Matė ir jos kilmė

Matė yra visažalis krūmokšnis, priklausantis bugienių šeimai. Jo botaninis vardas yra ilex paraguariensis ir jis auga geležies prisotintoje raudonoje šiaurės Argentinos, Paragvajaus ir pietų Brazilijos dirvose.

Krūmokšnio lapai yra surenkami ir išdžiovinami, po to užpilami vandeniu ir vartojami daugiausia Pietų Amerikoje.

Žodis “matė” Kvenčua indėnų dialekto žodžio “mati”, reiškiančio iš moliūgo pagamintą indą, iš kurio tradiciškai ir yra geriama matė. Pirmieji matės gydomąsias savybes pastebėjo Guarani indėnai, kurie gausiai gėrė matę kovodami su nuovargiu, stimuliuodami protą, siekdami pašalinti iš kraujo intoksikaciją ir netgi norėdami atstatyti jaunatvišką plaukų spalvą.

Šiuo metu matė sudaro 53 procentus Argentinoje suvartojamų karštų gėrimų ir ji nepripažįsta jokių socialinių ribų. Matės pasiūlymas ir jo priėmimas yra svetingumo ir draugystės gestas – ne tik gaučams, jojantiems ant arklių per pampas, kuriems tik matė gali padėti išsaugoti energingumą ir gyvybingumą, bet ir visiems miestiečiams, geriantiems matę Buenos Airių kavinėse.

Maistinė vertė

Puikiausias dalykas, susijęs su mate, yra tai, kad jos nauda pasireiškia natūraliai. Matėje yra negausu kofeino; tai yra gausus vitaminų ir mineralų bei antioksidantų šaltinis.

Kaip paruošti matę

Matė yra labai įvairiapusiškas gėrimas, kurį galima vartoti karštą, šaltą, jis tinka bet kokio amžiaus žmonėms, ją galima paruošti užplikant per filtrus, nukošiant, užplikant per sietelį arba paprasčiausiai “Pietų Amerikos būdu”.

Svarbiausia – matė yra visuomeninė proga. Bet koks pretekstas yra tinkamas pasiūlyti matės ir netgi jos paruošimas yra nuostabus ritualas.

Norėdami paruošti vieną puodelį šio gėrimo, įpilkite vieną nubrauktą šaukštelį matės į arbatinį krepšelį, filtrą ar koštuvą; užpilkite ją šviežiu karštu vandeniu, beveik pasiekusiu virimo stadiją ir palikite 3-5 minutėms prisitraukti. Jei pageidaujate, galite paskaninti pienu, cukrumi, citrina ar medumi. Matę galima gerti karštą arba atvėsintą.

Tačiau jei norite paruošti matę tikru “Pietų Amerikos būdu”, pripildykite 2/3 iš moliūgo pagaminto indo matės lapais, uždenkite jį delnu ir atsargiai pakratykite horizontalioje padėtyje.

Tai iškels puikiausius lapelius į paviršių. Kai indą pastatysite vertikaliai, matės lapeliai bus suformavę nuožulnią liniją. Įpilkite šlakelį vandens tik ant apatinės nuožulnios linijos dalies ir palikite keltui sekundžių.

Įmerkite filtruojantį šiaudelį (bombilla) į drėgnus lapus ir nykščiu uždenkite šiaudelio galą – tai neleis jam užsikimšti.

Kai išgersite visą indą, užpilkite šviežiai pakaitinto vandens (tik ne verdančio) ant drėgnų lapų atsargiai prižiūrėdama, kad matė neišsipiltų iš indo. Neištraukdami šiaudelio gurkštelėkite per jį matės. Jei girdite gurguliavimą, tai reiškia, kad indas yra tuščias. Pripildykite jį vėl vandens ir mėgaukitės mate, kol neišblės jos skonis. Jei norite, su vandeniu galite įpilti ir pieno ar vaisių sulčių bei žolelių ar cukraus. Matę galima paruošti ir naudojant šaltą vandenį.

Kiti matės receptais:

Matė su pienu:

Taip matė dažniausiai patiekiama vaikams. Pašildykite pieną (lygiai taip pat kaip vandenį) ir prieš jam užverdant nukelkite nuo ugnies. Supilkite jį į indą, jei pageidaujate, įdėkite ir cukraus. Atminkite, kad iš moliūgo pagamintas indas matei gali sugerti kvapus.

“Matė cocido” receptas:

Supilkite į puodą 2 litrus šalto vandens, įberkite 2 nubrauktus šaukštus matės ir užvirkite. Įpilkite 250 ml šalto vandens ir nuimkite nuo ugnies. Jūs pastebėsite, kad visi matės lapeliai nusėdo ant dugno taigi galėsite laisvai supilti paruoštą “matė cocido” (reiškia virta) į termosą ar ąsotį ir lengvai atskirti ją nuo lapų. Taip pat galite ją dar kartą perkošti. Jei pageidaujate, skaninkite ją pienu, cukrumi, citrina ar medumi.

Terere (ledinė matė):

Vietoje karšto vandens į indą, pagamintą iš moliūgo, supilkite ledinį vandenį. Tokiu būdu pagaminta matė yra ypatingai gaivinanti, puikiausiai tinka karštos vasaros dienoms.

Matė su žolelėmis:

Žalius matės lapelius galima derinti su pipirmėte, verbena, citrinos ar kitų vaisių žievele. Tai matei suteiks puikų prieskonį.

Matė su kava:

Įberkite į matei skirtą indą šaukštelį šviežiai maltos kavos ir užpilkite karštu vandeniu. Paskui suberkite matę. Galite pasaldinti cukrumi. Atminkite: indas gali sugerti kavos kvapą.

Matė su cukranendrių alkoholiniu gėrimu (cachaca):

Į paprastai paruoštą matę įpilkite šlakelį cukranendrių gėrimo (cachaca) ir du pilnus šaukštelius cukraus; patiekite įprastiniu būdu su karštu vandeniu. Geriausiai tinka šaltomis žiemos dienomis.

Matės kalba:

Subtili matės kalba išsivystė per ilgus metus. Užkoduotos žinutės perduodamos svečiui, žmogui ruošiančiam matę ir kitiems:

Saldi matė – sveiki atvykę, draugystė
Matė su cinamonu – tu man patinki
Matė su citrina – tu man nepatinki
Matė su medumi – tekėk už manęs (vesk mane)
Matė su apelsinu – ateik ir paimk mane
Matė su degintu cukrumi – aš apie tave galvoju
Matė su kava – daugiau nebepykstu
Labai karšta matė – štai ką aš tau jaučiu
Matė su verbena – mes sutariame

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją