Konkurencijos tarybos pirmininkas Rimantas Stanikūnas BNS sakė, kad pieno produkcijos kainos auga, nes jas veikia sezoniškumas, tačiau taryba renka informaciją ir stebi rinką.

"Mes atidžiai sekame pieno perdirbimo rinką ir ją kontroliuojame", - teigė R.Stanikūnas.

Jo teigimu, tarnyba šiuo metu turi visą informaciją apie pieno ir jų pieno produktų kainų pokyčius, tačiau kol kas negali jų komentuoti, nes vyksta analizė.

Anot R.Stanikūno, dėl sezoniškumo šiemet pavasarį pieno supirkimo kainos mažėjo, o žemdirbiai skundėsi, jog pienininkai sudarė kartelinį susitarimą.

Tačiau Konkurencijos taryba spalio pradžioje nutraukė tyrimą dėl pieno perdirbimo įmonių veiksmų nustatant pieno supirkimo kainas, nes nebuvo nustatyta įrodymų, kad perdirbėjai būtų slaptai taręsi ir derinę savo veiksmus dėl pieno supirkimo kainų mažinimo bei rinkos pasidalijimo.

Tyrimą, ar pieno perdirbimo įmonės, sumažindamos pieno supirkimo kainas, nepažeidė Konkurencijos įstatymo, taryba pradėjo birželio 24 dieną.

"Šiemet pieno supirkimo kainos labai nukrito dėl užsienio rinkose nukritusių pieno gaminių kainų bei dolerio kurso svyravimo", - sakė R.Stanikūnas.

Vartotojų federacijos ekspertas Mykolas Okulič-Kazarinas BNS sakė, kad vartotojų federacija taip pat atidžiai stebi padėtį pieno rinkoje, tačiau kol kas neketina imtis aktyvių veiksmų dėl šiuo metu didėjančių pieno kainų.

"Vartotojai nesiekia, kad pramonė dirbtų nuostolingai. Vartotojas suinteresuotas tolydžia plėtra, tai yra, kad jo poreikiai būtų patenkinami, be to, vis aukštesnės kokybės produktais. Tai įmanoma tik tuo atveju, jei įmonės dirba pelningai ir sėkmingai plečia savo veiklą" - teigė jis.

Anot M.Okulič-Kazarino, panaši padėtis neseniai jau buvo naftos produktų rinkoje, kai tarpusavyje konkuruojantys gamintojai netikėtai kartu kilstelėjo kainas. Tada, jo teigimu, kai kurie vartotojų teisių gynėjai taip pat įtarė pavojų, tačiau vėliau išsiaiškino, kad kainos kito dėl pasaulinių naftos produktų kainų tendencijų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją