Po Latvijos nepriklausomybės atkūrimo 1991 metais lapkričio 11-oji buvo paskelbta Lačplėsio diena - žuvusių kovotojų už Latvijos laisvę atminimo diena, o lapkričio 18-ąją šalyje minimos Latvijos Respublikos nepriklausomybės paskelbimo metinės.

Lačplėsio dienos renginiuose dalyvaus prezidentė Vaira Vykė-Freiberga ir gynybos ministras Girtas Valdis Kristovskis.

Rygoje Lačplėsio dienos renginiai prasidės rytą ekumeninėmis pamaldomis katedroje, 11 val. Brolių kapinėse bus padėti vainikai, o 13 val. prie Laisvės paminklo prasidės Rygos įgulos karinis paradas.

Po to nacionalinių ginkluotųjų pajėgų štabo bataliono garbės sargyba ir štabo orkestras Rygos senamiesčiu atžygiuos prie Rygos pilies, kur 14 val. iškilmingai pasikeis garbės sargyba prie Latvijos prezidentės rezidencijos.

Ceremonijoje dalyvaus Latvijos prezidentė, gynybos ministras, ginkluotųjų pajėgų vadas Raimondas Graubė, kariuomenių vadai, kiti valstybės pareigūnai.

Popietę Lačplėsio dienos renginiai toliau vyks prie paminklo 1919 metų Rygos gynėjams, o vakare Rygos latvių bendruomenės rūmuose - vakaras, skirtas kariams.

Renginyje 1919 metais už laisvę kritusių kovotojų atminimui pagerbti Sudrabkalninyje, dalyvaus Rygos savivaldybės, Gynybos ministerijos ir mokyklų atstovai. Prie Geležinkelio tilto Mukusalas gatvėje bus atidengtas paminklas tiems, kurie kovėsi su Bermonto kariuomene.

Vakare vyrų ansamblis "Vilki" ir folkloro ansamblis "Skandinieki" koncertuos prie Latvijos okupacijos muziejaus. Po koncerto numatytos eitynės su deglais prie Rygos pilies, kur prie jos sienų, kaip ir kasmet šią dieną, bus uždegtos atminimo žvakės.

Pirmadienio popietę Rygos keleiviniame uoste bus galima apžiūrėti tris Latvijos jūrų pajėgų laivus - minų tralerius M-01 "Viesturs" ir M-03 "Namejs" bei patrulinį laivą P-02 "Lode".

Lačplėsio diena bus minima ne tik Latvijos sostinėje. Liepojoje ir Rėzeknėje vyks karinis paradas, o Talsuose - eitynės su deglais. Paradas tai pat įvyks Alūksnėje mobiliųjų šaulių batalione.

Jūrmaloje Lačplėsio dienos proga vyks jau tradicinės pamaldos Sluokos evangelikų liuteronų bažnyčioje ir eitynės su deglais, taip pat bus atidengtas atminimo akmuo Latvijos kariams Jaundubulčių kapinėse.

Valmieros rajono Kuocenių mokyklos mokiniai dalyvaus drauge su vietos skautais karinėje estafetėje. Adažių įgulos kareiviai dalyvaus Lačplėsio dienos renginiuose Tirzos pagrindinėje mokykloje. Čia jie surengs šaulių ginklų ekspoziciją, papasakos apie juos, parodys kelis filmukus apie armijos dalinių gyvenimą.