Depozitoriumo parengtais šių metų kovo mėnesio duomenimis, "Krekenavos agrofirmos" akcijų savo rankose turi ir prezidento aplinkos žmonės: šalies vadovo atstovė spaudai Rita Grumadaitė bei pirmosios kadencijos metais šias pareigas ėjusi Violeta Gaižauskaitė, dabar vadovaujanti Užsienio reikalų ministerijos Informacijos ir viešųjų ryšių departamentui, rašo “Lietuvos žinios”.

Skandalingos įmonės akcininkas yra ir karštas V. Uspaskicho kritikas, garsus apžvalgininkas, "Lietuvos ryto" vyriausiojo redaktoriaus pirmasis pavaduotojas Rimvydas Valatka bei kai kurie kiti žinomi asmenys, skelbia dienraštis.

Pareigūnės akcijų turėjimo nesureikšmina

R.Grumadaitė LŽ sakė akcijų įsigijusi dar prieš pereidama į valstybės tarnybą, tuo metu, kai dirbo žurnaliste "Lietuvos ryte". "Tiesiog pamiršau, kad jų turiu. Akcijų buvo tiek nedaug, jog nė nežinau, kiek dabar jų likę - turėčiau pasižiūrėti į popierius", - kalbėjo prezidento atstovė spaudai.

Pasiteiravus, ar turimos akcijos deklaruotos, R.Grumadaitė nusistebėjo: "Ar tai interesų konfliktas?"

V. Gaižauskaitė DELFI patvirtino dar 1996 m. spalį įsigijusi 55 „šiuo metu garsios įmonės, kuri tuomet nebuvo tokia žinoma ir kurios savininkas buvo ne tas “, akcijų.

Šiuo metu vienos jos turimos akcijos vertė esą tesiekia 0,33 Lt, pirkimo metu jos esą kainavo kur kas daugiau. „Paaukosiu šiek tiek laiko ir padovanosiu akcijas žurnalistams, kurie taip jomis susidomėjo“, - ironizavo ministerijos atstovė.

Paklausta, ar deklaravo turinti akcijų, V. Gaižauskaitė nurodė, kad jos interesai nėra susiję su verslo įmonėmis.

Tačiau, kaip DELFI sakė Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos pirmininkė Jolanta Petkevičienė, įstatymas kiekvieną valstybinėje tarnyboje dirbantį asmenį įpareigoja viešųjų ir privačių interesų deklaracijoje nurodyti turimus vertybinius popierius.

„Nebūtinai turi kilti interesų konfliktas, tačiau deklaruoti privaloma“, - pažymėjo J. Petkevičienė.

Akcijų turėjo ir G.Kirkilas

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) balandį turėtų paskelbti, ar premjeras Gediminas Kirkilas nesupainiojo viešųjų ir privačių interesų. Pagrindo tam suteikė jo deklaracijoje fiksuota informacija, kad jau tapęs ministrų kabineto vadovu, socialdemokratų lyderis tebevaldė bendrovių "Krekenavos agrofirma", "Kauno audiniai" ir "Lietuvos dujos" akcijas, tad dalyvaudamas svarstant klausimus, susijusius su šiomis bendrovėmis, galėjo supainioti viešuosius ir privačius interesus.

Premjeras paskubėjo atsikratyti galvos skausmu jam tapusių vertybinių popierių. Tačiau jo pavyzdys neįkvėpė kitų pareigūnų, susigundžiusių ar sugundytų tapti akcijų savininkais.

Prieš kelias savaites dienraštis „Lietuvos žinios“ priminė daugiau nei prieš metus skelbtas žinias apie 2003 m. V. Adamkaus rinkimų kampanijos skolų dengimo aplinkybes. Kaip skelbta, po rinkimų likusią 1,2 mln. litų prezidento skolą sumokėjo V. Adamkaus fondas. Dienraštis skelbia turįs dokumentus, rodančius, kad dalį skolos - daugiau kaip 400 tūkst. litų - prieš pat V.Adamkaus kadencijos pabaigą padengė Darbo partijos lyderiui Viktorui Uspaskichui priklausančių bendrovių darbuotojai. Tuo pat metu, likus dviem dienoms iki kadencijos pabaigos, šalies vadovas išimties tvarka suteikė Lietuvos pilietybę Rusijos verslininkui Mansurui Sadekovui, įdarbintam V. Uspaskicho įmonėje "Vikstata".