Per praėjusį savaitgalį Kaune ir Vilniuje įvykdytą operaciją rasti 9 paveikslai, teigė Kriminalinės policijos biuro viršininkas Algirdas Matonis.

„Rastų paveikslų muziejinė vertė – 700 tūkst. litų, - sakė Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Rolandas Tilindis. – Kol kas nerasta 18 paveikslų, kurių bendra vertė – apie 800 tūkst. litų“.

Dėl nusikalstamu būdu įgytų daiktų įgijimo ir realizavimo ikiteisminio tyrimo metu buvo sulaikyti keturi asmenys, du iš jų teismas leido suimti mėnesiui. Kai kurie įtariamieji buvo anksčiau žinomi policijos pareigūnams.

Prokuroras neatskleidžia, ar įtariamieji pažinojo nužudytąjį kunigą R. Mikutavičių. „Ar jie pažinojo sunku pasakyti, nes kunigas buvo plačiai žinomas, todėl sunku konstatuoti tą faktą“, - sakė R. Tilindis.

Tie paveikslai buvo saugomi pakankamai tinkamai, civilizuotomis sąlygomis, - tvirtino Kriminalinės policijos biuro viršininkas – Manome, kad tie asmenys suprato paveikslų vertę ir žinojo, kiek tai gali kainuoti juodojoje rinkoje“.

Generalinė prokuratūra primena, kad kunigo ir poeto nužudymo bei iš jo namų pagrobtos vertingos meno kūrinių kolekcijos, taip pat kitų nusikaltimų byla jau išnagrinėta teisme, o pagrindinis bylos kaltinamasis Vladas Beleckas nuteistas kalėti už šių nusikaltimų organizavimą iki gyvos galvos.

Ar V. Beleckas padėjo pareigūnams surasti pavogtus paveikslus, oficialiai neskelbiama. Prokuroras tik pasakė, kad tokių įpareigojimų nuteistasis neturi.

„Tokių vertybių įgijimas paprastai prie gero nepriveda, yra tokia patarlė : „Kiek kamuolėlis besivyniotų, vis tiek ateina laikas, kada jo galas“, - sakė R. Tilindis. Jis ragina žmones užeiti į Policijos departamento tinklapį, kuriame skelbiami visi pavogti R. Mikutavičiaus paveikslai.

2001 m., sėkmingai bendradarbiaujant Lietuvos, Vokietijos, Didžiosios Britanijos ir kitų valstybių policijos pareigūnams bei prokurorams, buvo rasti dar trys paveikslai, pagrobti iš R. Mikutavičiaus, bei 2 paveikslai, pagrobti iš G. Damalako kolekcijų.