Šis hormonas (DHT) verčia plauko folikulą mažėti, jis išaugina vis plonesnį plauką, plaukas tampa šviesesnis, trumpesnis ir ne taip giliai įaugęs. Dažniausiai plinkančiame plote plaukai auga vis lėčiau, kol plaukas visai iškrenta ir nebeatauga. Paveldimumas - nepagydoma plikimo priežastis.


Stresas taip pat gali būti plikimo priežastis


Nors nuplikimas ir negresia gyvybei, žinome, kad emocinės nuplikimo pasekmės gali būti didžiulės. Tai labai gali paveikti vyrų pasitikėjimą savimi, nuomonę apie save ir tai, kaip jie vertinami kitų. Nenuostabu, kad išleidžiamos milžiniškos pinigų sumos priemonėms nuo plikimo.

Be reikalo dauguma tiki, kad plikimą lemia genai. Genetika tik nulemia polinkį, kuris gali pasitvirtinti arba ne. Buvo atliktas tyrimas su dvyniais, turinčiais tuos pačius genus ir pasirodė, kad vienas gali nuplikti, o kitas ne.

Taigi įtarinėjimas, jog dėl paveldėjimo gresia nuplikimas, daro labai didelį poveikį žmogaus psichikai, o tai gali būti viena iš nuplikimo priežasčių. Tokią priežastį galima įveikti tais pačiais, t.y. psichologiniais metodais.

Psichologinis gydymo būdas jau išbandytas reguliuojant temperatūrą, širdies ritmą, kraujo spaudimą, jis paveikia ir visą mūsų fiziologiją. Tai užtrunka, bet yra veiksminga. Moksliškai pagrįstas procesas saviįtaiga - tai tam tikrų vaizdinių įsivaizdavimas, tarsi “akys mintyse”. Jis paveikia smegenis, taip pat paveikia ir organizmo fiziologines funkcijas.

Yra sukurtos specialios šio gydymo programos, tačiau vargu ar jos jau taikomos Lietuvoje. Tačiau kiekvienas jaunuolis, kurio giminėje daug nuplikusių, pirmiausia neturėtų prisiimti išankstinio “nuplikimo” nuosprendžio, ir galbūt dalis problemos jau bus išspręsta.

Plaukai ir vyriškumas

Kas pasakė, kad jei plikas - nepatrauklus? Kodėl visi beplaukiai kūdikiai gražūs? Negražu dėl to, kad ne taip, kaip turi būti? Bet juk dabar taip populiaru išsiskirti iš kitų. Gal tai tik kvailas grožio stereotipas? Plikimo problemos nebūtų, jei ji būtų priimama natūraliai, kaip pavyzdžiui, žili plaukai.

Prisiminkite, kad yra vyrų, kurie, kaip jie patys sako, nuplikę tapo patrauklesni. Praplikę vyrai giriasi esą “vyriškesni” nei kiti jų lyties atstovai. Tiesa yra ir tai, kad pliki vyrai, nepaisant hormonų pranašumo, stengiasi “pasitempti” kitose srityse ir gali pranokti “plaukuotuosius”.

Tačiau tyrimai rodo, kad plinkantys vyrai vertina save blogiau nei aplinkiniai. Per šimtmečius išsivystė nesuskaičiuojama daugybė plaukų atauginimo receptų. Vaistai “nuo plikimo” leido greitai susikrauti turtus lengvatikių sąskaita.

Saugokitės klaidingų teorijų

Nuo gilios senovės apie plikes sugalvota daugybė mitų ir nepaliaujamai plinta klaidinga informacija. Net ir šiuo metu dauguma reklamuojamų “stebuklingų” atradimų gali vyrus stipriai nuvilti.

Pavyzdžiui, įtartino tikrumo nuotraukos “prieš tai” ir “po to”. Reklamos standartų prižiūrėtojai mano, kad tam žmogui arba plaukai persodinami, arba tai ne tas pats žmogus.

Ateities vaistas nuo plikimo

Naujausi moksliniai tyrimai rodo, kad visiškai plaukų galima netekti dėl genų mutacijos. Galbūt ateityje, atradus plaukų augimo genetinę spiralę, galima bus sukurti tikrus vaistus nuo plikimo.

Išsklaidykite iliuzijas

Primename, kad iki šiol dar nėra išrasta absoliutaus vaisto genetiniam plikimui gydyti, jį galima tik pristabdyti. Be to, jūsų plikimas gali būti ne paveldėtas, o dėl kitų priežasčių, pavyzdžiui, įvairių galvos odos ligų.

Pradedant gydytis ar stabdyti plikimą būtina išsiaiškinti plikimo priežastį, todėl būtinai pasikonsultuokite su patikimu dermatologu. Jis ne tik ištirs plikimo priežastį, bet ir patars, kokių priemonių imtis.

Pateikiame keletą užsienyje naudojamų plikimo gydymo būdų. Jei kokiu nors būdu į jūsų rankas pateko šie “vaistai nuo plikimo”, pirmiausia susipažinkite su jų veikimu ir šalutiniu poveikiu.

1. Yra toks preparatas Kerastase. Jo sudėtyje yra amineksilo. Jis, pasirodo, trukdo aplink plauko folikulą susikaupti kolagenui, kuris, kaip manoma, dusina plauką, neleidžia patekti maisto medžiagoms. Gamintojai teigia, kad rezultatai gali būti pastebėti po 6 savaičių. Nuomonės dėl jo efektyvumo skiriasi, bet vienas vyras pareiškė, kad tikrai plaukai tapo tankesni. Tačiau 400 litų per savaitę - ne itin pigu, ir poveikis abejotinas.

