Jame varžysis apie 2 tūkst. futbolininkų mėgėjų, tarp kurių bus ir šie, garsių žmonių inicialus pasuose turintys futbolo entuziastai.

Lygoje – 48 klubai

Naujų kovų ir iššūkių laukiantys Vilniaus futbolininkai šiemet žais penkiuose pagal pajėgumą divizionuose, o iš viso SFL pirmenybėse varžysis 48 klubai. Sezoną sudarys du pavasario ir rudens ratai, tad ekipos tarpusavy sužais po du kartus ir išsiaiškins kiekvieno diviziono nugalėtojus.

Šiemet SFL dalyvaus daugiausia komandų per visą lygos istoriją. Nuo kitų metų planuojama šiek tiek pakeisti varžybų sistemą ir palikti 4 divizionus po 12 komandų.

„Pirmąjį sezoną pradėjo 7 komandos, nuo antrojo rato prisijungė dar tiek pat. Per kelerius metus išaugome į pakankamai didelę lygą, kurioje žais 48 ekipos“, – „Vilniaus dienai“ sakė lygos prezidentas Paulius Malžinskas.

Plati stadionų geografija

– Kokiomis nuotaikomis pasitinkate ketvirtąjį sezoną? – tęsiame pokalbį su lygos prezidentu P. Malžinsku.

– Pagrindinis rūpestis yra aikščių trūkumas. Lyga stiprėja, organizacinis mechanizmas veikia gerai, o jei pavyktų įsirengti savo aikštę, būtų dar geriau. Tai yra lygos svajonė. Galėtume tuomet leisti nors ir 68 komandoms varžytis pirmenybėse. Tad pagrindinis šių metų uždavinys yra įrengti Vilniuje bent vieną futbolo aikštę.

– Kuriuose stadionuose šį sezoną žais komandos?

– Stadionų geografija šiemet labai išsiplėtė. Klubai patys ieško, kur žais rungtynes. SFL mačai vyks Maišiagaloje, Ukmergėje, Pabradėje, Lentvaryje, Grigiškėse, Bukiškėse ir praktiškai visur, kur galima žaisti aplink Vilnių. Sostinėje tinkamas aikštes galima ant rankos pirštų suskaičiuoti. Dėl to Sekmadienio futbolo lygos rungtynės žaidžiamos ir šeštadieniais, penktadieniais ar net trečiadieniais.

– Prieš sezoną planavote, kad 42 komandos jau yra šios dienos lygos riba. Kodėl nuspręsta plėstis iki 48 klubų?

– Iš pradžių buvome atmetę 5 klubų paraiškas, tačiau sprendžiant lygos plėtros klausimus pagrindinį balsą SFL turi komandų vadovų susirinkimas. Tos 5 komandos pateikė apeliacijas, o lygos direktoratas nusprendė, kad reikia priimti jas visas. SFL įsipareigojo pasirūpinti organizaciniais reikalais, jei klubai patys susiras kur žaisti, taip buvo priimtas kompromisas.

– Kaip derinsite lygos prezidento pareigas ir narystę „Mažosios Statybos“ komandoje?

– Taip, esu registruotas kaip „Mažosios Statybos“ žaidėjas, tačiau dar nežinau, ar žaisiu. Futbolo žaidimui dažnai nelieka laiko, nes teisėjauju A lygoje. Bet jei turiu laisvą savaitgalį, būtinai nueinu pagainioti kamuolį, palaikyti formą. Bet nedalyvauju kiekvienose varžybose, tad nesu aktyvus komandos narys.

– Ar dėl to, kad esate vieno klubo narys, nebuvo nusiskundimų iš kitų ekipų?

– Niekas garsiai nereiškė pretenzijų, bet kai jau ateinu žaisti rungtynių, tai pasigirsta komentarų: „Va, atėjo lygos prezidentas, tai šansų laimėti prieš „Mažąją Statybą“ praktiškai nebėra“ (šypsosi). Žinoma, taip nėra, teisėjai stengiasi objektyviai viską vertinti.

– O ar žinote, kad SFL žaidžia tokie žaidėjai kaip Giedrius Gustas, Algimantas Liubinskas, Benjaminas Zelkevičius?

– Taip, taip, sekame viską. Žinau, kad minėtas A. Liubinskas yra Lietuvos rinktinės trenerio giminaitis. Kiti – žinomų žmonių bendravardžiai ir bendrapavardžiai.

Startuoja Klaipėdos SFL

SFL klubuose galima aptikti ir garsių buvusių futbolininkų pavardžių. Žaidžiant su mėgėjais įgūdžių žada neprarasti Arminas Narbekovas, Aidas Preikšaitis, Donatas Vencevičius, Raimondas Žutautas, Žilvinas Žudys, Andrejus Sorokinas, Mindaugas Čepas. „Vovos“ komandos gretose žais ir viena mergina – Eglė Ramelytė.

Nors SFL organizacinius reikalus tvarko tik 4 žmonės, per ketverius metus lyga baigia išaugti mėgėjų marškinėlius ir dalyviams kelia toli gražu ne mėgėjiškus reikalavimus. Visų pirma, norint patekti į SFL, būtina turėti juridinio asmens statusą bei savo įstatus ir sąskaitą banke. Komandoje turi būti mažiausiai 22 žaidėjai, tačiau dauguma užregistruoja maksimalų skaičių – 35 futbolininkus. Klubas taip pat privalo susikurti logotipą ir internetinę svetainę.

P. Malžinsko teigimu, šiemet daug energijos ir lėšų ketinama skirti gegužės mėnesį startuosiančioms SFL pirmenybėms Klaipėdoje. Tikėtina, kad šis turnyras vadinsis „Klaipėdos Sekmadienio futbolo lyga „Klaipėdos“ dienraščio taurei laimėti“.

SFL sezonas finišuos lapkritį, o per šį laikotarpį klubai dalyvaus ir dar keliuose turnyruose – bus varžomasi dėl „Carlsberg“ ir „Vilniaus dienos“ taurių, numatomi dar keli renginiai. Varžybos dėl „Carlsberg“ taurės jau prasidėjo savaitgalį.