Tokių ir panašių nesutarimų kyla beveik visose šeimose. Ir tai normalu. Atvejai, kai šeimoje niekas nesipyksta, yra unikalūs. Ir tegul tai nepasirodo jums ciniška, bet dažniausiai amžina idilė ne pačiu geriausiu būdu pasireiškia tolesniame šeimos gyvenime.

Keturios svarbiausios klaidos

Retsykiais susipykti netgi sveika. Psichologai laikosi pozicijos, kad konfliktai reikalingi žmogaus kaip asmenybės raidai, taip pat poros santykiams tobulinti.

Tačiau susirūpinti reikėtų tada, kai konfliktai šeimoje kyla nuolat ir jie ne sprendžiami, o tiesiog atidedami iki „geresnių“ laikų. Tokios poros dažniausiai vadovaujasi šiomis klaidingomis nuostatomis:

Pirma klaida. Požiūris, kad konfliktas – besąlyginis blogis, todėl geriau apskritai nekonfliktuoti.

Antra klaida. Konfliktu vadinama tik tai, kas jau virto muštynėmis.

Trečia klaida. Manyti, kad pašalinus matomą konflikto priežastį viskas bus išspręsta.

Ketvirta klaida. Taktika šiek tiek palaukti, kol konfliktas savaime išnyks.

Problemas aptarkite iš karto

Dažnai tik po skyrybų buvę sutuoktiniai pradeda analizuoti, kokios priežastys privertė juos išsiskirti. Paaiškėja, jog vienas jų ilgai ir tyliai pakentė antrosios pusės išsišokimus, ilgai kaupė savyje nepasitenkinimą dėl kokios nors smulkmenos, kol galiausiai neiškentė ir nusprendė skirtis. Tuo metu buvęs partneris nė nenumanė, kas vyksta.

Taigi daug geriau savo nepasitenkinimą su sutuoktiniu aptarti iš karto. Bet nepamirškite, kad informaciją vyrai ir moterys suvokia skirtingai. Vyrai linkę rėžti tiesą į akis – jie nori aiškiai žinoti, kas netenkina konkrečioje situacijoje, kodėl netenkina ir kaip tai pakeisti. Moterys situaciją suvokia emocingiau. Joms svarbiausia, kad pokalbio atmosfera pirmiausia būtų šilta, draugiška ir maloniai rimta.

Tikrosios konflikto priežastys

O dabar – apie konfliktų priežastis. Dažniausiai barnius išprovokuoja akivaizdūs dalykai, esantys konflikto „paviršiuje“ (pavyzdžiui, vartoja daug alkoholio, valgydamas čepsi, išleidžia daug pinigų, nesitvarko, neskaniai gamina valgį ir pan.). Tačiau išsprendus šiuos nesutarimus barniai nesiliauja. Kodėl?

Greičiausiai sutuoktiniai nesuvokė tikros konflikto priežasties. Pavyzdžiui, kas slepiasi po vyro priekaištais, kad žmona išleidžia per daug pinigų? Dažniausiai vyrui trūksta moters pripažinimo, pagarbos, supratimo. Norint išspręsti konfliktą nebūtinai reikia liautis išlaidavus. Svarbiausia – vyras turi pajusti, jog žmona vertina jo pastangas uždirbti tuos pinigus.

Tad jeigu jūs nepatenkinti sutuoktiniu, nesistenkite iš karto kaltinti jo (jos) netobulumu. Pasistenkite suprasti, ką būtent jums reiškia tas ar kitas nemalonus sutuoktinio veiksmas, kas konkrečiai erzina. Ir tik blaiviai viską įvertinę galite aptarti situaciją su partneriu.