Egzistuoja keletas teorijų, paaiškinančių, kodėl riebalai moters kūne išsidėsto nevienodai. Viena jų – dėl hormonų įtakos.

Mokslininkai nustatė, kad kai kurių moterų organizme yra palyginti daug vyriškųjų hormonų. Dėl jų moters kūnas vystosi pagal vyriškąjį tipą: jos pečiai paprastai būna platesni už dubenį arba lygūs jo pločiui. Ir pilnėja tokios moterys vyriškai: riebalai kaupiasi viršutinėje kūno dalyje, atsiranda vyrams būdingas pilvukas.

Įdomu tai, kad moteriškojo hormono estrogeno lygis jų organizme taip pat išlieka aukštas. Tai pavojinga, nes metams bėgant šie veiksniai gali sukelti vėžines ligas.

Taip pat egzistuoja nuomonė, jog riebalinių sankaupų pasiskirstymas yra nulemtas genetiškai. Esminį vaidmenį turi ir tai, ką mes per visą gyvenimą diena iš dienos valgome.

Kuo žalingas viršutinis pilnumas?

Su riebalų sankaupomis viršutinėje kūno dalyje (ant nugaros, krūtinės, pečių, rankų ir liemens) kovoti būtina. Visiškai tiksliai nustatyta, kad viršutinis riebalų perteklius išprovokuoja pieno liaukų ir gimdos vėžį, širdies ligas, sutrikdo cukraus kiekį kraujyje ir sukelia daugybę kitų negalavimų.

Cukrinis diabetas

Kai pilnėjama nuo viršaus, ypač daug riebalų susikaupia ant liemens. Statistiškai liemuo turi ne daugiau riebalinių ląstelių negu kitos kūno dalys, bet čia jos kur kas stambesnės, todėl gali priimti daugiau maistinių riebalų. Kiekvienai ląstelei, riebalinei taip pat, reikia energijos šaltinio – gliukozės.

Tačiau išpurtusios riebalinės ląstelės negali jos pasisavinti. Dėl to kyla kraujo tirštėjimo grėsmė. Į tai reaguodamas organizmas priverstas gaminti vis daugiau ir daugiau už gliukozės pasisavinimą atsakingą insuliną. Jo kraujyje pasidaro tiek daug, kad atsiranda reali rizika susirgti cukriniu diabetu. Be to, insulino perteklius inkstus verčia intensyviau sugerti natrį. O tai tampa padidėjusio arterinio kraujospūdžio priežastimi.

Gimdos vėžys

Tarp riebalų sankaupų viršutinėje kūno dalyje ir gimdos vėžio esama tiesioginio ryšio. Vieno amerikiečių onkologinio centro darbuotojai išmatavo poodinį riebalų sluoksnį tų pacienčių, kurioms buvo diagnozuotas gimdos vėžys. Beveik ant visų jų liemens ir aukščiau būta didelių riebalų sankaupų. Sunku pasakyti, ar tai būtent jos sukėlė vėžį, tačiau gydytojai rekomendavo kovoti su „viršutiniais” riebalais ir taip smarkiai sumažinti gimdos vėžio riziką.

Krūties vėžys

Yra žinoma, kad jo atsiradimas kažkokiu būdu susijęs su padidėjusiu estrogeno hormono kiekiu moters organizme. Moksliškai įrodyta, kad estrogenas pagreitina vėžio vystymąsi. Dėl padidėjusio šio hormono lygio riebalai kaupiasi viršutinėje moters kūno dalyje. Daugelis gydytojų mano, kad tokios figūros atstovės labiau rizikuoja susirgti.

Širdies – kraujagyslių ligos

Nutukimas „iš viršaus“ neabejotinai kenkia širdžiai. Įrodyta, kad riebalų sankaupos ant krūtinės, nugaros, rankų yra susijusios su padidėjusiu cholesterolio kiekiu kraujyje, taip pat – su aukštu kraujospūdžiu. Tai akivaizdūs rizikos faktoriai širdžiai.

Padės treniruotės

Fizinis aktyvumas iš esmės pakeičia visą fiziologiją. Štai vienas įrodymų. Sportuojančios moterys beveik nesuserga gimdos vėžiu, todėl kad toks aktyvumas patikimai prislopina estrogeno sekreciją. Optimalūs fiziniai krūviai keičia viską – hormoninę sekreciją, širdies, plaučių veiklą, virškinimo procesą ir kt. Jie pakeičia netgi charakterį.

Kitokia tampa ir kūno sandara: vietoj kaulėto kampuotumo jūs įgausite stangrias seksualias formas, vietoj riebalinių klosčių – lygias moteriškas linijas.