Šiuo metu uostamiesčio daugiabučių namų kiemai tiesiog dūsta nuo automobilių – vakarais po darbo valandų čia retai galima rasti vietą mašinai. Neturėdami kur palikti savo transporto priemonių, klaipėdiečiai stato jas ant šaligatvių, užblokuoja privažiavimus prie buitinių atliekų konteinerių, palieka mašinas vaikų žaidimų aikštelėse, o dažniausiai – ant vejų.

Dėl ant žaliųjų plotų paliktų automobilių neretai įsiplieskia ginčai tarp kaimynų. Nepatenkinti gamtos mylėtojai skambina į policiją ir skundžia automobilių savininkus.

Tokių skundų ypač padaugėja pavasarį. Tačiau pareigūnai abejoja, ar baudos – pats tinkamiausias problemos sprendimo būdas.

„Automobilių statymo problemos vien tik baudomis neišspręsime“, – mano Klaipėdos VPK Eismo priežiūros skyriaus Administracinės veiklos poskyrio viršininkas Ramūnas Šideikis.

Įspėja lipdukais

Anksčiau ne vietoje paliktų automobilių ratai būdavo iškart blokuojami. Tačiau nuo vasario ant šaligatvių, žolynuose ar vaikų žaidimo aikštelėse palikusiems mašinas vairuotojams suteikiamas šansas pasitaisyti.

Iš pradžių ant tokių ne vietoje paliktų automobilių langų stiklų policininkai užklijuoja specialų žalią lipduką, įspėjantį, kad vairuotojui gresia administracinė atsakomybė. Tokio automobilio numeris įtraukiamas į policijos žurnalus. Jeigu kaimynai antrąkart įskundžia, kad įspėtasis vairuotojas vėl laiko mašiną ant žolyno ar šaligatvio, jam skiriama bauda.

Klaipėdos VPK Prevencijos skyriaus vyresnioji specialistė Alina Vaičekauskienė pasakojo, kad vasarį buvo nubausti 37 vairuotojai, kurie, vienąkart įspėti, toliau palikinėjo automobilius ant vejų, šaligatvių ar vaikų žaidimo aikštelėse.

A.Vaičekauskienė aiškino, kad nuspręsta daugiabučių kiemuose ne vietoje pastatytų automobilių ratų nebeblokuoti blokatoriais, nes ir jie ne visada pritaikomi. Pavyzdžiui, visureigių ratai tam – per dideli.

Tiesa, visiškai blokatorių neatsisakyta. Mašinų, paliktų po stovėti draudžiančiais ženklais arba ties geltonąja linija, ratai tebeblokuojami.

Įsigalios nauja tvarka

Daugybė vairuotojų automobilius ant vejų ar šaligatvių palieka tik todėl, jog kitur jiems nepakanka vietos. Dar tarybiniais laikais statytų namų automobilių stovėjimo aikštelės – per ankštos, kad jose tilptų visų mašinos.

Ne vieno daugiabučio gyventojai norėtų, kad būtų praplėstos jau esančios aikštelės. Tačiau pagal iki šiol galiojusią tvarką tai padaryti sudėtinga.

Todėl klaipėdiečiai ne kartą kreipėsi į savivaldybę prašydami leisti įrengti papildomas vietas automobiliams ir be specialių projektų bei detaliųjų planų. Klaipėdos savivaldybėje jau baigta rengti supaprastinta automobilių aikštelių prie daugiabučių namų išplėtimo tvarka. Naujo dokumento projektas dabar derinamas savivaldybės administracijoje.

Atsirastų ir triukšmadarių

Klaipėdos daugiabučių namų savininkų bendrijos asociacijos pirmininkas Algirdas Paleckis mano, kad praplėsti automobilių aikšteles kiemuose tikrai būtina.

„Dabar, kai sustatomi gyventojų automobiliai, paliekami per siauri ruožai. Į kiemus nebeįvažiuoja net šiukšliavežiai, kitos tarnybos“, – motyvavo A.Paleckis.

Klaipėdos savivaldybės Statybos ir infrastruktūros skyriaus vedėja Violeta Staskonienė pastebėjo, kad supaprastinta automobilių aikštelių praplėtimo tvarka būtų patenkinti ne visi klaipėdiečiai. Atsirastų nemažai tų, kurie prieštarautų, kad aikštelės būtų įrenginėjamos mažinant žaliuosius plotus.

Tačiau A.Paleckis mano, kad dėl naujų aikštelių labai neturėtų prieštarauti ir gamtos puoselėtojai. „Jos reikalingos visiems, net ir mėgstantiems žolynus. Įrengus papildomai aikštelių, žalieji plotai nebebūtų išvažinėti. Be to, kol kas, jei į šį reikalą pažvelgsime realiai, nėra nei žolynų, nei tvarkos, nei vietų mašinoms“, – teigė pirmininkas.

Rinks parašus, rinks pinigus

Siekiant, kad daugiabučių kvartaluose nedingtų žolynai, savivaldybės Miesto ūkio komitete pasiūlyta naująja tvarka numatyti, kad vietoje užasfaltuotų vejų žalieji plotai būtų praplėsti arba pasodinta papildomai medžių kur nors kitur.

Pageidaujama, kad jų atsirastų tuose pačiuose gyvenamuosiuose rajonuose, kur vejų būtų sumažinta dėl naujų aikštelių.

Klaipėdiečiai norėtų, kad aikštelių įrengimą finansuotų savivaldybė – juk prie daugiabučių namų automobilius palikinėja ne tik gyventojai, bet ir svetimi. Tačiau miestas tam pinigų veikiausiai neskirtų.

„Kadangi savivaldybės biudžetas ribotas, aikštelių įrengimą pasiryžę finansuoti gyventojai. Rinksime parašus, kaupsime pinigus ir tvarkysime jas vos atsiras nauja tvarka“, – žadėjo A.Paleckis.