Nelengva užduotis, kadangi daugelis stiprių dviratininkių taip pat sieks šių tikslų. Ir kaip tris mėnesius išlaikyti geriausią fizinę formą?, klausia interneto svetainė cyclingnews.com.

„Žinau, kad bus sunku, – sakė 32 metų sportininkė. – Šiuos tris mėnesius man svarbiausia būti sveikai ir palaikyti kiek įmanoma geresnę fizinę formą“.

„Šie metai man svarbūs, – sakė ji. – Kaip ir daugeliui kitų, svarbiausios man – olimpinės žaidynės“.

Tačiau E. Pučinskaitei jau paskirta vieta Lietuvos komandoje, todėl jai, skirtingai nuo kitų „Nuernberger“ klubo narių, nebereikia dalyvauti kvalifikacinėse varžybose. Lietuva turi tris vietas lenktynėse, viena jų jau prižadėta E. Pučinskaitei.

Pirmasis jos tikslas šiais metais – „Giro d‘Italia Femminile“ lenktynės.

„Šios varžybos labai svarbios, aš nusiteikusi laimėti“, – sakė E. Pučinskaitė. Ji nugalėjo šiose varžybose praėjusiais metais, startavusi pergale prologe ir išlaikydama lyderės poziciją iki antrojo etapo. Ji pirmavo ir kalnų etapuose, o artimiausios konkurentės atsiliko nuo dviratininkės 24 sekundėmis. Šias varžybas ji laimėjo bendrojoje įskaitoje pirmaudama 18 sekundžių.

Rugsėjo 23-28 dienomis Varezės mieste vyksiantis pasaulio čempionatas lietuvei svarbus dėl dviejų priežasčių: viena vertus, ji gyvena Italijoje jau dešimt metų, kita vertus, trokšta gauti dar vieną šansą po keisto nelaimingo atsitikimo, sutrukdžiusio pernai laimėti varžybas. Vėjas nupūtė reklaminį skydą nuo užkardos į kelią, skydas numušė E. Pučinskaitę ir kitas sportininkes.

Po daugybės metų praleistų Italijoje, 2007-aisiais ji nusprendė dalyvauti varžybose su Vokietijos miesto Niurnbergo ekipa „Nuernberger“. Kodėl? „10 metų treniravausi Italijoje su įvairiomis komandomis, todėl buvo smalsu, kokios yra kitų šalių komandos – kita kalba, kita kultūra, kitas mentalitetas. Niurnbergo ekipa labai profesionali, norėčiau užbaigti savo karjerą tokioje puikiai organizuotoje komandoje. Man 32-eji, kyla minčių apie sportinės karjeros pabaigą, tačiau dar tik dabar pradedu apie tai galvoti“.

E. Pučinskaitei patinka, kad komandoje yra daug jaunų dviratininkių, įskaitant tris paaugles. „Gera dirbti su jaunomis dviratininkėmis varžybų metu ir po jų. Smagu padėti joms. Praėjusių metų „Giro d‘Italia“ lenktynės taip pat padėjo. Tai buvo gera mokymosi patirtis jaunoms dviratininkėms“.

Net ir būdama komandos lyderė, ji nesielgia kaip egoistiška, visko reikalaujanti „žvaigždė“.

„Svarbu laimėti lenktynes. Kai viena iš jaunesnių dviratininkių važiuoja puikiai, jai gerai sekasi, man nesunku važiuoti kartu. Laimėti puiku, tačiau antra arba trečia vieta – taip pat labai gerai“.

Tarp moterų lenktynininkių kur kas rečiau pasitaiko vartojančių dopingo nei tarp vyrų lenktynininkų. „Visose sporto šakose pasitaiko dopingo vartojimo atvejų, tačiau tarp dviratininkių – retai, - teigė E. Pučinskaitė. – Visi turime kovoti su šia bėda“.

Viena iš būdų užkirsti kelią vartoti dopingą – vadinamoji ADAMS sistema. Lenktynininkai internetu praneša, kur yra, kad būtų pasiekiami patikrinimui be išankstinio įspėjimo.

„Žinoma, visiškai netenki privatumo, - sakė E. Pučinskaitė. – Visada su baime laukiu, kad suskambės mobilusis ir išgirsiu, jog po valandos privalau grįžti į patikrinimą“.

Ji pridūrė, jog „tik dviratininkai taip tikrinami“.

Niurnbergo ekipoje visiems norintiems šiemet buvo paskirtas ir treneris psichologas. „Nauja, įdomi patirtis, - sakė Lietuvos lenktynininkė. – Talentas ir protas turėtų eiti išvien. Mes, atletai, galvojam tik apie „variklį“, nuolat treniruojamės, treniruojamės, o psichiką, galvą pamirštam“.

E. Pučinskaitė pradėjo pasaulio dviračių taurės varžybas lenktynėmis „GP Alfredo Binda“ Rytų Italijoje, tačiau jose ji tiesiog pamiklino kojas. „Negaliu pasakyti, kad gerai pasirodžiau, metas per daug ankstyvas ir man per šalta“. Vis dėlto, dviratininkė pasirodė neblogai – atvažiavo 17-a, kartu su pirmąja lenktynininkių grupe.

Tarptautinės dviračių sporto sąjungos (UCI) skelbiamame pasaulio plento dviratininkių reitinge E. Pučinskaitė tarp 410 sportininkių užima šeštąją vietą (557,75 taško).

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją