Data jubiliejinė - Simone de Beauvoir 2008-ųjų sausį sukako šimtas metų. Filosofė Huguette Bouchardeau, parašiusi jos biografiją ir dar daugybę knygų apie žymias asmenybes, atėjo į konferenciją papasakoti apie "Antrosios lyties" autorę, filosofo Jeano-Paulio Sartre'o gyvenimo draugę S. de Beauvoir. Ši pora jai pažįstama turbūt ne blogiau nei jos pačios šeima.

H. Bouchardeau, buvusi Prancūzijos aplinkosaugos ministrė, deputatė, 1995 metais įkūrusi leidyklą "HB leidiniai", kuriai vadovauja jos sūnus Francois, neslėpė fakto: ji išsigando. Tuomet, kai buvo pasiūlyta parašyti S. de Beauvoir biografiją. "Juk tai asmenybė, kurią laidojant Monparnaso kapinėse, buvo pasakyta: "Moterys, jūs jai skolingos viską." Na ir ką mes esame skolingos?

Pasirinkimas, apie kurį ilgai tylėta

"Moterimi ne gimstama. Moterimi tampama." Tai rašytojos sparnuotoji frazė iš vieno svarbiausių jos gyvenimo kūrinių - "Antroji lytis".

Ar tik ne šį pasirinkimą buvo pamiršę visų laikų teisuoliai, kurie dažniausiai dėvėjo kelnes ir jiems žėlė barzda? Taip, tai vyrai. Sekdami H. Bouchardeau pasakojimu nukeliavome į praėjusį amžių. Kas ten? Dvigubi standartai, taikomi moterims ir vyrams. Normalu, kai vyras turi meilužių. Smerktina, jeigu moteris turi daugiau nei vieną vyrą. Kodėl?

"S.de Beauvoir augo namuose, kur motina buvo labai religinga. Ir jas su seserimi Elene nuolat vesdavosi į bažnyčią. Tačiau ji matė ir kita: ant tėvo, kuris dirbo advokatu, stalo namuose stovėjo meilužių nuotraukos. Tai buvo įprasta", - sakė rašytoja H. Bouchardeau.

Būsimoji rašytoja labai anksti apsisprendė: "Būsiu asmenybė." Viena priežasčių - kvailų stereotipų įtaka. Simone laikė save negražia. Tėvai nesijaudino dėl jaunesniosios dukters - ji ištekės, nes yra kaip lėlė. O koks bus Simone likimas?

"Tai rodo, kad moterims grožis buvo tiesiog būtinas, kaip jį suprato to meto visuomenė. Ir jeigu jo neturi - tuomet lieka tik mokslas. Argi protas - kompensacija už grožio nebuvimą? Ji nusprendė: "Jeigu esu negraži, tapsiu rašytoja", - apie psichologinius dalykus kalbėjo viešnia.

Beje, S.de Beauvoir kartu su J.-P.Sartre'u 1965 metais buvo atvykę į Lietuvą. Jų viešnagę įamžino fotografas A. Sutkus.

Netekėti nereiškia nemylėti

Dar viena S. de Beauvoir gyvenimo detalė - ji niekada neištekėjo.

"Su P.Sartre'u jie nusprendė gyventi kartu, mylėti vienas kitą, tačiau nedrausti vienas kitam turėti ir kitų meilių. Jie sudarė tokį paktą. Tai nebuvo lengva, tačiau abu buvo stiprios asmenybės", - apie meilę nesusituokus pasakojo prelegentė.

Savo garsųjį dvitomį "Antroji lytis" rašytoja išleido 1949 metais. Ji ilgai gilinosi į mitus, kuriuos apie moterį yra sukūrę vyrai. Tuomet ji nepriklausė moterų judėjimui. Tačiau tapo ryškia feministe, apie tai net negalvodama ir to nesiekdama.

Gal net nereikia prisiminti, kiek rašytojai teko patirti užgauliojimų - juk ji pirma prabilo apie seksualinį pasitenkinimą, moters lytinius organus. Tuomet tai buvo baisu ir nedora. Ant jos buvo pilamos purviniausios apkalbų pamazgos. Tačiau ne europietės, o amerikietės ją suprato geriausiai. Pirmosios pripažino JAV feministės.

Šiandien stipriausi S. de Beauvoir studijų centrai veikia Pietų Afrikoje, Kanadoje, JAV. Gal ir šiandien daug ko antroji lytis negalėtų siekti, jeigu prieš šimtą metų nebūtų gimusi viena tokia moteris? S.de Beauvoir buvo kantri, darbšti ir turėjo aštrų žvilgsnį. Ji pirma pasakė - ei, karalius nuogas. O nuogas karalius pagrasė pirštu - ei, tu negražiai kalbi.

Kas gražu, o kas ne, sprendžia kiti, įvertindami išėjusiųjų kūrybą. Rašytojai pasisekė: ji turi H. Bouchardeau. Ji ir įvertino pagrindinį kūrėjos nuopelną: kiekviena moteris turi teisę ir laisvę apsispręsti taip, kaip pati save suvokia. Ir nebūtinai turi sukti galvą dėl jai primestų svetimų minčių. Juk dėl to, kad ateina vakaras, neturi išnykti diena.