Spartus šios ligos plitimas neišvengiamai daro įtaką žemės ūkio našumo mažėjimui ir dar labiau apsunkina padėtį skurdžiausiose pasaulio šalyse, kurių gyventojai priversti kęsti maisto stygių.

Iki metų pabaigos AIDS (įgyto imuniteto deficito sindromas) bus nusinešęs jau 3,1 mln. žmonių gyvybes. ŽIV (žmogaus imunodeficito virusu) jau yra užsikrėtę dar 5 mln. žmonių, tarp jų beveik milijonas vaikų iki 15 metų amžiaus.

"Mane labiausiai sukrečia tai, kad pirmą kartą moterys sudaro 50 proc. šios pasaulinės epidemijos aukų", - antradienį sakė UNAIDS vykdantysis direktorius Peteris Piotas.

"Afrikoje 58 proc. užsikrėtusiųjų ŽIV sudaro moterys. AIDS tampa jaunų moterų liga", - sakė jis interviu agentūrai "Reuters", kurį jis davė artėjant gruodžio 1 dieną minimai Pasaulinei AIDS dienai. Dėl ŽIV/AIDS dinamikos šios epidemijos aukomis gali tapti vis daugiau kūdikių, kurie gali užsikrėsti šiuo virusu nuo sergančios motinos dar prieš gimdymą.

Moteris, kurios anksčiau paprastai būdavo sergančiųjų slaugytojomis, dabar taip pat pakerta ši liga, nusinešanti jų vyrų, tėvų ir brolių gyvybes. ŽIV/AIDS plitimas su savimi atneša ir kitas negandas ir, visų pirma, badą. Tai ypač akivaizdu Pietų Afrikoje, kurioje yra daugiausiai užsikrėtusiųjų ŽIV.

Sausros ir badas nėra naujas reiškinys Afrikoje, tačiau šalyse, kurių ketvirtadalis arba trečdalis gyventojų serga, AIDS tik dar apsunkino jų sukeliamas problemas.

Labiausiai ši epidemija išplitusi Afrikoje, kurioje jau yra 29,4 mln. ŽIV nešiotojų ir sergančiųjų AIDS. Šiuo metu sparčiausiai epidemija plinta Rytų Europoje ir Vidurinėje Azijoje, kur yra 1,2 mln. nešiotojų ir sergančiųjų.

Aziją, ypač Indiją ir Kiniją, galima laikyti laikrodine bomba. Oficialiais duomenimis, Kinijoje jau yra milijonas ŽIV nešiotojų, tačiau specialistai mano, kad tikrasis užsikrėtusiųjų skaičius gali būti gerokai didesnis. Jei nebus imtasi skubių priemonių, iki šio dešimtmečio pabaigos šis skaičius gali pasiekti 10 milijonų, rašoma UNAIDS ataskaitoje.

Šiaurės Amerikoje ir Vakarų Europoje dėl 1995-1996 metais pradėtų taikyti medikamentų mirtingumas nuo AIDS ėmė smarkiai mažėti, tačiau dabar šis rodiklis jau nusistovėjo.

P.Piotas pabrėžė, kad yra nemažai šalių, kuriose mažėja ŽIV plitimo tempai. Pavyzdžiui, Pietų Afrikoje ŽIV plitimo tarp vyresnių nei 20 metų nėščių moterų rodiklis sumažėjo nuo 21 proc. 1998 metais iki 15,2 proc. 2001-aisiais.

"Pirmą kartą per daugelį metų mes turime svarų įrodymą, kad net skurdžiausiose šalyse prevencija gali duoti rezultatų", - sakė P.Piotas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją