Pirmoji pažintis su mada

„Nuo mažų dienų lėlėms siūdavome drabužius. Kraustėme mamų spintas ir matavomės palaidines, kurios mums tuomet siekdavo kulniukus“, – pirmą pažintį su mados pasauliu prisiminė pašnekovės. Modeliuoti ir siūti drabužius Toma ir Rita svajojo dar trindamos mokyklos suolą. Agnė, prieš suvokdama savo pašaukimą, domėjosi kirpėjo ir vizažisto amato subtilybėmis.

Dabar merginos kasdien susitinka Kauno kolegijos J.Vienožinskio menų fakultete, kuriame trečius metus darbuojasi adatomis ir kuria mažus šedevrus.

„Smagiausias – drabužio modelio kūrimo procesas, kai į rankas paimi pieštuką, popieriaus lapą ir leidi lietis fantazijai, – šypsena Agnės veide netrukus dingo. – Atiduočiau viską, kad tik pačiai nereikėtų siūti. Ši dalis man pati nemaloniausia. Tikiuosi, kai turėsiu savo drabužių dizaino studiją, visus šiuos darbus atliks mano darbuotojai.“

Priešingai nei Agnei, Tomai nėra nemalonių darbų. Ar patikėtumėte, kad stilingos šviesiaplaukės namuose garbingiausią vietą užima ne veidrodis ar kosmetinis stalelis, o naujutėlė siuvimo mašina? „Uždengiu ją, kad nesikauptų dulkės“, – sumokėjusi nemažą sumą, Toma prisipažino, kad pirkiniu rūpinasi kaip vaiku. Merginos aistrą išduoda dar viena mažytė smulkmena – jos rankinėje visada galima rasti adatą ir žirklutes.

Neranda sau laiko

Yra toks posakis: „Batsiuvys – be batų.“ Jį išgirdusios jaunosios dizainerės susižvalgė ir garsiai nusikvatojo. „Šiame posakyje dalis tiesos yra, tačiau nuoga tikrai nevaikštau“, – juokėsi Rita ir iškart pašoko nuo kėdės, norėdama pasirodyti, kokius džinsus pasisiuvo.

Tomos siūtais drabužiais dažniau puošiasi sesuo nei ji pati.

„Visą laiką suryja ruošimasis naujoms kolekcijoms ir įvairiems pristatymams, todėl didžiąją garderobo dalį sudaro pirkti drabužiai“, – prisipažino mergina. Parduotuvėse rasti kokybišką daiktą šiais laikais gana sunku, todėl matavimosi kabinose ji atidžiai patikrina visas siūles ir audinio kokybę.

Teiginiui, kad drabužių parduotuvėse mažas pasirinkimas, prasta prekių kokybė, pritarė ir Agnė. Jos manymu, didžiuosiuose prekybos centruose įsikūrusios drabužių parduotuvės siūlo tą patį asortimentą – skiriasi tik spalvų gama.

„Nėra nieko baisiau, kaip gatvėje pamatyti merginą, vilkinčią tokią pačią palaidinę arba sijoną“, – už galvos griebėsi Rita.

Bandydamos išvengti panašių nesusipratimų, išradingosios studentės retsykiais užsuka į dėvėtų drabužių parduotuves.

„Tam, kad atrodytum gerai, nebūtina turėti storą piniginę, reikia tik šiek tiek fantazijos“, – neabejojo Rita. „Ponių laime“ vadinamose parduotuvėse ji niekada nepraeina pro rankines ir diržus, jiems jaučia ypatingą silpnybę.

Pirmas uždarbis – 20 litų

Kol dar netapo garsiomis dizainerėmis, merginos savo darbų nevertina tūkstantinėmis sumomis.

„Esu kelis drabužius ir aksesuarus padovanojusi manekenėms. Juk negaila, – rankoje spausdama rankinę iš naujausios savo kolekcijos pasakojo Toma. – O šios rankinės kol kas neparduosiu. Jos dar laukia keli pasirodymai.“

O koks buvo pirmasis Tomos atlyginimas?

„Draugės įrėminti 20 litų, kuriuos gavau už suknelę. Šis „paveikslas“ dar ir dabar kabo namie ant sienos“, – nusijuokė jaunoji dizainerė.

Šiuo metu Toma svajoja apie naują darbo pasiūlymą ir, žinoma, didesnį atlygį už sukurtus drabužius.

„Tik negalvokite, kad noriu būti panaši į Juozą Statkevičių arba Donatellą Versace“, – 22 metų mergina tikino, kad garsūs vardai jai nedaro įspūdžio.

Savitą stilių stengiasi išlaikyti ir kitos pašnekovės. „Bandydamas lygiuotis į kitus gali tapti neoriginalus. Todėl kurdama naujas kolekcijas visada stengiuosi sugalvoti ką nors pikantiška“, – gyrėsi Agnė.

Vis dėlto merginos pripažino, kad būtina retsykiais įsijungti kanalą „Fashion TV“ ir pavartyti interneto puslapius. Kad neatsiliktum nuo mados vėjų, žinotum, kas šiuo metu madinga.

Pokalbį su jaunosiomis dizainerėmis baigėme tradiciniu klausimu – kaip šią vasarą turėtų rengtis dailiosios lyties atstovės?

„Svarbiausia, kad moteris jaustųsi gerai“, – nukirto Rita.

Toma šiltuoju metų laiku pasiūlė rinktis audinius, puoštus gėlėmis ir įvairiais raštais. Ir dar vienas jaunųjų dizainerių patarimas – tinkamai priderinusios papuošalus, vilkėdamos net ir pačią paprasčiausią suknelę galite tapti tikra karalaite.