2. Minoksidilas - tai vaistas nuo aukšto kraujo spaudimo. Bet prieš keletą metų pastebėta, kad kai kurie plinkantys pacientai sulaukė siurprizo - anksčiau iškritusių plaukų vietoje suvešėjo plaukų “veja”. Kuo jaunesnis amžius, kuo trumpesnis plikimo laikas, tuo didesnės galimybės gydyti plikimą minoksidilu.

Net jei prarasti plaukai ir neatauga, jis gali pristabdyti tolimesnį plikimą. Tačiau, kaip vienas vyras sakė: “Nė vienas save gerbiantis ūkininkas, tikėdamasis užsiauginti derlių, nekrauna trąšų į betoninį kiemą”.

3. JAV yra gaminamas vaistas Propecija. Jame esanti medžiaga Finasteridas yra antiandrogenas, vartojamas gydant prostatos padidėjimą. Jis taip pat skatina plaukų augimą. Finasteridas blokuoja 5-alfa-reductazės fermentą ir neleidžia testosteronui virsti į mums jau pažįstamą DHT.

Gamintojai tvirtina, kad tiems, kurie vartojo šį vaistą, plaukų slinkimas sumažėjo 80 proc. Ištyrę 1800 vyrų jie tvirtino, kad per tris mėnesius dviem trečdaliams plaukų padaugėjo. Tačiau pastebėtas ir nepageidaujamas vaisto poveikis.

Plaukai nekrenta kelerius metus, tačiau staiga nustojus vaistą vartoti, nuplinkama per keletą savaičių. Be to, antiandrogenai turi įtakos erekcijai ir, vartojant didesnes dozes, gali pasireikšti impotencija, padidėti krūtys ir t.t.

Tad kas svarbiau - reikia spręsti patiems. Vyriškesnė išvaizda ar vyriškumas tiesiogine žodžio prasme? Kadangi Propecija buvo išrasta neseniai ir vartojama neilgai, niekas nežino, kokios gali būti ilgalaikio šio vaisto vartojimo pasekmės. Vartojant Propeciją ir mylintis su nėščia moterimi labai svarbu naudotis prezervatyvu, nes tam tikros medžiagos gali pakenkti kūdikiui.

Plaukų persodinimas

Tik tie, kurie dėl nuplikimo jaučiasi ypač nelaimingi, gali leistis pjaustomi ir pasidaryti plaukų persodinimo operaciją. Nė viena chirurginė procedūra nėra lengva, net jei ir naudojama vietinė nejautra. Vyrų plikimo greičio, kiekio ir formos pobūdis priklauso nuo genų, hormonų ir amžiaus.

Būdingiausia nuplikimo forma - kai viršugalvis nuplinka, o plaukų dalis arklio pasagos formos lieka augti iki gyvenimo pabaigos. Šiuos plaukus galima transplantuoti į nuplikusią vietą, ir plikimas dėl ankstesnių priežasčių nepasikartos. (Tačiau vėl galima nuplikti, jei persodinti plaukai ilgai neprigyja ir miršta.)

Naudodamasis naujausia technika, chirurgas gali persodinti plaukus, kurie atrodys natūraliai, augs, bus galima keisti šukuoseną, spalvą. Kad operacija pasisektų, ji turi būti atlikta ypač kruopščiai, o pats procesas užtrunka labai ilgai. Laikas, kiekis ir kaina priklauso nuo to, koks plotas persodinamas, kiek plaukų yra likę, kiek iš jų dar gali iškristi, kokio tankumo plaukų norima.

Kyla klausimas, ar toje galvos vietoje, iš kurios paimami plaukai, nelieka žymės. Galvos oda yra labai tampri. Paėmus plaukus oda sutraukiama ir susiuvama. Vienintelis operacijos įrodymas - plona linija, paslėpta po plaukais. Po operacijos galima nešioti peruką, tačiau tik griežtai laikantis tam tikrų higienos reikalavimų.

Problema ta, kad tik labai nedaug chirurgų šį siaubingą darbą atlieka gerai. Net ir užsienyje yra daugybė godžių “šundaktarių”, kurie labiau rūpinasi kaina. Jei tvirtai apsisprendėte daryti plaukų persodinimo operaciją, įsitikinkite gydytojo profesionalumu.

Pareikalaukite iš jo buvusių pacientų “prieš” ir “po to” ryškių, geros kokybės nuotraukų, kuriose galva būtų matyti iš visų pusių. Pasidomėkite, ar jus operuosiantis gydytojas konsultuoja kitus gydytojus, ar skaito užsienietiškus žurnalus šia tema, žino naujoves, ar jis galėtų duoti ankstesnių pacientų telefonus, kurie pasidalintų patirtimi, rezultatais.

Tą patyrę pasakys tikrai daug. Pasidomėkite, ar dažnai gydytojas atlieka šias operacijas, ar yra “eilės”, ar jis dirba tik tokį darbą. Lietuvoje rinktis tokio pobūdžio chirurgą per daug utopiška - reikia džiaugtis, kad apskritai vienas kitas yra. Taigi reikėtų susimąstyti, ar verta būti pjaustomam.

Nepasisekusi operacija - dar blogiau. Tai panašu į rožių auginimą dykumoje - ar tikrai to reikia?