidžiantys žaislai, kuriuos galima mėtyti, yra idealūs, nes jie padeda vaikui suvokti savo fizinę jėgą. Žaislai, ant kurių atsisėdus galima judėti, pavyzdžiui, keturračiai dviratukai, šiame amžiuje yra tinkamiausi.

Artėjant prie trejų metų ribos, vaikui puikiai tinka tokie lauko žaislai, pavyzdžiui, sodo sūpuoklės ar kopėtėlės. Šio amžiaus vaikai gerai orientuojasi erdvėje, suvokia savo fizinę jėgą, jie gali nesunkiai pajudinti didelius žaislus, stipriai spardyti kamuolius ir minti dviračio pedalus.

Kūdikio vaizduotė šiame amžiuje taip pat sparčiai vystosi, todėl pastebimas žavėjimasis įsivaizduojamais dalykais, persirenginėjimas ar perrenginėjimas. Lėlių rinkiniai, žaisliniai žmogeliukai, traukinių rinkiniai ir panašūs žaislai yra tinkamiausi šiam amžiui, nes padeda vaikui išreikšti save bei tyrinėti savo nepriklausomybę.

Vaikai taip pat pradeda žaisti su kitais vaikais, o per žaidimus įgyja socialinių įgūdžių. Bendradarbiavimas ir žaidimas yra įgūdžių pavyzdžiai, kurie yra be galo svarbūs tiek vaikystėje, tiek visą gyvenimą.

Naujų įgūdžių demonstravimas šeimai yra dažnas dalykas, būdingas trejų metų ar vyresniems vaikams. Žaislai, atkartojantys suaugusiųjų veiksmus, pavyzdžiui, žaisliniai dulkių siurbliai, viryklės, parduotuvių prekystaliai ir žoliapjovės, šio amžiaus vaikams yra itin tinkami.

Nors visą dėmesį skyrėme pirmiesiems vaiko gyvenimo metams, per kuriuos jis vystosi greičiausiai, yra nustatyta, kad žaislai skatina kūrybingumą, pasitikėjimą savimi ir gerina akademinius įgūdžius visuose vaikystės etapuose.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją