I lygos klubai tarpsezoniu buvo itin aktyvūs, kai kurie ekipas sustiprino futbolo visuomenėje gerai žinomais žaidėjais, dalis kurių yra rungtyniavę ir Lietuvos rinktinėje.

FC “Vilnius“

Dar praėjusių metų pabaigoje naujajam A lygos sezonui pradėję rengtis vilniečiai daug kam netikėtai kovo mėnesį atsidūrė I lygoje – „Vilnius“ neįvykdė kai kurių licenzijavimo kriterijų ir buvo priverstas tenkintis bilietu į antrąjį divizioną. Kaip ten bebūtų, tokia įvykių atomazga iš esmės naudinga ir sostinės futbolo mėgėjams, kurie Vilniuje po ilgos pertraukos vėl galės išvysti I lygos rungtynes, įvertinti, ko yra vertos pretendentės į A lygą.

Galima nė neabejoti, kad po šio sezono Vilniaus ekipa sieks sugrįžti į A lygą. Kaip rodo patirtis, tam laimėti I lygos čempionato nėra būtina. Vis tik „Vilnius“, kurio branduolyje nemažai U-19 rinktinės žaidėjų, laikomas vienu iš turnyro favoritų. Tačiau komandos treneris Antanas Vingilys yra atsargus ir savo auklėtiniams kelia tikslą patekti tarp prizininkų.

Pašalinimas į žemesnę lyga pakoregavo ir „Vilniaus“ sudėtį. Atsidūręs I lygoje, Algimanto Breikšto valdomas klubas Utenos „Uteniui“ paskolino keletą futbolininkų, tarp jų – jaunių rinktinės lyderius Gediminą Krušą ir po čiurnos traumos beatsigaunantį Arvydą Novikovą. Vilniečiai naujam sezonui registravo tik du iš žadėtų penkių brazilų – 18 metų gynėją Rudnei de Sousa bei 19 metų puolėją Richardą Gomesą.

Pirmąsias rungtynes „Vilnius“ su „Uteniu“ sekmadienį žais „Sportimos“ manieže. Vėliau namų rungtynes I lygoje vilniečiai žais Vilniaus „Žalgirio“ stadione.

Alytaus „Alytis“

Čempionai ir vėl kovos dėl aukso. „Alyčio“ vadovas Darius Jezukevičius tikino, kad dzūkai šiemet labai rimtai ruošiasi ne tik I lygai, tačiau ir UEFA Regionų taurės varžyboms, kurios vasaros pabaigoje vyks Lietuvoje.

Alytaus ekipa po praėjusio sezono išlaikė žaidėjų branduolį, kurį žiemą sustiprino iš „LKKA ir Teledemos“ grįžusiais saugais Linu Savastu ir Nerijumi Bartkevičiumi bei iš Alytaus „Vidzgirio“ perėjusiu bei draugiškose rungtynėse pasižymėti spėjusiu puolėju Giedriumi Vaitulevičiumi. Prieš pirmenybių startą „Alyčio“ vadovai sukirto rankomis su vartininku Arvydu Kacinkevičiumi bei puolėju Rolandu Karčemarsku, kurie pernai žaidė Vilniaus „Vėtroje“.

Pernai atnaujinti miesto stadioną pradėję alytiškiai šiemet žada dar didesnes permainas – ketinama nugriauti centrinę tribūna ir jos vietoje pastatyti naują, 1900 vietų talpos tribūną.

Pergalė paskutinėse kontrolinėse rungtynėse 6-0 prieš Kėdainių „Nevėžį“ Alytaus futbolo mėgėjus turėtų nuteikti optimistiškai. I ture „Alytis“ namuose susitiks su praėjusį sezoną paskutinę vietą užėmusia „Anykščių“ ekipa.

Kauno „Rodiklis“

„Rodiklis“ – vėliausiai sezonui pradėjusi ruoštis komanda. Žiemą kauniečiai rungtyniavo salės futbolo čempionate, kur pasipuošė sidabro medaliais, o rengtis I lygos čempionatui kauniečiai pradėjo tik kovo mėnesio viduryje.

„Rodiklį“ šiemet sustiprino buvęs „Vėtros“ saugas Marius Birškys, taip pat pernai Marijampolės „Sūduvoje“ žaidęs Gvidas Grigas bei trys iš „Kauno“ skolinti futbolininkai – Šarūnas Želvys, Arvydas Rudžionis ir Dainius Liutkus. Kauniečiai po praėjusio sezono išlaikė prityrusius Dainių Šuliauską, Genadijų Gurjevą, Vidą Adomaitį bei rezultatyviausią praėjusio sezono I lygos žaidėją Rimantą Cepovą.

Įdomu, kad „Rodiklis“ namų rungtynes žaidžia dirbtinės dangos aikštėje, tad žaidžiančiojo trenerio Kęstučio Rudžionio auklėtiniams prieš varžovus tai tampa savotišku privalumu.

Pirmosiose rungtynėse vicečempionai Kaune susitiks su Tauragės „Tauru“.

Kėdainių „Nevėžis“

„Agurkų sostinės“ komanda šiemet kur kas silpnesnė nei pernai, kai laimėjo bronzą. Iš ekipos senbuvių beliko tik vartininkas Tautvydas Jazokas, saugas Nerijus Kestenis ir puolėjas Aleksandras Popovas. „Nevėžį“ paliko Karolis Leikus, Dainius Dobilas, Aurimas Ivaškevičius, Andrius Strukas ir Artūras Karmazinas. Komanda papildė Pakruojo „Kruojai“ atstovavę Kęstutis Mykolaitis ir Arūnas Šteinas.

Kėdainių klubo vadovas Saulius Skibiniauskas yra teigęs, kad „Nevėžis“ netolimoje ateityje sieks sugrįžti į A lygą, iš kurios pasitraukė 2006 m. Galvodami apie tai kėdainiečiai nutarė mažiau dėmesio kreipti į rezultatus ir atjauninti komandos sudėtį, po truputį ją užgrūdinant ateities kovoms.

Esminė Kėdainių komandos netektis – nebus trenerio Vitalijaus Stankevičiaus. Algimanto Liubinsko asistentas nacionalinėje rinktinėje savo atsistatydinimo priežastis motyvavo laiko darbui rinktinėje stoka. V. Stankevičių trenerio poste pakeitė buvęs jo asistentas Vidmantas Urbonas.

Pirmasis „Nevėžio“ varžovas – Klaipėdos „Glestum“.

Pakruojo „Kruoja“

Nedidelio miestelio komanda nuolat laikosi I lygos lyderių gretose. Neiškristi iš jų „Kruoja“ pasiryžusi ir šiemet.

Tarpsezoniu Pakruojo ekipa per daug nepasikeitė. Į „Nevėžį“ išvyko du žaidėjai, tačiau komandą sustiprino iš „Šiaulių“ atvykę Paulius Šidlauskas ir buvęs jaunimo rinktinės narys Mindaugas Valys, taip pat Kęstutis Mordasas, kuris su taip pat prityrusiais Kęstučiu Zeniausku, Nerijumi Garucku ir Andrejumi Oriolu taps nemenka paspirtimi. „Kruoja“ papildė ir keletas Pakruojo sporto centro auklėtinių.

Prieš sezoną pakruojiškiai tris sykius įveikė Latvijos „Auda“ komandą, pasiekė dvi lygiąsias su „Ekrano“ dubleriais. Treneris Aidas Dambrauskas savo auklėtinius šiemet I lygoje nori matyti bent pirmajame šešetuke.

Čempionatas „Kruojai“ prasidės varžybomis svečiuose su Kauno „Kauno jėgeriais“.

Jonavos „Lietava“

Pernai 5 vietą užėmusios „Lietavos“ sudėtis keitėsi minimaliai – komandoje liko jos senbuviai ir lyderiai Ruslanas Nazarko, Denisas Šichranovas, Svajūnas Černiauskas, Rikantas Buivydas, ir pernai rezultatyviausiu ekipos žaidėju tapęs prityręs Vaidotas Šlekys. O svarbiausia, jonaviečiai rado pamainą vartininkui Simui Skinderiui ir pasitelkė A lygoje žaidusį Audrių Dilį. Dar vienas „Lietavos“ naujokas – praeityje „Šiauliuose“ ir Visagino „Intere“ žaidęs saugas Eduardas Tučinskis.

Deja, namų rungtynes „Lietava“ ir vėl žais Ukmergėje. Bent jau iki vasaros. Vėliau, klubo prezidento Vytauto Jurgučio teigimu, komanda tikisi sugrįžti į Jonavą: „Užsitęsė kai kurie stadiono atnaujinimo darbai. Dar laukiame, kada miesto savivaldybė padės mums įsigyti plastikines kėdes bei naujus vartus. Tačiau jau po I rato tikriausiai galėsime žaisti savo mieste“.

„Lietava“ šeštadienį Kaune žais pirmąsias šio sezono I lygos rungtynes su „LKKA ir Teledema“.

Gargždų „Banga“

„Banga“ po praėjusio sezono neteko į „Vėtrą“ išvykusio gynėjo Mariaus Kazlausko, tačiau pasipildė „Žalgirio“ dubleriu Andriumi Lipskiu, iš Mažeikių atvyko puolėjas Maksimas Alilujevas. Garsiausias Gargždų komandos naujokas – 33 metų saugas Orestas Buitkus, praeityje atstovavęs Lietuvos rinktinei ir prieš kiek daugiau nei 10 metų išgarsėjęs įvarčiu į Brazilijos rinktinės vartus.

Draugiškose rungtynėse Fabio Lopezo auklėtiniai sugebėjo nustebinti įveikdami Latvijos čempionato naujokus Ventspilio „Vindava“ ir Klaipėdos „Atlanto“ dublerius, o su „Ventspils“ antrąja komanda sužaidė lygiosiomis.

I turo varžybas „Banga“ praleis. Net kelis traumuotus žaidėjus turintiems žemaičiams tai turėtų išeiti į naudą.

