Neva to reikalauja policija, atsiuntusi į viešbutį specialią anketą. Esą tai daroma saugumo sumetimais. Lietuviai pasidomėjo, ar iš visų užsieniečių reikalaujama tokių duomenų. Administratorė atsakė, jog tokia tvarka galioja ir atvykėliams iš Čekijos, Lenkijos, Vengrijos ir Ukrainos valstybių.

„Tai ypač keista po to, kai visai neseniai kartu su Slovakija tapome dalimi Šengeno erdvės“, - kalbėjo kelionėje akibrokštą patyręs Laimonas Viluckas.

Nusprendus išsinuomoti slidinėjimo įrangą, lietuviams teko susidurti su dar viena staigmena. Iš jų vietoj užstato pareikalavo paso.

Tai L.Viluckui pasirodė keista ir nepatogu. Poilsiautojas liko be paso, kurį būtina turėti, jei šalies pareigūnas pareikalautų asmens dokumento.

Kelionių agentūros „Grūda“ Klaipėdos filialo direktorei Natalijai Pilibavičienei dar nebuvo tekę girdėti, kad su lietuviais panašiai būtų elgiamasi Austrijoje, Italijoje ar toje pačioje Slovakijoje. Paprastai viešbučiuose tokius duomenis tenka palikti pildant svečio kortelę, neturinčią nieko bendro su policija. Jos taip pat nestebino jau dešimt metų Slovakijoje galiojanti tvarka palikti pasą kaip užstatą. Esą lygiai taip pat yra Austrijoje ir Italijoje. Nuomojantis inventorių piniginis užstatas – bevertis, nes slidžių savikaina gali siekti iki 2000-3000 litų.

Klaipėdos migracijos skyriaus viršininkė Svetlana Cholina patvirtino, jog paimti pasą kaip užstatą neturi teisės niekas.

Pasak jos, galima paprašyti dokumentą pažiūrėti, jei reikalinga informacija apie asmens duomenis, tačiau ilgesniam laikotarpiui teisę paimti pasą turi tik policija, kuri paprastai tai daro pritaikant kardomąją priemonę.