Prokurorų neteko Vilniaus, Kauno, Panevėžio, Palangos apylinkių ir Šiaulių apygardos prokuratūros. Vienas jų iškart išėjo iš darbo, o kiti šiuo metu atostogauja, tad bus atleisti pailsėję.

Bijo pasikeitimų

"Jau septintus metus dirbame su moterimis, parduotomis Lietuvoje ar už jos ribų, - LŽ nuogąstavo Lietuvos Carito projekto "Pagalba prostitucijos ir prekybos žmonėmis aukoms" koordinatorė Kristina Mišinienė. - Šiaulių apygardos prokuratūros prokuroras Ramūnas Dobrovolskis buvo tas žmogus, kuris jau daug metų specializavosi prekybos žmonėmis bylose. Mums nerimą kelia šio jauno ir perspektyvaus prokuroro likimas."

K.Mišinienė teigė, kad prostitucijai į užsienį parduotos merginos dažniausiai nepasitiki niekuo - yra psichologiškai sužlugdytos: "Toks palaužtas žmogus teisme turi įrodyti, kad yra auka. Patyrusio prokuroro pagalba tokiose situacijose labai svarbi. Dažnai merginos teisme liudija norėdamos išgelbėti ne save, o tas, kurias dar rengiasi išvežti prostitucijos tinklų organizatoriai."

Projekto koordinatorė įsitikinusi, kad tokių bylų patirties mūsų šalyje turi vos 1-2 prokurorai. "R.Dobrovolskio pastangomis jau buvo nuteista merginas pardavinėjusių asmenų. Žinau, kad prieš įstatymą visi esame lygūs, tačiau dabar šis įstatymas ištrauktas lyg vėzdas. Ne tik prokuratūra, bet ir mes netenkame profesionalaus kolegos", - kalbėjo K.Mišinienė.

Moteris priminė, kad šiuo metu teismai nagrinėja ypatingą bylą, kurioje buvusi dizainerė Jolanta Razmienė, jos sūnus ir dar keli asmenys kaltinami merginų pardavimu prostitucijai į užsienį. "Parodymus duoda per dešimt merginų. Nežinau, kas bus, jei pasikeis prokuroras. Ar merginos nepraras pasitikėjimo savimi ir teismais?" - svarstė K.Mišinienė.

Trūksta vieno žodžio

Atleistųjų sąraše esantis R.Dobrovolskis - vienas iš nedaugelio prokurorų šalyje, besigilinančių į prekybos žmonėmis bylas - vaikų grobimus, merginų gabenimą į sekso vergiją.

Prokuroras turi magistro laipsnį, kurį įgijo Romerio universiteto Teisės fakultete, tačiau jo diplome trūksta vieno žodžio - "teisės". B.Dobrovolskis yra viešojo administravimo magistras, o prokuratūros įstatyme nurodyta, kad prokuroras privalo turėti teisės magistro mokslinį laipsnį.

R.Dobrovolskis tikina, kad tai jo klaida, jog iki 2008 sausio 1-osios neįgijo reikiamo išsilavinimo: "Domėjausi tais dalykais, tačiau mane ramino tai, kad magistro laipsnį įgijau ne veterinariją, o teisę studijuodamas. Žinau, kad jau rengiamas projektas, kad mano išsilavinimą, baigus tam tikras išlyginamąsias studijas, būtų galima prilyginti teisės magistrui."

Prokuroras įsitikinęs, kad jo darbą puikiai pratęs kiti šios srities profesionalai. "Nepakeičiamų nėra, tačiau negaliu sakyti, kad dėl to šokinėju iš džiaugsmo. Galėsiu dirbti advokatu, antstoliu ar net grįžti į policiją, iš kurios ir atėjau. Tačiau savo pašaukimą radau prokuratūroje", - tikino R.Dobrovolskis.

Prekybos žmonėmis bylose jis specializuojasi nuo 2001 metų. Vien pernai buvo pradėtos 12 su prekyba žmonėmis susijusių bylų. Keturios iš jų jau pasiekė teismą. Visas šias bylas kuravo R.Dobrovolskis.

Prastesnis nesijaučia

Prokuroras sakė esąs dėkingas Generalinei prokuratūrai, kuri jį kasmet siųsdavo į specialius kursus. Tai leido jam tobulinti žinias ir kelti profesinę kvalifikaciją. Atleistasis žino, kad jo nuoširdžiai pasiges ir Šiaulių apygardos prokuratūra: "Šis mano atleidimas tikrai ne susidorojimas. Būtų kur kas blogiau, jei mano išsilavinimo spragas kas nors panaudotų teismuose."

Nors ir jausdamas tam tikrą nuoskaudą R.Dobrovolskis viliasi grįžti į prokuratūros sistemą. "Žinau, kad mokslų siekiau studijuodamas teisinius dalykus. Tačiau esama tokių prokurorų, kurie įgijo pedagogikos bakalauro laipsnį. Vėliau per vienus metus baigė išlyginamąsias studijas ir dar per 1,5 metų įgijo teisės magistro laipsnį. Nesijaučiu prastesnis už juos ir tikiu, jog mano teorinės žinios atitinka profesinę kompetenciją."