Susirenka visa šeima

Pirmąjį savą būstą kurianti Audronė Butkevičiūtė norėjo, kad jos namai būtų erdvūs, šviesūs, lubos aukštos, langai – nuo grindų iki lubų. Nors nemažame name ji gyvena tik dviese – su draugu, juos dažnai aplanko bičiuliai. Gretimame sklype įsikūrusi sesuo Aistė su šeima. Per šventes atvažiuoja ir tėvai, brolis.

„Būtinai reikėjo didelio stalo, prie kurio galėtų visi artimieji susėsti. Tokiam baldui reikia erdvės, tad valgomajam vietos netaupėme“, – pasakoja Audronė. Erdvi virtuvė, sujungta su valgomuoju, tarsi nejučia pereina į milžinišką svetainę, o kitoje pusėje susijungdama su holu užima beveik visą pirmą aukštą. Antrame – kiek mažesni ir žemesni šeimininkų miegamasis, svečių kambariai, vonia.

„Esu praktiška. Man artimas paprastumas, funkcionalumas, todėl interjere dominuoja aiškios tiesios formos ir linijos. Vyrauja pasteliniai atspalviai kaip fonas ryškioms detalėms“, – aiškina Audronė. Moteris sako norėjusi išskirtinių spalvų, tačiau šiek tiek baiminusis, kad gali greitai atsibosti. Todėl nusprendusi žaisti ryškiaspalviais aksesuarais, kuriuos nesunku pakeisti.

Puošė iš anksto

Artėjančios Velykos Audronei ir Aistei tapo tikru išbandymu. Jos bus švenčiamos Audronės namuose, nes Aistė savųjų dar nespėjo įrengti. Susirinks visa šeima, tad moterys iš anksto ėmė puošti interjerą. Iš miško parkeliavo kadagių šakelės, vazonėliuose pražydo hiacintai, o vazose – tulpės. Velykinių puošmenų seserims teko pasidairyti parduotuvėse.

Audronė ir Aistė nusprendė puošti svetainę, virtuvę ir valgomąjį. Svetainei parinko neutralių ir žalių tonų aksesuarus. Stalelį uždengė žalsva staltiese iš salono, papuošė žalio stiklo žvakidėmis. Kiaušinio formos dubenyje susodino kiškių figūrėles, kelias numetė ant sofos. Vietoj tikrų margučių į lėkštes sudėjo dekoratyvinius kiaušinius iš karoliukų.

Į namų puošimą grįžę iš darželio įsitraukė ir Aistės vaikai – trejų metų Jorė ir penkiametis Nojus. Jie tetos namuose jaučiasi savi, todėl tuoj ėmė šėlti. Aprimę karpė iš spalvoto popieriaus margučius. Jiems patiko ir kiaušinių marginimo repeticija – ant baltų marškinėlių piešti specialiais tekstilės dažais. Vaikai padėjo mamai ir tetai dekoruoti pačių siūtas velykines dekoracijas – gėles ir paukščius.

Dekoravo stalą

Ant virtuvės salos atsirado Velykų kompozicija. Patiesta staltiesė, stikliniame ąsotyje pamerkta tulpių. Margučius Audronė sudėjo į baltą pintą padėklą. Mažoka spalvų? Iš lentynos galima ištraukti keletą oranžinių dubenėlių. Ant baltų indelių kiaušiniams pūpso žaismingos vištos formos kepurėlės.

Sudėtingiausia pasirodė dekoruoti šventinį stalą. Parduotuvėje Aistė aptiko puošnią raštuotą staltiesę su kutais, žalsvos ir dramblio kaulo spalvos. Dar vieną baltą su žaliais raštais staltiesę kaip draperiją užmetė ant stalo šono. Prie jų derino kitus papuošalus: draugų dovanotą ažūrinę baltą žvakidę, gebenę su vazonėliu, aprištu oranžine šiaudine juostele, dekoratyvinius rutulius.

Tarp lėkščių sutūpė baltapūkės avytės, mažesnės žvakidės, žvakės. Prie jų priderintos kiaušinio formos lėkštės. Ryškiais dekoro akcentais tapo net vaisiai, ištraukti iš šaldytuvo: žaliosios citrinos, mangai, granatai, obuoliai. Stalą pagyvino metaliniame dekoratyviniame arbatinuke pasodintas violetinis hiacintas. Ir, žinoma, šen bei ten išbarstyti margučiai.

