Skaičiai, kuriuos verta žinoti:


70-75 cm – valgomojo stalo stalviršio aukštis.


85-95 cm – virtuvinio darbo paviršiaus aukštis.


105-115 cm – baro aukštis.


Taigi, matant šiuos aukščius, galime tikėtis, kad sėdėjimui prie tokių aukščių rasime ir specialias kėdes.

Normalios kėdės perkamos prie įprasto aukščio stalo, prie virtuvinio baldo aukščio stalviršio statomos „pusbario“ kėdės, kurios yra tarpinio aukščio (60-65 cm), o baro kėdės (65-85 cm sėdynės aukštis) statomos šalia aukščiausių barų

Sėdėkite patogiai

Skirtingai negu „normaliose“ kėdėse baro kėdėse įrengiami papildomi elementai, be kurių sėdėjimas būtų nepatogus. Visų pirma, baro kėdės privalo turėti pakojus, kurie tarnauja būtinai atsispyrimo funkcijai. Šio pakojo aukštis gali būti skirtingas, todėl būtina prieš įsigyjant kėdę ją „apsėdėti“.

Kojos turėtų būti sulenktos apie 90 laipsnių kampu. Smailesnis kampas gali sukelti nepatogumų dėvint trumpą sijoną ir šiaip ilgai tokioje pozoje neišsėdėsite. Bukesnis kampas visiškai toleruojamas.

Baro kėdžių rūšys

- Taburetės – be atlošo ir porankio (pakojis iš visų keturių pusių). Tokias kėdes patogu „sandėliuoti“ po baru, nes nėra detalių, kurios kliudytų pastumti jas po stalviršiu.

- Kėdės – sėdimoji dalis turi atlošą, kuris leidžia patogiai atsiremti ir jaustis kaip normalioje kėdėje tik kiek aukščiau.

- Krėslas – yra ir atlošas, ir porankiai, kurie leidžia padėjus alkūnes pasijusti kaip krėsle. Paprastai tokios kėdės būna minkštos.

Rinkitės skietmedį

Medžiagos, kurios naudojamos baro kėdžių gamybai, turi pasižymėti tvirtumu, nes baro kėdėje sėdintis žmogus visu savo svoriu „kabo“ virš žemės, o kojyčių ilgis yra pailgintas ir susilpnintas jungiamaisiais mazgais.

Renkantis medinę kėdę atkreipkite dėmesį į tai, kad ji būtų pagaminta iš kietmedžio (bukas, beržas, ąžuolas ir t.t.) Pušinė baro kėdė turėtų turėti labai storas kojas arba sulūžti po kelių ekstremalių vakarėlių. Rinkoje šiuo metu siūlomi baldai iš ratano (lijanos rūšis), kuriuos gamina rankiniu būdu Pietryčių Azijos šalyse.

Tikrinkite sujungimo mazgus

Metalinėms baro kėdėms taip pat keliami atsparumo reikalavimai – atlaikyti svorį iki 150 kg. Silpniausia metalinių baro kėdžių vieta – detalių sujungimo mazgai. Jeigu kojytės vamzdelyje yra daromos skylės varžtams, žinokite – šios vietos susilpnėja iki 50 %. Taigi geriau ieškokite suvirintų mazgų.

Metalines kėdės gali būti pagamintos iš vientiso plieno detalių (liejinių), bet jų neišeis „kilnoti“ viena ranka.

Įdomioji istorija

XV amžiuje Amerikoje ypač paplito „baro“ kultūra t.y užeigoje gerti ir bendrauti patogu ir stovint, nes šeimininkas taip sutalpindavo daugiau žmonių, o po galvijų ganymo ar aukso ieškojimo susirinkę purvini žmonės nesutepa baldų.

Baras tarnavo ir stalu lankytojams, ir barjeru tarp lankytojų ir butelių. Pastačius baro kėdes galima tikėtis, kad svečias užsibus ir paliks daugiau „žalių“.

Baro kėdės su besikeičiančiu aukščiu - praėjusio dešimtmečio naujiena. Tokiose baro kėdėse buvo panaudotos biuro baldų technologijos. Šiose kėdėse naudojama viena atraminė koja, kurioje yra „liftas“. Prie šios kojos apačioje rasite įvairiausių formų pagrindus, kurie leidžia kėdei išlikti stabiliai. Lifto pagalba galima keisti sėdėjimo aukštį ir neperstatant kėdės galima pasisukti bet kuria kryptimi.

Tokios kėdės šiais laikais yra mėgstamas kūrybos objektas garsiausiems dizaineriams ir geriausiems gamintojams.

Rinkdamiesi baro kėdes būtinai jas išbandykite, atkreipkite dėmesį į stilistinį suderinamumą su jau esamais baldais ir interjeru, įvertinkite, ar ilgai tokioje kėdėje išsėdėsite (o sėdėti galima ilgai, nes kasininkės prekybos centruose sėdi būtent ant tokių kėdžių).