Šylant orams daugelis, ypač jaunimas, skuba greičiau nusimesti įkyrėjusius šiltus drabužius, prisėdę ant žolytės pasidžiaugti pavasarine gaiva. Tačiau deramai nepasisaugojus gresia peršalimai ir juos lydintys nemalonumai.

Vilniaus universiteto vaikų ligoninės Pediatrijos skyriaus vedėja A.Jankauskienė sako, kad būtent pavasario mėnesiais pagausėja šlapimo takų infekcijų - vienos dažniausių inkstų ligų.

Jas sukelia bakterijos. Tačiau dažniausiai susergama tada, kai nusilpsta natūralus žmogaus atsparumas. Pavasarį esame labiau išsekę, ilgai nematę saulės, mums trūksta vitaminų. Bet koks peršalimas dar labiau sumenkina organizmo apsaugines savybes ir jis nesugeba kovoti su infekcija.

Netinkama apranga

Šlapimo takų infekcijos, pasireiškiančios karščiavimu, šlapinimosi sutrikimais, itin dažnai kamuoja vaikus. Jie nesirūpina savo sveikata ir neretai išsirengia anksčiau nei reikėtų.

„Mane, kaip gydytoją nefrologę, piktina mūsų merginų apranga, kai jos rodo nuogus pilvus, apsimovusios kelnes žemu liemeniu ir trumpučiu megztuku. Tai ne tik nebemadinga, bet ir kenkia sveikatai. Visada sakau - jei norite nesirgti šlapimo takų infekcijomis - kūną nuo liemens iki pėdų laikykite šiltai", - perspėja A.Jankauskienė.

Ji primena ir būtinybę tinkamai pasirinkti avalynę. Pavasarį neretai palyja, o atviri, ploni, medžiaginiai bateliai greitai permirksta. Ilgiau pabuvus šlapiomis kojomis irgi rizikuojama peršalti ir pasigauti šlapimo infekciją. Ypač save saugoti reikėtų mergaitėms ir merginoms, nes jos šiomis infekcijomis serga 10 kartų dažniau nei vaikinai ar berniukai.

Nepamirškite patiesalų

Atšilus orams daugelį traukia prisėsti ant pirmosios žolės, tačiau toks pasibuvimas taip pat gali pakenkti. Rudenį žemė dar būna išlaikiusi vasarą sukauptą šilumą, o pavasarį, nors ir šviečia saulė, žemė tebėra gan šalta, dažnai - įmirkusi, drėgna. Sėdinėjant be patiesalo galima greit pašalti ir susirgti šlapimo pūslės uždegimu - cistitu. Dabar prekyboje gausu specialių kilimėlių. Jų reikėtų nepamiršti ir traukiantiems į žygius po gamtą, - šios priemonės padės saugiai ir patogiai išsimiegoti.

Nesėsk ant akmenėlio

Maži vaikai dažnai peršąla po žaidimų prisėdę ant cementinių aptvarų ar akmenų. Taip irgi galima prisišaukti cistitą. Esant šiai ligai atsiranda dažnas noras šlapintis, tai darant skauda. Jei vaikas keletą savaičių užlaiko šlapimą, nespėja į tualetą, o kelnytės nuolat pašlampa - irgi galima įtarti šį susirgimą. A.Jankauskienė primena, kad vaikas didesnis nei 4 metų jau neturėtų naktį keltis šlapintis arba staiga prisišlapinti į lovą. Jei taip atsitinka, priežastis irgi gali būti cistitas.

Maudynių recepto nėra

Kada pradėti maudytis, griežto recepto nėra. Tai priklauso nuo orų bei individualių žmogaus savybių. Ne visi yra vienodai užsigrūdinę, tad reikia vadovautis sveika nuovoka. Lietuvoje esame įpratę maudytis vėsesniame vandenyje, tačiau tėvai turėtų prižiūrėti, kad jų mažyliai nepadaugintų vandens malonumų. Sušalę, pamėlyniję, dantimis kalenantys vaikai irgi rizikuoja peršalti ir sunegaluoti.