Dar nebaigė įrengti

Kelių šimtų kvadratinių metrų ploto name, kuris buvo statomas trejus metus, pora įsikūrė neseniai. Tačiau baigta tik virtuvė su valgomuoju, šalia esanti svetainė, holas, miegamieji ir vonios kambariai. Kitos patalpos – darbo, laisvalaikio kambariai – laukia, kol šeimininkus aplankys įkvėpimas ir joms bus suteiktas koks nors netikėtas pavidalas.

„Namą projektavo architektas Darius Osteika, o interjerą kūrėme patys. Konsultavomės su dizaineriais, bet jie mus tik užvedė ant kelio, kad geriau suprastume, ko norime. Troškome, kad kiekvienas kambarys būtų savitas, jame atsirastų nors vienas akcentas, ne šiaip sau daiktas, o su cinkeliu“, – pasakoja Audronė.

Šeimininkė mano, kad skubėti neverta. Reikia gerai apgalvoti, apžiūrėti visus variantus, pasikonsultuoti su specialistais, tik paskui apsispręsti. Tada neišmesi pinigų daiktui, kuris rytoj gal nepatiks ar netiks. Tai ilgas procesas, bet padeda išvengti klaidų, įsitikinusi šeimininkė. Įrengti namus jai padeda Aistė, neseniai baigusi interjero dizaino kursus.

Netrūksta perliukų

Holui, laiptinei temą padiktavo įdomios faktūros klinkerio plytos: jas nutarta naudoti ne tik lauke, bet ir viduje. „Tamsiai rudas plytas, kuriomis dengtos kelios sienos hole, nutarėme sušildyti kokia nors natūralia sienų danga. Pasirinkome šviesią bambuko. Ji tapo išskirtine detale“, – teigia šeimininkė.

Įžengus į svetainę, aiktelėti priverčia ilgaplaukis ryškiai žalias kilimas. „Pamačiau jį interjero studijoje, ir visas interjeras nuo jo prasidėjo“, – juokiasi Audronė. Draugiją kilimui palaiko didelis minkštas beveik tokio pat atspalvio fotelis, pagalvėlės su ryškiai žaliais ornamentais, dekoratyviniai akcentai.

Kai akys pavargsta nuo žalumos, pailsi žvelgdamos į didelį, patogų neutralios smėlio spalvos minkštasuolį: ant jo išsitenka krūva svečių. Tamsiai rudas žemas stalas dera prie sendinto ąžuolo grindų. Sienos taip pat neutralių atspalvių. Visos dažytos, o viena dengta blizgiu išraiškingai ornamentuotu tapetu. Jis nekrinta į akis, o suskaido ir sušildo didelę plokštumą.

Atrado tapetus

Virtuvėje ryškus akcentas – dideliais raštais marginti pastelinių spalvų tapetai. Šeimininkė didžiuojasi ir virš virtuvės salos kabančiomis kriaušės formos lempomis, atkeliavusiomis čia po ilgų paieškų. Ir atkreipia dėmesį į lūpytes primenančias virtuvės spintelių rankenėles: „Kai pamačiau jas, išsyk supratau, kad bus mano virtuvėje.“ Stilingi šviestuvai virš valgomojo stalo – dar vienas pasididžiavimas.

Miegamajame akį traukia tapetai su didelėmis gėlėmis, tarsi tapytomis rankomis. Jais išklijuota viena siena. „Iš naujo atradau tapetus. Pasirodė, kad su jais galima žaisti. Jie suteikia jaukumo“, – sako moteris. Turkio ir violetinę tapetų spalvas kartoja lovos užtiesalas, pagalvėlės. Matinio stiklo akmens formos šviestuvai kuria ramią, poilsiui nuteikiančią atmosferą. Šilumą spinduliuoja alyvuotos ąžuolo grindys.

Audronės namuose dar yra erdvės dekoracijoms. Tai ypač pasimatys, kai neliks velykinių aksesuarų. „Prie savo namų vizijos pamažu artėju. Bet dar trūksta gražių smulkmenų, staltiesių, vazų, vazonų, paveikslų. Vis dar ieškau tinkamų, nesinori apsirikti.“