Kasmetis ritualas

Vilniaus keliautojų klubo prezidentui Algimantui Jucevičiui sekmadienio rytas išbrėško itin anksti. 7 val. vyriškis jau stovėjo ant slidžių, kad spėtų parengti trasą netrukus į Vingio parką sugužėsiantiems žiemos sporto aistruoliams.

Pradedantiesiems skirtą 4,5 km ruožą jis pažymėjo oranžine spalva. Ilgesnę 6,5 km distanciją pasiryžusiems įveikti žygio dalyviams orientuotis padės mėlynos nuorodos. Žygio veteranai, miške panūdę sukarti net 10 km atkarpą, turėtų čiuožti geltona ir raudona spalvomis pažymėta trasa. Šį ritualą A.Jucevičius atlieka jau 35 metus iš eilės – taip skelbiamas tradicinis slidininkų žygio „Snaigė“ startas.

Slidės išgydo skausmus

„Su Naujaisiais metais, Algimantai“, – viena ranka prie savęs spausdama slides, kita apkabindama „Snaigės“ organizatorių sveikina Aldona Baliukaitė. A. Jucevičius suskumba pristatyti, kad ši guvi moteris – žygio veteranė, visus 35 metus nepraleidžianti nė vieno „Snaigės“ renginio.

„Tik šįkart, Algimantai, turėsite man padėti apsiauti slides: nugara surakinta, pasilenkti negaliu“, – greitakalbe išpyškina A. Baliukaitė.

Tačiau A. Jucevičiaus pagalbos rankos neprireikia. Prie A.Baliukaitės kaipmat prišoka draugiškai nusiteikęs vyriškis – senas moters pažįstamas, irgi slidžių aistruolis.

A. Baliukaitė šypsosi: pagalbininkų rastųsi ir daugiau, užtektų ranka pamoti. Netoliese sukiojasi jos žentas su pora anūkų, slides jau spėjo apsiauti ir moters brolis.

„Matote, ana ten mano šešiametis anūkas jau su slidėmis, o keturmetis – dar ant rogučių. Pernai jį tėtis pririštą ant kupros nešėsi, pats su slidėmis čiuoždamas“, – prisimena A. Baliukaitė.

Pasisveikinusi su žygiui pasiruošusiais bičiuliais ji prideda: „Slidinėti – visos mano giminės pomėgis, netgi gyvenimo būdas.“

Ar dėl šios aistros verta nepaisyti net nugaros skausmo? „Vaikeli, įveikus maršrutą praeis visi skausmai“, – tarė ir nušliuožė tolyn.

Prie finišo – karšta arbata

Norintiesiems dalyvauti „Snaigės“ žygiuose amžiaus ribos nėra. Prie starto linijos atpūškuoja tėvelių vedami pypliai, rikiuojasi senukai. Energijos visi turi su kaupu. „Tik sniego mažoka“, – pasiskundžia trumpiausią maršrutą nučiuožusi Elena Žukaitė.

Žygio organizatorius A. Jucevičius jai pakiša karštos arbatos – pasiekusiems finišą dalyviams priklauso garuojantis puodelis ir lipdukas su užrašu „Snaigė 2008, Vingio parkas“.

„Turiu jų susegęs į krūveles po šimtą. Vakare suskaičiuosiu, kiek išdalijau, ir taip sužinosiu žygio dalyvių skaičių“, – gudrybę atskleidžia A.Jucevičius. Pernai per sezoną jis išdalijo 800 lipdukų.

Žygyje gausu debiutantų

Aštuoniasdešimtmetį atšventusi E. Žukaitė aktyviai slidinėja jau 50 metų, tačiau „Snaigės“ žygyje ji dalyvauja pirmąkart. „Iki tol slidinėdavau Sapieginėje. Atsimenu, leisdavausi nuo kalno tokiu greičiu, kad, rodos, vėjas rūbus nuplėš. Dabar, žinoma, jau nesiryžčiau, drąsos pristigtų. O ir žmonės, su kuriais slidinėdavau, išmirė. Vyras štai irgi turi bėdų dėl širdies, todėl šiandien pėsčias apėjo trasą ir paliepė man rinktis trumpiausią, girdi, kitos per sunkios“, – šypsojosi moteris.

12 metų Lietuvoje gyvenanti prancūzė Izabelė Gaullier – irgi „Snaigės“ žygio naujokė. Nors gyvena Vingio parko pašonėje, į jį iki šiol dažniausiai ateidavo pasivaikščioti. Tačiau prieš pora metų pamačiusi „Snaigės“ žygio afišą ji susidomėjo slidinėjimu ir šiemet įsiliejo į žygio dalyvių gretas. „Slidinėjimas man padėjo dar geriau pažinti parką, atrasti jame įdomių maršrutų“, – džiaugiasi I.Gaullier.

Slidinėti išmokė tėtis

Maždaug 5 laipsniai šalčio, sudėtinga trasa ir kad truputį snyguriuotų – taip malonaus slidinėjimo receptą „Vilniaus dienai“ apibūdino „Snaigės“ žygiuose ne pirmus metus dalyvaujantis Algis Kraujūnas. Kaip ir daugelis, į Vingio parką vakar jis atvyko su šeima – sūnumi ir žmona.

„Slidinėti pradėjau nuo septynerių metų, kai stovėti ant slidžių išmokė tėtis“, – sakė dabar jau vienuolikmetis A. Kraujūno sūnus Simas.

Vingio parko trasos jam atrodo per lengvos: įdomiau slidinėti Saulėtekio alėjoje ar Jeruzalėje, kur ne tik smagu leistis nuo kalvų, bet ir į jas kopti.

„Buvimas kartu, gamta, grynas oras ir aktyvi fizinė veikla“, – priežastis, kodėl susižavėjo žiemos sportu, išvardijo A. Kraujūnas.

„Vilniaus dienoje“ taip pat skaitykite:

Metinio pranešimo dėlionė

Gruzijos opozicijos niekas negirdi

Lukiškių aikštės rebusas