Kauno „LKKA ir Teledema“

„LKKA ir Teledema“ komandą kasmet sudaro jauni futbolininkai, studijuojantys Lietuvos kūno kultūros akademijoje. Po praėjusio sezono „LKKA“ paliko ir į „Alytį“ išvyko studijas baigę L. Savastas ir N. Bartkevičius. Šiemet komandą sustiprino iš „Kauno“ atvykę Algis Butėnas ir Edvinas Sirius, buvęs „Nevėžio“ puolėjas Aurimas Ivaškevičius. Studentai I lygoje kelis sezonus užima vietas turnyro lentelės antroje pusėje. Šiemet treneris Viačislavas Novikovas auklėtiniams kelia tikslą patekti į geriausiųjų šešetuką.

„Kauno jėgeriai“

Dar visai nesenai „Jėgeriai“ būdavo I lygos lyderiai ir 2006 m. net laimėjo čempionatą. Tačiau dabar šios komandos tikslai pakitę – ekipa, nepriklausomai nuo pasiektų rezultatų, rengia žaidėjus pagrindinei „FBK Kauno“ komandai. Šiemet „Jėgerius“ sustiprino keletas jaunųjų A lygos čempionų žaidėjų bei pastaraisiais metais kiek primirštas 33 metų saugas Vadimas Petrenka. Dauguma „Kauno jėgerių“ futbolininkų yra 19-20 metų amžiaus.

Pirmose rungtynėse kauniečiai susitiks su „Kruoja“.

Klaipėdos „Glestum“

Vos ketvirtus gyvavimo metus skaičiuojantis „Glestum“ klubas šiemet I lygoje gali tapti savotišku juoduoju arkliuku. Klaipėdiečių žaidžiantysis treneris garsus vartininkas Marius Poškus, o komandą šiemet papildė žinomi žaidėjai, ne vienerius metus rungtyniavę A lygoje – Dainius Žernys, Robertas Ringys, Egidijus Žukauskas ir Martynas Karalius.

Tarpsezoniu „Glestum“ draugiškose rungtynėse gadino nervus ne vienam stipresniam klubui, o neoficialiose rungtynėse net įveikė „Vėtrą“.

I ture Klaipėdos ekipa žais Kėdainiuose.

Tauragės „Tauras“

„Tauras“ po žiemos pertraukos pasikeitė neatpažįstamai. 2007 m. beviltiškai triuškinta komanda šiemet pati realiai pretenduoja į lyderių gretas. Tauragiškiai įsigijo du patikimus vartininkus – Aidą Fabijoną iš „Kauno“ bei pernai „Lietavoje“ žaidusį, vėliau Kazachstane laimę bandžiusį Simą Skinderį. Gynybą papildė buvęs žalgirietis Darius Tamašauskas ir praeityje „Atlante“ žaidęs Kęstutis Deveika, saugų grandį – Giedrius Kožikis („Vėtra“), Karolis Leikus („Nevėžis“), Dalius Girdvainis („Mastis“) ir Eimantas Poderis iš „Žalgirio“.

Čempionato išvakarėse „Tauras“ pasirašė sutartį su buvusiu „Vėtros“ ir „Sūduvos“ puolėju Šarūnu Litvinu. Tauragiškių ekipą tikriausiai sustiprins ir du rusai iš Kaliningrado „Baltikos“ – gynėjas Maksimas Borisenkovas bei puolėjas Sergejus Čelochsajevas. „Tauro“ treneriu tapo buvęs „Žalgirio“ meistrų komandos žaidėjas Edvardas Malkevičius. Tauragės stadione taip pat iškilo nauja 600 vietų tribūna su plastikinėmis kėdėmis.

Ko vertas „Tauras“, bus galima pamatyti sekmadienį rungtynėse Kaune su „Rodikliu“.

„Anykščiai"

Anykštėnai veikiausiai lygoje kovos tik dėl išlikimo. Komanda nepasipildė naujais žaidėjais, o nutarė remtis vietiniais jaunais futbolininkais kaip ir praėjusiame sezone.

Gera naujiena yra ta, kad Anykščiuose pagaliau pajudės reikalai dėl stadiono atnaujinimo. Pirmas 4 rungtynes „Anykščiai“ žais svečiuose. Per šį laiką tikimasi sutvarkyti stadioną.

„Jau turime plastikines kėdes ir lėšas, reikalingas tribūnos statybai. Manome, kad darbai bus baigti jau gegužės mėnesį“,- tvirtino komandos treneris Juozas Šiaučiulis.

Utenos „Utenis“

Uteniškiai pernai žaidė II lygoje ir Pietų zonoje tarp 15 komandų užėmė 12 vietą, tačiau pasiryžo kopti į I lygą. Bet čia jie neketina būti tik statistais – „Utenį“ papildė „Intere“ bei „Žalgiryje“ žaidę Antonas Naumovas ir Andžejus Falčikas, „Žalgirio“ dubleriuose anksčiau žaidęs Vytautas Zaboras, taip pat prityręs gynėjas Tadas Gražiūnas. „Vilniaus“ klubas Utenos komandai paskolino ir Arvydą Novikovą, Jevgenijų Morozą, Gediminą Skrocką, Gediminą Krušą, Marių Šalkauską.

I lygos starte „Utenį“ egzaminuos „Vilnius“.