Botoksas geriausiai žinomas kaip nechirurginių kosmetinių procedūrų priemonė, nors jį įvairiomis paskirtimis galima naudoti visame kūne.

Botulino toksinas iš tikrųjų yra viena nuodingiausių natūraliai sintezuojamų medžiagų pasaulyje. Medicinoje botoksas naudojamas nuo praėjusio amžiaus vidurio – jis buvo skirtas paralyžiuoti nevalingai susitraukinėjantiems raumenims.

2002 metais JAV Maisto ir vaistų administracija leido naudoti botoksą kosmetinėms procedūroms, kurioms priskiriamas raukšlelių šalinimas nuo kaktos, o taip pat šiuo preparatu silpninamas stiprus pažastų prakaitavimas.

Šiais laikais botoksas naudojamas įvairiais tikslais ir jis milijonams žmonių gali pasitarnauti kaip alternatyva chirurginei procedūrai.

Moterys pirmiausia vertina populiariausias greitas išvaizdos gerinimo botoksu procedūras...

Akys

Botoksas dažniausiai naudojamas šalinti raukšlelėms akių kampučiuose ir paakių maišams, kurie išduoda daugybę nemigos (ir pramogavimo) naktų.

Nedideli botokso kiekiai gali būti sušvirkščiami paakių raukšleles, ir dėl to oda aplink injekcijos vietą atrodo gerokai jaunesnė bei šviesesnė.

Botoksas – ne vien grožio vaistas. Iš tiesų jis naudojamas daugeliu rimtų medicininių atvejų, taip pat – ištikus blefarospazmui. Taip atsitinka kai raumenys aplink akis nekontroliuojamai susitraukinėja, todėl labai mirkčiojama, trūkčioja akių vokai, žmogui nepavyksta ilgą laiką išlaikyti akis atmerktas.

Tyrimais nustatyta, kad 90 proc. blefarospazmų 4-6 mėnesių laikotarpiui žymiai susilpnėja po botokso injekcijos į paakį.

Žandikauliai ir skruostai

Dabar botoksas naudojamas nežymiam žandikaulio linijos pakėlimui, kompensuojant ilgametį gravitacijos poveikį ir panaikinant kabančių žandų vaizdą.

Nedideli botokso kiekiai įšvirkščiami į raumenis virš žandikaulio, kad šie būtų paralyžiuoti ir dėl to oda nebūtų tempiama žemyn.

Nosies koregavimas

Į patį nosies galiuką sušvirkštus botokso su tokiais užpildais, kaip Restilanas, nosis gali atrodyti trumpesnė ir gražesnė be poreikio kentėti chirurgų keliamą skausmą. Tokio pat injekcijos gali būti švirkščiamos į nosies šonus, norint išlyginti nelygumus ir suteikti simetriškesnį vaizdą.

Rizika

Botokso galima sušvirkšti per kelias minutes ir paprastai rimčiausias nepageidaujamas poveikis po tokios procedūros būna nedidelis patinimas dūrio vietoje.

Tačiau taip pat esama kitų pavojų, kuriuos būtina įvertinti – pavyzdžiui, alerginė reakcija į botoksą - gali sukelti odos paraudimą, galvos skausmus ir į gripą panašius simptomus, o taip pat rimtesnes reakcijas ir labai retais atvejais - netgi mirtį.

Nekokybiškai atlikus veido koregavimą botoksu taip pat gali likti netolygi veido išraiška – pavyzdžiui, vienas nudribęs vokas ar nuolatinė nuostabos išraiška.

Daugybei kino žvaigždžių kartkartėmis sušvirkščiama botokso – šio toksino nevengia Cher, Madonna, Celine Dion ir kalbama, kad netgi vyriškumo įsikūnijimas Sylvesteris Stalone keletą kartų naudojosi tokiomis procedūromis.

Filmų „Doctor Who“ ir „Torchwood“ žvaigždė Johnas Barrymanas neseniai pripažino, kad didžiuojasi, jog jam sušvirkšta botokso, kuris padėjo jam atrodyti jaunesniu ir šviežesniu.

„Man sušvirkšta botokso. Esmė – nekišti nagų prie kaktos. Vyrams reikalingos kaktos linijos, o į jas sušvirkštus botokso jie atrodys kaip Nicole Kidman“, - pataria aktorius.

Numanomas Nicole Kidman dailinimasis botoksu daugiausiai dėmesio susilaukė dėl to, kad kritikuojama tai, kaip po šių procedūrų atrodo jos veidas.

Aktorę pradėta pravardžiuoti „šikšnosparnio veidu“ dėl aštrių bruožų ir nenatūralios išvaizdos, kurią jai suteikė botokso perteklius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)