Nežinau, kodėl taip jaučiuosi, bet atrodo, lyg mane išduotų. Esu ne kartą vyrui apie tai sakiusi, tačiau jis nelabai supranta. Kad aš nesinervinčiau jis tuos filmus žiūri tuomet, kai manęs nėra arb kai aš nematau. Žinau, kad tai yra mano problema, visaip bandžiau su tuo susitaikyti, bet negaliu. Prašau patarti, kaip elgtis.

Atsako Vaida Platkevičiūtė

Skaitant jūsų klausimą galvoje šmėstelėjo mintis, jog pagarba kitam žmogui, moralės normų laikymasis palaipsniui tampa patologija. Ir jei nesugebėsime priimti kiekvieno aistrų, nekontroliuojamų norų ir poreikių, kurie mus žemina, trypia mūsų savigarbą, būsime įrašyti į negaluojančiųjų sąrašą.

Jūsų jausmas, jog esate sutuoktinio išduodama, nėra nei keistas, nei neteisingas. Natūralu, jog žinojimas, kad sutuoktinis į jūsų santykius įsileidžia kitus asmenis, net ir netiesiogiai, sukelia pažeminimo, nepagarbos jausmą.

Paaiškinimas, kad visiems vyrams to reikia, greičiau yra bandymas kaip nors pateisinti nepriimtiną elgesį, nei esančios situacijos sprendimas. Ar ką nors reikia keisti, atsakymo reikėtų ieškoti savo jausmuose ir savijautoje. Jei, kaip minėjote, tai jums nėra priimtina ir kelia įtampą, vadinasi, svarbu ieškoti išeities.

Pradėti reikėtų nuo supratimo, kad erotiniai filmai ir nuotraukos yra tarsi legalus būdas įtraukti trečius asmenis į savo santuokinį gyvenimą. Tiek pašalinius stimulus (nuotraukas, filmus), tiek tiesioginę išdavystę, kai kurios poros vadina veiksniais, padedančiais išvengti monotonijos santykiuose, ypač seksualiniuose, ir taip užtikrinančias šeimos išlikimą.

Kaip ten bebūtų (labiau palaikau, tą nuomonę, kad brandus ir visavertį pasitenkinimą užtikrinantis ryšys, dažniausiai sukuriamas dviejų žmonių pastangomis ir augimo kartu galia), bet kokie tretieji asmenys ar stimulai yra naudingi santuokai, kai jie yra priimtini abiem sutuoktiniams. Kitu atveju jie griauna santykius ir su laiku silpnina bet kokius santuokinius ryšius.

Kitas žingsnis būtų pamąstymas: ką gauna jūsų sutuoktinis žiūrėdamas erotinius filmus ar nuotraukas? Tai galite aparti kartu. Jei jis tokiu būdu užpildo kokius nors neišsipildžiusius norus, savo asmenybės trūkumus, baimes, nepasitikėjimą ar konkretų nepasitenkinimą santykiais, jam būtų per daug sunku atsisakyti šių dalykų iš karto. Tačiau jūs turite atrasti jus abu tenkinančią išeitį.

Ir tai reikėtų padaryti dėl kelių priežasčių. Pažeminimo ir nepagarbos jausmas, ne tik menkina jūsų savęs vertinimą, bet ir pamažu apsunkins bendravimą su sutuoktiniu.

Panašu, kad jūsų vyrui seksualinė stimuliacija yra svarbus faktorius. Tai natūralu. Visgi jis turėtų susimąstyti dėl pašalinių stimulų naudojimo, nes su laiku tai gali pakenkti jūsų lytiniams santykiams.

Moterys, nepatiriančios saugumo ir pagarbos iš savo sutuoktinio neretai išgyvena nusilpusį seksualinį potraukį vyrui. Emocinis saugumas yra vienas iš svarbių veiksnių kalbant apie sėkmingą moters seksualinį gyvenimą.

Kitas svarbus dalykas, apie kurį jau šiek tiek buvau užsiminusi, brandūs santuokiniai santykiai yra tuomet, kuomet moteris ir vyras geba juos kurti kuo žmogiškesniu ir valingesniu būdu.

Seksualinio potraukio tenkinimas primityviais būdais (ieškant vis naujų partnerių ar kitokių pakaitalų), neužtikrina poros ryšių harmonijos, kurie neretai yra sėkmingų seksualinių santykių pagrindas.

Kaip rašė vienas psichiatras G. Dacquino, labiau jaudina „ta kūniškoji meilė, kuri pasiekiama ne svetimaujant, o yra diena iš dienos kuriama su tuo pačiu partneriu, atrandant vis naujas viršūnes”.

Energiją, kurią jūsų vyras skiria erotiniams filmams ir nuotraukoms žiūrėti, galėtų investuoti į jūsų santykius juos papildant tokiais komponentais: švelnumu, bendrais pokalbiais, laiko leidimu kartu, ko niekada sutuoktiniams nebūna per daug.

Gali būti, kad didesnio dėmesio kreipimas į santykių kokybę gali padėti jūsų vyrui atrasti pasitenkinimą jūsų santykiais, kas pamažu sumažins poreikį bendrauti su moterimis anapus ekrano.

Minėjote, kad santykiai su vyru yra pakankamai geri. Jei tai tikrai taip, reiškia, kito žmogaus nepasitenkinimas turėtų būti priimamas ir aptariamas bei kartu ieškoma išeičių.

Bet kokiu atveju, vyri aistros nereikėtų priimti kaip savaime suprantamo dalyko. Ir kaip ten bebūtų, tai tikrai ne jūsų problema, o jūsų vyro. Padėkite jam tai pamatyti.

Santykiuose, kurie paremti meile ir pagarba, dažniausiai pakanka dviejų žmonių. Vadinasi, jūsiškiuose kažko trūksta. Nuoširdus ir atviras pokalbis, ir tikrai ne vienas, yra vienas iš būtų spręsti jums nepriimtiną situaciją.

Sėkmės. Vaida.

Klauskite psichologės Vaidos: psichologui@delfi.lt

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją