Sumaišties kaltininkas – aliuminis

„Apie dezodorantų poveikį prabilta pastebėjus, kad viršutinėje išorinėje krūties srityje, arčiau pažasties, navikai atsiranda dažniau nei kitose krūties srityse. Taip atsirado hipotezė, kad krūties vėžiui vystytis įtakos gali turėti asmens higienos priemonės ir buvo pradėti tyrimai šia linkme“, - pasakojo medikas.

Iš pradžių mokslininkai pradėjo tirti į dezodorantų sudėtį įeinančius konservantus. Tačiau įrodymų, kad jie gali didinti vėžio atsiradimo riziką, taip ir nerasta. Tuomet susidomėta į dezodorantų sudėtį įeinančio aliuminio poveikiu organizmui.

„Iki šiol aliuminis nebuvo laikomas vėžį sukeliančiu metalu, tačiau pastebėta, kad patekęs į organizmą jis gali elgtis kaip estrogenas. Pastarojo poveikis krūties vėžiui jau nustatytas.

Bandymai dėl aliuminio poveikio buvo atlikti tik su ląstelių kultūromis. Ląstelėse buvo sukurti dirbtiniai receptoriai, kurie reaguodavo į aliuminio druskas“, - aiškino K. Sužiedėlis.

Tačiau eksperimentai su ląstelių kultūromis, anot pašnekovo, vertinami labai atsargiai. Mat panašiai jos gali reaguoti į daugybę kitų, ne tik aliuminio, druskų. Medikui nežinoma, ar buvo atlikti kontroliniai eksperimentai su kitomis medžiagomis.

Dar didesnis susidomėjimas aliuminiu kilo ištyrus krūties navikų cheminę sudėtį. Paaiškėjo, kad juose gerokai padidėjusi aliuminio koncentracija. Kuo navikas būdavo arčiau pažasties, tuo aliuminio koncentracija jame buvo didesnė.

„Taigi tvirto pagrindo susieti dezodorantų vartojimą ir krūties vėžį nėra, tačiau įtarimai, kad jų cheminė sudėtis gali įtakoti ligą, lieka. Kol kas per mažai įrodymų tiek patvirtinti, tiek atmesti šią versiją. Nepatariu jų atsisakyti, tačiau kol nėra aiškumo, galbūt vertėtų dezodorantų nenaudoti iš karto po skutimosi. Mat pastebėta, kad medžiagos geriau įsisavinamos, jei pažastys ką tik nuskustos“, - svarstė medikas.

Mokslininkai savo teisumu neabejoja

Beje, daugiausiai aliuminio yra ne aplinkai kenksminguose purškiamuose dezodorantuose, kurie praktiškai nemažina prakaitavimo, o tik gaivina kūno kvapą, bet vadinamuosiuose antiperspirantuose. Mat aliuminis dėl savo savybių slopina prakaitų liaukų veiklą.

Paprastai aliuminis nesikaupia žmogaus organizme. Todėl britų mokslininkai, atradę šio metalo krūties navikuose, ir padarė prielaidą, kad jis pateko su higienos priemonėmis.

Anksčiau tie patys mokslininkai yra išreiškę nuogąstavimus, kad riziką susirgti vėžiu didina ir kremai nuo saulės. Į jų sudėtį taip pat įeina aliuminio druskos.

Nors aliuminio poveikio tyrinėtojai kol kas negali įrodyti, kad šis metalas į organizmą pateko per dezodorantus, jie šia hipoteze neabejoja ir ketina ją patvirtinti eksperimentais. Aliuminio ir krūties vėžio priklausomybę esą jau patvirtino bandymai su gyvūnais. Tačiau išsamesniems tyrimams kol kas stinga pinigų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)